Ζητά μέτρα που, αν εφαρμοστούν, θα παραδώσουν την αγορά στα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα.
Για ένα «νέο επεισόδιο παραλογισμού» στο χώρο της υγείας, με την τρόϊκα να επιμένει σε πολιτικές που, αν εφαρμοστούν, «θα απαξιώσουν το Ελληνικό φάρμακο και θα παραδώσουν την αγορά στα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων σε συνεντεύξεις που παραχώρησε την Παρασκευή (9 Οκτωβρίου 2015) στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Στο Κόκκινο» και «Real fm».
Ειδικότερα, επεσήμανε πως «με τη χθεσινή επίσκεψη των θεσμών στο υπουργείο Υγείας είχαμε ένα νέο επεισόδιο παραλογισμού, καθώς, ενώ ζητείται η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και τα πλεονάσματα, τα οποία μπορεί να δώσει η εγχώρια παραγωγή, την ίδια στιγμή προωθούνται μέτρα που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο σε λίγο θα οδηγήσει σε καθεστώς που όλα τα φάρμακα θα είναι εισαγόμενα, χωρίς κάποιο όφελος για τα ασφαλιστικά Ταμεία».
Σύμφωνα με τη χθεσινή «απίστευτη μονομερή παρέμβαση της τρόικας» σημείωσε, η οποία δεν αποκλείεται να τεθεί ως προαπαιτούμενο την προσεχή Δευτέρα, «από όλα τα φλέγοντα θέματα που άπτονται της φαρμακευτικής δαπάνης, ετέθη μόνο των ζήτημα της μείωσης στις τιμές των οικονομικών φαρμάκων».
Στην ουσία η τρόϊκα ζητά ένα νέο σύστημα τιμολόγησης που, εφόσον εφαρμοστεί, θα διαλύσει τις τιμές των οικονομικών φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, σε βαθμό που δεν θα είναι δυνατή η συνέχιση της παραγωγής τους. Πολλά οικονομικά φάρμακα θα βγουν από την αγορά και θα υποκατασταθούν από νέα εισαγόμενα που πωλούνται σε πολύ ακριβές τιμές.
Οι χθεσινές εξελίξεις επιβεβαίωσαν, κατά τον κ. Τρύφων, «την πρόθεση των θεσμών να διαλύσουν έναν από τους τελευταίους πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα μας, αποκλείοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία των οικονομικών και αξιόπιστων ελληνικών φαρμάκων από την εγχώρια αγορά. Πόσο μάλλον, όταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που δύναται να προσφέρουν, όχι απλά δεν δημιουργούν κόστος για τα Ταμεία, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία ουσιαστικών εξοικονομήσεων».
Κι όλα αυτά, σημείωσε, τη στιγμή που όλα τα ευρωπαϊκά Ταμεία ασχολούνται με τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και αξιολόγηση των νέων ακριβών θεραπειών, ώστε να εισέρχονται στο σύστημα σε χαμηλές τιμές. Σήμερα, τα ελληνικά φάρμακα – γενόσημα χορηγούνται με μια έκπτωση 70% από την αρχική τιμή. Αυτή είναι μια έκπτωση ρεκόρ, που δεν έχει δοθεί ποτέ άλλοτε, και παρ’ όλα αυτά ήρθαν χθες μονομερώς και υπήρξαν περαιτέρω απαιτήσεις για μειώσεις μόνο στα ελληνικά φάρμακα. Αυτό είναι απίστευτο, διότι υπάρχει ένα κλειστός προϋπολογισμός στα 2 δις, δεν χρειάζεται ισοδύναμα και οποιαδήποτε υπέρβαση της δαπάνης κατανέμονταν ισότιμα μεταξύ των εταιρειών, εισαγομένων και παραγομένων. Αντί λοιπόν να τεθούν αυτά τα θέματα, έρχονται ξαφνικά οι θεσμοί και λένε, το ελληνικό φάρμακο που κοστίζει 7 ευρώ να μειωθεί και να πάει στα 2 ευρώ, ενώ το εισαγόμενο να παραμείνει 30 ευρώ.»
Ο κ. Τρύφων τόνισε επίσης, πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποκλείσει την κυκλοφορία των οικονομικών Ελληνικών φαρμάκων από την αγορά, καθώς οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που θα τους επιβληθούν, θα καταστήσουν ασύμφορη την παραγωγή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, οι Έλληνες ασθενείς θα έχουν πρόσβαση μόνο στα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα με ό,τι περαιτέρω επιβαρύνσεις συνεπάγεται αυτό στη συμμετοχές που θα πληρώνουν από τη τσέπη τους.
Ερωτώμενος αναφορικά με τα κίνητρα, που υποκινούν τις συγκεκριμένες μονομερείς μεθοδεύσεις, ανέφερε «Είναι ξεκάθαρο, στις Βρυξέλες υπάρχουν πάρα πολλά σώματα, τα οποία προσπαθούν με επιχειρήματα να κατευθύνουν την πολιτική προς τις δικές τους επιδιώξεις. Το διεθνές λόμπι πιέζει προς τον τρόπο που ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές. Έχουν πάρα πολλά μέσα στη διάθεσή τους. Δεν είναι τυχαίο αυτή τη στιγμή, ότι οι μεγάλες πολυεθνικές ελέγχουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας, κάνουν φυσικά έρευνα και καινοτομία και παράγουν φάρμακα και συμβάλλουν.»
Ο κ. Τρύφων επισήμανε την ανάγκη ενός ισότιμου συστήματος κατανομής της δαπάνης μεταξύ ελληνικών και ξένων φαρμακοβιομηχανιών, το οποίο να βασίζεται στα διαρθρωτικά μέτρα, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ σημείωσε «Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ζητάει να μη συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο το μοναδικό προαπαιτούμενο για μειώσεις στις τιμές των οικονομικών ελληνικών φαρμάκων. Η θέση μας ως ΠΕΦ είναι να έρθει το θέμα στη Βουλή κι όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, ώστε μέσα σε 2 μήνες να κάνουμε μια συγκεκριμένη πρόταση στους θεσμούς. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει άλλωστε η κάθε χώρα να μπορεί να ορίζει η ίδια τον τρόπο, με τον οποίο θα κατανείμει τη φαρμακευτική της δαπάνη, ακόμα κι όταν πρέπει να κινηθεί εντός κλειστού προϋπολογισμού. Διότι, εάν τα 2 δις, ποσό εκ των πραγμάτων χαμηλό, δεν παράξουν εγχώρια προστιθέμενη αξία, σε λίγο δεν θα μείνει τίποτα σε αυτό τον τόπο».