forum delfon

Τα βήματα της Ελλάδας προς ένα σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον για την φαρμακευτική βιομηχανία, παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως ανέφερε, η τεράστια αύξηση του clawback που αγγίζει το 1 δις ευρώ τον χρόνο, δημιουργεί παρενέργειες οι οποίες ζημιώνουν τη φαρμακευτική βιομηχανία και την εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. «Την επόμενη εβδομάδα θα καλέσω όλους τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας και θα τους παρουσιάσω τους πρώτους τρεις μήνες των φαρμακευτικών δαπανών, την αύξηση του clawback για τους μήνες αυτούς, τα μέτρα που θα πάρουμε και την προβολή για το clawback του 2024» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Στόχος, όπως σημείωσε, είναι να μειωθεί το clawback πάνω από 300 εκατ. ευρώ. «Αν και μικρή χώρα η Ελλάδα με πληθυσμό - που αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού - έχει σημαντική φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία συνεισφέρει σε ποσοστό 10% των παραγόμενων φαρμάκων στην ΕΕ», επισήμανε ο κος Γεωργιάδης. Η παραγωγή αυτή μπορεί να αυξηθεί και άλλο, όπως εκτίμησε, καλώντας την φαρμακοβιομηχανία να αξιοποιήσει το επενδυτικό clawback από τις κλινικές μελέτες για την παραγωγή φαρμακευτικών αγαθών στην Ελλάδα. «Έχουμε το σωστό επιχειρηματικό περιβάλλον, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, και έχουμε και το επενδυτικό clawback που είναι ένα πολύ καλό κίνητρο» κατέληξε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κατανοεί και σέβεται τις ανησυχίες της βιομηχανίας.

«Καινοτομία σημαίνει πολυάριθμα φάρμακα και εξατομικευμένη ιατρική. Αυτό επιφέρει προκλήσεις για την χρηματοδότηση γιατί έχουμε πιο ακριβά φάρμακα που στοχεύουν σε λιγότερους ανθρώπους. Πρέπει όμως να το κάνουμε» ανέφερε παίρνοντας τον λόγο η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Ελληνική Δημοκρατία. Όπως παραδέχτηκε, ωστόσο, τα υπάρχοντα εργαλεία ίσως να μην είναι επαρκή.

Συνεπώς, επισήμανε: «το πρώτο βήμα είναι να θέσουμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα μας δώσουν σωστά στοιχεία στον σωστό χρόνο, ώστε να μπορούμε να χαράξουμε τεκμηριωμένες πολιτικές, σε ένα περιβάλλον που οι πόροι σπανίζουν. Είμαστε ανοιχτοί στις ανάγκες ασθενών και της βιομηχανίας». Η κα. Καρασιώτου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, για τον έλεγχο του clawback, τον προσδιορισμού του κόστους για την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και τον εντοπισμό μέτρων για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Διερευνούμε πολιτικές που δημιουργούν ένα βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει πρώιμη πρόσβαση για τους ασθενείς στα φάρμακα και προβλεψιμότητα για τις φαρμακευτικές εταιρείες» ανέφερε με τη σειρά του ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, αναγνωρίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σημαντική φαρμακευτική παραγωγή στην Ελλάδα. «Η κρίση της πανδημίας μας δίδαξε ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να διασφαλίσει την στρατηγική της αυτονομία» τόνισε ο κος Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι σε λίγες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα. «Η Ελλάδα θα επωφεληθεί με τον συντονισμό και τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν» κατέληξε.

«Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε μαζί σας και να προσδιορίσουμε αυτά που είναι επωφελή για την Ελλάδα και τους ασθενείς» ανέφερε παίρνοντας τον λόγο η Florence PapillonHead of Corporate, Public Affairs Europe at Sanofi, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει εκπληκτικό επιστημονικό πλούτο, ενώ επισήμανε και την σημασία των βημάτων που έχουν γίνει για την ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας.

«Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλες χώρες δεν είναι η πιο ελκυστική για επενδύσεις.» ανέφερε ο Thibault Massart, Vice President, Europe South, AbbVie, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων στη χώρα και την αβεβαιότητα που υπάρχει για το clawback. «Ας σταθούμε όμως στα θετικά που είναι η έμφαση στην καινοτομία και το υψηλό επίπεδο ταλέντων» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πως το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην χώρα βελτιώνεται κι εκφράζοντας την ελπίδα πως αν καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι του PIF θα καταφέρουν να βρουν τις καλύτερες λύσεις για την Ελλάδα.

«Ο επίσημος φορέας των ασθενών μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό τον διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις» ανέφερε η Βασιλική Βακουφτσή, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, επισημαίνοντας πως έχει έρθει ο καιρός για όλους τους μετόχους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για μία ισχυρή σύμπραξη που να δημιουργεί ένα βιώσιμο περιβάλλον για την φαρμακευτική βιομηχανία που θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ασθενών.

Την συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Κοτσιόπουλος, PIF, General Manager.

OSFE 2024 300x300
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS