PAPADOPOULOS

Ενημέρωση από το μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, για τη Γ.Σ. της PGEU στις 18.11.2015, στις Βρυξέλλες.

 

Ευρωπαϊκή ενημέρωση

Πρώτη φορά συμμετείχα -παρά τα τόσα χρόνια στο ΔΣ- σε ΓΣ του PGEU στην έδρα του, στις Βρυξέλες, την Τετάρτη 18/11/15. Στο παρακάτω σημείωμα θα σας μεταφέρω το τι συζητήθηκε με βάσει τις σημειώσεις μου, όπως τις κατέγραφα από την καλή μεν, αλλά πολύ γρήγορη δε, διερμηνεία.

Δεν είναι ένα ταξιδάκι η ΓΣ PGEU όπως ίσως αρκετοί θεωρούν. Τα μέλη που έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρους εκ μέρους των Ευρωπαϊκών ΦΣ υπογράφουν για την παρουσία τους, ατομικά. Υπάρχουν και ψηφοφορίες με ειδική καρτέλα-σημαία της χώρας που υψώνει ο εκπρόσωπος του κάθε ΕΦΣ. Η ΓΣ συνήθως διαρκεί επίσημα από τις 10.00πμ μέχρι τις 4.00 και πάει παραπάνω. Στην ΓΣ προεδρεύει ο εκάστοτε πρόεδρος του PGEU,που αλλάζει κάθε χρόνο. Μέχρι τώρα είναι ο Ιρλανδός και το 2016 ο Ολλανδός.

Η ΓΣ ξεκίνησε με την ενημέρωση του προεδρείου - πρόεδρος , αντιπρόεδρος (ο επόμενος πρόεδρος ) και η επαγγελματίας γ. γραμματέας- για το θέμα της Ελλάδος σε σχέση με το ιδιοκτησιακό. Μας είπαν ότι είδαν γι αυτό το θέμα, τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην τρόικα Ιρλανδό κ. Κοστέλο. Βασικό ερώτημα τους ήταν, «γιατί έγινε αυτό και αν αφορά και τις άλλες χώρες». Ο κ. Κοστέλο τους είπε σύμφωνα με την ενημέρωση «αφορά μόνο την Ελλάδα γιατί εξέτασαν κάποιους δείκτες όπως πχ την κατανάλωση φαρμάκων και είδαν ότι ήταν πάνω από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. Δεν έχουν επιχειρήματα για άλλους τομείς, πιστεύουν όμως ότι με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού θα υπάρξει ανάπτυξη».
Δεν ξέρω αν τον ρώτησαν γιατί έχουμε παρόμοια και χειρότερα στην Ιταλία κλπ.

Τον λόγο έλαβαν στη συνέχεια για σύντομες παρεμβάσεις διάφορες χώρες και βασική ομιλία έκανε μόνο ο Κ. Λουράντος και 3 επαγγελματικά στελέχη του PGEU. Κοινός παρονομαστής «να μην μιλάμε για απελευθέρωση, αλλά για μονοπώλιο του λιανεμπορίου». Και όπως είπε και ο Ρουμάνος συνάδελφος «είναι μονοπώλιο και η Ρουμανία είναι η απόδειξη».

Βασική τοποθέτηση πολλών ήταν ότι «αυτό μας αφορά όλους και πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να κάνουμε κοινές δράσεις».

Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα όπως εγώ το εισέπραξα γιατί εκφωνήθηκε βασικά από τους μεγάλους ΦΣ, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία κλπ. Υπάρχουν σημάδια για παρόμοιες σαν της Ελλάδος κυβερνητικές ενέργειες και σε άλλες χώρες. «Είναι θέμα χρόνου». Στην Ιταλία θα έρθει σύντομα στη Βουλή η δεύτερη και τελική συζήτηση για την πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.

Ειδικά οι Γερμανός πρόεδρος είπε «Η ΕΕ δεν λειτουργεί σωστά. Γι αυτό ο ευρωσκεπτικισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς. Να ενωθούμε λοιπόν στην διαφορετικότητα μας για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Ενότητα με διαφορετικότητα και συμβατότητα .Όλοι μαζί θα πετύχουμε περισσότερα». Ο Πολωνός ήταν πιο συγκεκριμένος «δεν έχει σημασία τι λέμε αλλά τι κάνουμε . Πριν λίγα χρόνια υπήρξε η απόφαση του ΕΔ και είπαμε ότι σωθήκαμε για 10χρόνια. Αλλά λόγω επιχειρήσεων ΗΠΑ (ΤΤΙΡ εννοεί) και παρά την απόφαση του ΕΔ κερδίζουν συνεχώς έδαφος και θα γίνουμε όπως στη Ρουμανία , την Ουγγαρία κλπ όπου αυτοί οι όμιλοι έχουν το 90% της αγοράς. Αυτό σιγά -σιγά θα πάει και στη Γαλλία και αλλού. Πέρσι κινήσαμε 120δίκες, αλλά χάσαμε στις περισσότερες. Δεν θέλουμε όμορφα επιχειρήματα , αλλά αποτελεσματικά. Δεν το κάνουμε για τα φαρμακεία αλλά για το κοινό».

--Από πιο ειδικές ενημερώσεις, σας παραθέτω τα πιο ενδιαφέροντα σημεία.

Οι Ιταλοί συνάδελφοι μας είπαν ότι στην Ιταλία γίνεται προπαγάνδα από τα ΜΜΕ κλπ ότι «αν φύγουν τα φάρμακα από την αποκλειστικότητα των φαρμακείων , θα γίνουν φθηνότερα». Σας κάτι θυμίζει αυτό; Από την Ουγγαρία που η κυβέρνηση επανέφερε την ιδιοκτησία του 51% στον φαρμακοποιό. «Στηρίχθηκε σε μια έκθεση για τις συνέπειες της απελευθέρωσης 2006-2010. Σε αυτήν περιγραφόταν η μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών των φαρμακείων προς τους πολίτες. Η απελευθέρωση αύξησε τις πωλήσεις φαρμάκων τεχνητά. Υπήρξε διαφθορά των γιατρών με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε αλυσίδες. Υπήρξε επιρροή του χονδρεμπορίου στα στοκ των φαρμακείων . Οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες απολύονταν αν δεν έπιαναν τους στόχους και σήμερα ζητάνε ρυθμισμένο σύστημα. Όμως Η commission πιέζει την κυβέρνηση να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς του ιδιοκτησιακού και να μην ισχύσει ο νόμος για υποχρεωτικό 51-49».

Οι Γερμανοί επεσήμαναν ότι «ρώτησαν την αρμόδια της commission για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν εμπίπτουμε εκεί. Για την Υγεία δεν γνώριζαν τίποτα. Για αυτούς μικρομεσαίες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν διακρατικές συμφωνίες. Στην Υγεία δεν ισχύει αυτό. Η commission θέλει να προστατεύσει το 10% εταιρειών σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δρουν σε τοπικό επίπεδο. Ουσιαστικά είναι κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Οι Γάλλοι πρόσθεσαν ότι στην Γαλλία τα φαρμακεία δεν είναι μικρομεσαίες, αλλά πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αν ενωθούν ίσως γίνουν.

Πολωνία: η αλυσίδα Leviathan προσέφυγε στην commission κατά της διαφήμισης των υπηρεσιών των ανεξάρτητων φαρμακείων. Οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων έχουν κάνει lobby και ελέγχουν τον Πολωνικό ΦΣ. Πιέζουν ώστε ο Πολωνικός ΦΣ να φύγει από την PGEU και δεν του επιτρέπουν αν πληρώνει τις εισφορές. Έχουν όμως σύντομα εκλογές και ελπίζουν να έχουν νέο πρόεδρο που να θέλει την συμμετοχή στην PGEU.

Ιρλανδία: στη νέα νομοθεσία, η επιτροπή Υγείας του κοινοβουλίου πρότεινε την εισαγωγή των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και ενέταξε νέες υπηρεσίες σε αυτά, όπως ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο, την συνταγογράφηση φαρμάκων , την αύξηση των ΜΥΣΥΦΑ των φαρμακείων, έκτακτα φάρμακα στα φαρμακεία για ειδικούς σκοπούς (πρόσφυγες) κλπ.

Επίσης πρότεινε να γίνει κατάρτιση και σε ομάδες πληθυσμού για χρήση ειδικών φαρμάκων σε έκτακτες περιπτώσεις. Π.χ για το άσθμα, την χρήση των spray στους δασκάλους των σχολείων, αν παραστεί ανάγκη.

«Τα φαρμακεία έχουν ρόλο στην Υγεία» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

--Έγινε επίσης συζήτηση για τις ελλείψεις και τις παράλληλες εξαγωγές και τα πλαστά φάρμακα. Για το πρώτο θέμα έγινε συνάντηση συζήτηση της PGEU με FPIA και Ένωση Παρασκευαστών Γενοσήμων. Δεν μπόρεσαν να έχουν βγάλουν κοινή δήλωση. Από την συζήτηση έγινε κατανοητό και ότι και άλλες χώρες, περιφερειακές κυρίως, έχουν πρόβλημα ελλείψεων. «εμείς θέλουμε να ξέρουμε γιατί το Α φάρμακο έχει έλλειψη και πότε θα επιστρέψει στην αγορά» ήταν η κοινή αγωνία.
Οι Άγγλοι είπαν ότι «μπορεί με την ιχνηλασιμότητα να λυθεί μερικώς το θέμα, αλλά θα κοστίσει εκεί 100εκατ λίρες και ποιος θα πληρώσει το κόστος;».
Για τα πλαστά φάρμακα υπάρχει οδηγία για ISO. Μπορείς σαν φαρμακείο να δίνεις ένα φάρμακο χωρίς να επαληθεύσεις την γνησιότητα, αλλά αν είναι πλαστό θα τιμωρηθεί το φαρμακείο. Το θέμα είναι ποιος πληρώνει τον εξοπλισμό για τον έλεγχο της πλαστότητας. Μάλλον το φαρμακείο! Η οδηγία για το ISO πρέπει μέχρι το 2025 να έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες.

--ΤΤΙΡ: ενημερωθήκαμε ότι «ξέρουν λίγα πράγματα. Όλα γίνονται σε κλειστές επαφές ΕΕ και ΗΠΑ. Από τα λίγα που ξέρουν είναι ότι οι συνομιλίες θα λήξουν σύντομα. Υπάρχουν πολλές συμφωνίες εμπορίου και αυξάνονται συνέχεια. Υπάρχουν ερωτήσεις στο ΕΔ που θα απαντήσει το 2017. Επειδή μάλλον υπάρχουν κλάδοι που εξαιρούνται στείλαμε έγγραφη ερώτηση στην commission αν οι υπηρεσίες των φαρμακείων είναι μέσα ή όχι. Περιμένουμε απάντηση».
Παρεμβάσεις σε όλη τη διαδικασία εκ μέρους του ΠΦΣ έκαναν οι Λουράντος, Μακρυγιάννης και Καραγεωργίου. Ο δε Κ. Λουράντος εκ μέρους του ΠΦΣ στην ενότητα hot news, στον λίγο χρόνο που είχε παρουσίασε επαρκώς, με διαφάνειες κλπ, την κατάσταση και το χάος που επικρατεί στη χώρα μας σε σχέση με το ΩΡΑΡΙΟ, το ιδιοκτησιακό, την νομοθεσία κλπ. Έκανε και δυο συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις.

Πρότεινε α) να γίνει μια χάρτα υπηρεσιών των φαρμακείων, να πιστοποιηθεί και είναι κοινή για όλες τις χώρες και

β) να βγάλει η PGEU μια ανακοίνωση «υπέρ της ελεύθερης εργασίας του φαρμακοποιού στο φαρμακείο του».

Δυστυχώς δεν υπήρξε απάντηση από τον Ιρλανδό προεδρεύοντα. Κοινώς έκανε …γαργάρα και τις 2 προτάσεις.

Συμπέρασμα: όπως μου είπε ο έμπειρος στα ευρωπαϊκά Γιάννης Μακρυγιάννης, «τον σημαντικό ρόλο τον έχει η εκτελεστική επιτροπή της PGEU». Νομίζω λοιπόν, ότι Αν εκεί υπάρξει επιρροή μπορεί να προωθηθούν θέματα , κοινά για όλους, όπως οι υπηρεσίες που αναφέρθηκαν από πολλούς. Γιατί σήμερα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική εποχή για το επάγγελμα μας, από μεταπωλητές σε πιο ασθενοκεντρικό ρόλο των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επίσης αν γίνει μια συμμαχία των χωρών του νότου και του Γερμανικού ΦΣ που έχει, στα λόγια τουλάχιστον, θετική στάση κατά την γνώμη μου θα αλλάξει τις ισορροπίες. Δεν νομίζω ότι οι εκπρόσωποι των αλυσίδων της βορειοανατολικής Ευρώπης θα μπορέσουν να οικοδομήσουν αντιστάσεις. Σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και το ελληνικό συμπόσιο, αν γίνει πιο ουσιαστικό, με την δική μας θεματολογία σε αυτή την κατεύθυνση, την συνδικαλιστική και λιγότερο εκδρομικό και δαπανηρό. Π.χ Μπορούμε να ορίσουμε μια Πανευρωπαϊκή ημέρα των φαρμακείων με κοινές δράσεις. Ήδη ζητήθηκε «μια κοινή παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο, εν όψει των αναμενόμενων, στο τέλος κάθε χρόνου ερωτηματολογίων, εκθέσεων και συστάσεων για αλλαγές της commission».

ΑΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ:

1.σημαντική και συνέχεια αυτής της Αθήνας ήταν η συνάντηση με τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή. Συμφωνήθηκε να κάνει εκ μέρους του ΠΦΣ αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (επιτροπή που υπερασπίζεται την νομιμότητα των αποφάσεων) με την οποία «θα εγκαλείτε η commission ότι δεν είναι θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Δεν αντέδρασε στην πίεση που άσκησε η τρόικα –κουαρτέτο στην Ελληνική κυβέρνηση να παραβιάσει τις αποφάσεις του Ε.Δ. σε σχέση με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων».
Δεν ξέρουμε τι πρακτικό αντίκρισμα θα έχει, αλλά αν συζητηθεί θα έρθουν όλοι σε δύσκολη θέση και θα αναγκαστούν να παραδεχτούν την παραβίαση αποφάσεων που θα ανοίγει το δρόμο για αλλαγές.

2. Με το άλλον Έλληνα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη για την ΤΤΙΡ, που φέρνει στην Ευρώπη τους αμερικάνικους κολοσσούς τύπου wall green. Δυστυχώς όταν κλείστηκε το ραντεβού είχα κλείσει το εισιτήριο επιστροφής και δεν συμμετείχα. Σύμφωνα με την ενημέρωση των συναδέλφων που συμμετείχαν στην συνάντηση κοινό συμπέρασμα είναι ότι η ΤΤΙΠ είναι επικίνδυνη και για τον χώρο της Υγείας. Ο Παπαδημούλης πρότεινε να κληθούν οι υπηρεσίες Υγείας για συζήτηση , αν τα μέτρα είναι εναντίον της Δημόσιας Υγείας και της προσβασιμότητας στο φάρμακο.

6o PCCTr 300x300 banner
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr