mandragoras

«Ο Μανδραγόρας» του Νικολό Μακιαβέλι, μια κωμωδία που γράφτηκε το 1518 μ.Χ., αποτελεί ένα επίκαιρο έργο σε μια εποχή που η κοινωνική συμπεριφορά και η ηθική των ανθρώπων φαίνεται να επιβεβαιώνει το ρητό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Υπόθεση

Πρωταγωνιστής στην ιστορία είναι ο νεαρός Φλωρεντίνος Καλλίμαχος, που ζει στο Παρίσι. Εκεί, σε κάποια συζήτηση, ακούει να γίνεται λόγος για τη σπάνια ομορφιά
της Λουκρητίας, που ζει στη Φλωρεντία. Ο Καλλίμαχος αποφασίζει να κάνει δική του τη Λουκρητία με οποιοδήποτε τίμημα.

Στην προσπάθειά του αυτή βρίσκει σύμμαχο τον πανούργο Λιγούριο, ο οποίος και καταστρώνει το σχέδιο που θα οδηγήσει τη Λουκρητία στην αγκαλιά του Καλλίμαχου.

Η Λουκρητία, όμως, είναι παντρεμένη με τον κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερό της Νικία και δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, κάτι που εκείνος επιθυμεί διακαώς. Τότε ο Λιγούριος πείθει τον Νικία ότι ένα σπουδαίος γιατρός από το Παρίσι, ο Καλλίμαχος, έχει το θαυματουργό ελιξίριο του μανδραγόρα, που θα βοηθήσει τη Λουκρητία να τεκνοποιήσει μέσα σε ένα βράδυ. Φυσικά, το τίμημα είναι να πεθάνει σε μια βδομάδα ο πρώτος άνδρας που θα κοιμηθεί μαζί της…

Είναι ο πόθος του Νικία για να αποκτήσει παιδί τόσο μεγάλος ώστε να θυσιαστεί ο ίδιος;

Πώς αντιμετωπίζει η θεοσεβούμενη Λουκρητία το ενδεχόμενο να πεθάνει ο πρώτος άνδρας που θα κοιμηθεί μαζί της, έστω και αν αυτό γίνεται για να αποκτήσει ένα παιδί;

Ποιος ο ρόλος του πατέρα Τιμόθεου και της δύναμης της Εκκλησίας στην τελική απόφαση του Νικία και της Λουκρητίας;

Τελικά, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;».

Η συνέχεια στις 15 Ιουνίου, στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, στην υπέροχη παράσταση που ετοίμασε η θεατρική ομάδα φαρμακοποιών «Ψυχής Ίαμα», σε σκηνοθεσία της Τόνιας Μάνεση.

Συντελεστές:

Μάνος Κωνσταντινίδης - Νικίας

Παναγιώτης Ζερβογιάννης – Καλλίμαχος

Τώνια Καμπανάρου – Σωστράτη

Χαϊγκουή Κουντακτζιάν – Λουκρητία

Μάριος Τζανακάκης – Λιγούριος

Πέτρος Κασαρτζιάν – Πάτερ Τιμόθεος

Χαράλαμπος Πετρόχειλος – Σύρος

Νίκος Γράβαρης – Αφηγητής

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Τ. Μάνεση και της Φλ. Μαργιώλη. Η μουσική ανήκει στον Κ. Γαρδίκη, ενώ τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Ν. Γράβαρης.

Το μουσικό κομμάτι της εισαγωγής είναι του Μ. Τσίτουρα. Τέλος, ο έμμετρος πρόλογος και οι στίχοι των τραγουδιών της παράστασης είναι του Μ. Μαυρολέων.

OSFE 2024 300x300
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr