sfee evropaiko sxedio katapolemhshs tou karkinou

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, διοργάνωσε στις 23 Ιανουαρίου συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών, και της φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου. Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείρηση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Τους βασικούς άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο, η σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου που υλοποιεί το Υπουργείο, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων στη μετά το Ταμείο Ανάκαμψης εποχή. Παράλληλα, υπογράμμισε τη αξία των νέων παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία μέσα από την θέσπιση του οικογενειακού ιατρού, την κατ’ οίκον νοσηλεία, αλλά και την ανακουφιστική φροντίδα. Τέλος, ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι η θεσμική αυτή συζήτηση θα έχει συνέχεια.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε τον κεντρικό πλέον ρόλο της Δημόσιας Υγείας στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU beating Cancer Plan) αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη-ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους. Παράλληλα, υπογράμμισε την σημασία της συνδιαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.

Το Ευρωπαικό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στηρίζεται στους 4 βασικούς πυλώνες - πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων-, ενώ αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου, με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός συμμετείχαν οι κκ: Ειρήνη Αγαπηδάκη Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Καίτη Αποστολίδου Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ, Νίκος Δέδες Ιδρυτής-Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος Πρύτανης ΕΚΠΑ, Ελευθέριος Ζέρβας Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ, Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής Νέα Δημοκρατία, Γιάννης Κωτσιόπουλος Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Φλώρα Μπακοπούλου Πρόεδρος ΗΤΑ, Αφροδίτη Νόννη Πρόεδρος ΕΕΠΑ, Νίκος Πολύζος Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ζένια Σαριδάκη Πρόεδρος ΕΟΠΕ, Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Χαρά Κανή Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Χορήγησης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, Cornelia Zanetti Γενική Διευθύντρια Takeda, Lionel Picard Γενικός Διευθυντής Sanofi, Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca, Κώστας Παπαγιάννης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Novartis, Σπύρος Φιλιώτης Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Pharmaserve-Lilly, Μιχάλης Χειμώνας Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ.

Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, και στην άμεση εφαρμογή του, ενώ σημαντικες προτεραιότητες θα πρέπει να είναι: η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η επέκταση ενημερωτικών και προληπτικών προγραμμάτων ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία, η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, η αποζημίωση των βιοδεικτών, η μη έναρξη ή/και η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Καρκίνου, οι αλλαγές στην οργάνωση των ογκολογικών κλινικών και η καλύτερη οργάνωση των Κλινικών Μελετών και η αναγνώριση της αξίας τους για τους ασθενείς.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr