90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΦ 1

Την Τρίτη 26.09, η ΠΕΦ γιόρτασε τα ενενήντα χρόνια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τιμώντας τους πρωτεργάτες, ιδρυτές της, σε μια λαμπρή εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Divani Caravel». Την εκδήλωση που παρουσίασε ο δημοσιογράφος και εκδότης κ. Ν. Χατζηνικολάου, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας κ. Μ Χρυσοχοΐδης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Γεωργιάδης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Γ. Μπρατάκος, οι υφυπουργοί Υγείας κ. Δ. Βαρτζόπουλος και Μ. Θεμιστοκλέους, η υφυπουργός Παιδείας κα. Δ. Μιχαηλίδου, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σ. Βούλτεψη, οι εκπρόσωποι  του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χ. Μαμουλάκης και του κ. ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Κατρίνης, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στη σημασία της  εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου ως ένας από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις προστιθέμενης αξίας αλλά και προσφορά στον Έλληνα ασθενή, ενώ υπογράμμισε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο εθνικής πολιτικής  με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων.

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής κ. Χ. Μαμουλάκης σημείωσε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κλάδο πρότυπο για την ανάπτυξη της χώρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα του κράτους ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη του κλάδου.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων αναφέρθηκε στον επετειακό χαρακτήρα της εκδήλωσης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους ιδρυτές πρωτεργάτες του κλάδου της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα. Τολμηροί οραματιστές που με το πείσμα και το έργο τους, έθεσαν τα θεμέλια για το σημερινό οικοδόμημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Υπογράμμισε ότι  «οι αξίες και το όραμα τους αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές». Ο κ. Τρύφων τόνισε ακόμη ότι «η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου εδώ και 90 χρόνια στηρίζει τον Έλληνα ασθενή και θωρακίζει το σύστημα υγείας εξασφαλίζοντας επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Ως ένας κλάδος με ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα και ευρωπαϊκή παρουσία, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία αποτελώντας στρατηγικό σύμμαχο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η σύγχρονη ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσει και παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, επενδύει στην  έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη». Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε ακόμη στην υπέρογκη υπερφορολόγηση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σημειώνοντας ότι το clawback αποτελεί μέτρο που στερεί πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ανάπτυξη.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δ. Δέμος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μοναδικό επενδυτικό πρόγραμμα της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. Όπως επεσήμανε «υλοποιούμε επενδύσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Πρόκειται για επενδύσεις με ευεργετικές επιπτώσεις στην ενίσχυση του ΑΕΠ, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή». Προσέθεσε ότι «μέσω αυτών των επενδύσεων η χώρα μας θα μετατραπεί σε κόμβο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων στη ΝΑ Ευρώπη και ότι στόχος είναι η αυτάρκεια στην ελληνική αγορά και η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τον Έλληνα ασθενή». Ο κ. Δέμος αναφέρθηκε στην αλλαγή της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής με στόχο να «επιστρέψει η παραγωγή στην Ευρώπη», ενώ σημείωσε πως «έως το 2025 οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα φτάσουν το 1,5 δις. ευρώ».  Με τις νέες επενδύσεις κατασκευάζονται εργοστάσια σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, δίνοντας σημαντική ώθηση και σε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας εκτός Αττικής. Επίσης, τα νέα ερευνητικά κέντρα θα φτάσουν στο σύνολό τους τα 41 και θα διαθέτουν τέτοιο μέγεθος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία εργαστηρίων γνώσης σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι θεμελιωτές της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα τιμητική πλακέτα έλαβαν οι  εκπρόσωποι των ιδρυτών των εταιρειών ADELCO, ANFARM, BIANEΞ, BOEHRINGER INGELHEIM, CANA, DEMO, ELPEN, FARAN, FREZYDERM, GALENICA/MINERVA, GENEPHARM, GEROLYMATOS, HELP, IASIS PHARMA, KLEVA, KOPER, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, LAVIPHARM HELLAS, NIADAS, NORMA HELLAS, PETSIAVAS, PHARMATHEN, PHARMAZAC, RAFARM, REMEDINA, SPECIFAR, καθώς και η 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού. 

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS