Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 7 & 8 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Διονύσιος Ευγενίδης, καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε ότι: «Σκοπός του συνεδρίου μας είναι η συνεχής ενημέρωση και κατάρτιση των συναδέλφων από έγκριτους επιστήμονες, φαρμακοποιούς και γιατρούς.
Επιλέγονται θέματα που άπτονται των αναγκών και της καθημερινής πράξης των φαρμακοποιών, με στόχο πάντα την καλύτερη προσέγγιση και τη διεκπεραίωση των αναγκών των ασθενών. Επιδίωξή μας είναι, από όλα τα συνέδρια που διοργανώνουμε, οι σύνεδροι που τα παρακολουθούν να βγουν περισσότεροι ενημερωμένοι και καταρτισμένοι, έχοντας εμπλουτίσει τη φαρέτρα τους.
Αυτή τη χρονιά, με την πανδημία της λοίμωξης COVID-19 να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η υγειονομική περίθαλψη έχει πρωτεύοντα ρόλο. Έτσι, εν μέσω πανδημίας, οι παρουσιάσεις του συνεδρίου προσεγγίζουν, ανάλογα με την ειδικότητά τους, και το εν λόγω θέμα. Τόσο επιστημονικά όσο και ως κοινωνικό φαινόμενο με τεράστιες συνέπειες στην παρούσα αλλά και μελλοντική διαβίωση.
Ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη συμβολή όλων των υγειονομικών, ιδιαίτερα ιατρών και φαρμακοποιών, στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά μας βρισκόμαστε πάντα στις επάλξεις του υγειονομικού αγώνα με την καθημερινή, ολοήμερη και άοκνη προσφορά υπηρεσιών στους συμπολίτες μας. Οι δύσκολες αυτές συνθήκες καθιστούν, για άλλη μια φορά, το φαρμακείο χώρο αναφοράς των συμπολιτών μας, χώρο όπου η επιστημονική ενημέρωση και η διάθεση των φαρμάκων και των λοιπών υγειονομικών αγαθών συμβάλλουν καταλυτικά στη σωστή πληροφόρηση και τη θεραπεία των ασθενών.
Ως εκ τούτου κρίνεται υψίστης σημασίας η αδιάλειπτη οργάνωση του παρόντος συνεδρίου, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε διαρκή πρόσβαση στα νέα δεδομένα που προκύπτουν και αλλάζουν καθημερινά το ιατροφαρμακευτικό τοπίο».
Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο:
- Συμμετείχαν 13 Καθηγητές από τα τρία Τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές και 11 διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας γενικότερα
- Έλαβαν χώρα 3 στρογγυλά τραπέζια, που ήταν τα ακόλουθα:
«SARS-CoV2 και COVID-19 λοίμωξη. Τι νεότερο», στο οποίο προήδρευσαν οι κυρίες Μαρία Χατζηδημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΔΙΠΑΕ, Γεν. Γραμματέα ΙΣΘ, και Γεωργία Γκιούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
- «Γενικά χαρακτηριστικά του ιού SARS-CoV2 και η επιδημιολογία της νόσου που προκαλεί»
- «Κλινική εικόνα και αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19 λοίμωξη)»
- «Covid19 & Θρόμβωση»
- «Το τοπίο των υπό ανάπτυξη εμβολίων κατά του SARS CoV2»
«Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη Συμβουλευτική Ασθενών με Καρδιαγγειακά Νοσήματα», στο οποίο προήδρευσε ο κ. Ιωάννης Κανονίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β' Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
- «Υπέρταση – Υπερλιπιδαιμία»
- «Καρδιακή Ανεπάρκεια»
- «Στεφανιαία Νόσος»
- «Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος»
«Επίκαιρα θέματα Πνευμονολογίας», στο οποίο προήδρευσε ο κ. Ηρακλής Τιτόπουλος, Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.
Τα θέματα που ήταν:
- «ΧΑΠ - εισπνευστικές συσκευές»
- «Διακοπή καπνίσματος»
- «Χρόνιος Βήχας»
- «Εμβόλια»
- 7 ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, που αφορούσαν:
- «Φαρμακευτικοί νανοκρύσταλλοι: παραγωγή και εφαρμογές»
- «Αποτελεσματικότητα των από του στόματος χορηγούμενων αιθέριων ελαίων και μορφές χορήγησης»
- «COVID-19 και νικοτινικό χολινεργικό σύστημα»
- «Το πρόγραμμα σπουδών της Φαρμακευτικής στο περιβάλλον της Βιομηχανίας 4.0»
- «Ανάδειξη φυτών της ελληνικής χλωρίδας: χημικό φορτίο και εφαρμογές τους»
- «Καινοτόμα φάρμακα, ευρύτερες εγκρίσεις για γνωστά μας και επανεκτίμηση της χρήσης ορισμένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων»
- «Η φαρμακευτική φροντίδα του γηριατρικού ασθενούς»