sfee hdika


Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ξεπεράσει πλέον το «ταμπού» της συνεργασίας με τις ιδιωτικές εταιρείες και πλησιάζουν τις φαρμακοβιομηχανίες για την ανάπτυξη μορίων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και περιέγραψε το πιο πρόσφατο μοντέλο Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) που αναπτύσσεται σήμερα από τις φαρμακοβιομηχανίες, ελληνικές και πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα “Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία”. 

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν συσσωρευμένη γνώση που δεν την εκμεταλλεύονται» τόνισε και συνέχισε αναφέροντας ότι: «Τελευταία προσεγγίζουν τις φαρμακοβιομηχανίες για να προσφέρουν ένα προϊόν για περαιτέρω ανάπτυξη. Ήδη σήμερα κάποια μόρια είναι υπό ανάπτυξη στην κλινική φάση Α. Αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια καθώς η συνεργασία πανεπιστημίων-εταιρειών προχωρά και αίρονται προβλήματα του παρελθόντος. Μέχρι πρότινος ήταν ταμπού για ένα ελληνικό πανεπιστήμιο να συνεργαστεί με μια ιδιωτική εταιρεία. Τώρα κάποιοι καθηγητές είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και προχωρούν σε αυτές τις συνεργασίες». Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών στον τομέα της παραγωγής, ο κ. Παναγούλιας τόνισε ότι «προάγει τη στρατηγική αυτονομία της χώρας στον τομέα του φαρμάκου», κάτι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο της πανδημίας, όταν στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε έλλειψη φαρμάκων.  

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος, Demo SA Pharmaceuticals, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας. «Έως το 2026 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 1,2 δις ευρώ με τη δημιουργία 16 ερευνητικών κέντρων και 13 νέων εργοστασίων» ανέφερε, τονίζοντας ότι «Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι βάζουν 600 εκατομμύρια ευρώ από τις δικές τους τσέπες,  δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα». Σημείωσε επίσης ότι στη φαρμακοβιομηχανία «υπάρχει μεγάλο γεωγραφικό αποτύπωμα. Όλη η Ελλάδα βλέπει μια φαρμακοβιομηχανία στον τόπο της». Όπως εξήγησε στην Ελλάδα λειτούργησε «η λογική του ελατηρίου» μετά το 2019, όταν η σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας ανέδειξε την ανάγκη για αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και για επέκταση της παραγωγής. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «Για να είμαστε κερδοφόροι πρέπει να προχωρήσουμε σε αύξηση των τεμαχίων και να κάνουμε επενδύσεις σε παραγωγικό εξοπλισμό». Αναφερόμενος στην παραγωγή πρώτων υλών στο εργοστάσιο της DEMO στην Τρίπολη ανέφερε ότι είναι «ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις που έρχονται» καθώς τώρα το σύνολο της Ευρώπης προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή πρώτων υλών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. 

Την κρίσιμη σημασία και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα παρουσλιασε ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pharmaserve-Lilly.  «Η φύση της κλινικής έρευνας είναι να εξάγει δεδομένα και υπηρεσίες με τεράστια προστιθέμενη αξία» τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, στην Ευρώπη επενδύονται κάθε χρόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ για κλινικές έρευνες. Το ποσό που θα αντιστοιχούσε στην Ελλάδα θα ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ, όμως στην πραγματικότητα σήμερα γίνονται επενδύσεις που φτάνουν το πολύ στα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι μια παγκόσμια ανταγωνιστική διαδικασία» τόνισε περαιτέρω και αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η ΗΔΙΚΑ. «Η βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ  είναι από τις καλύτερες του κόσμου, αλλά δεν αξιοποιείται. Δεν δημοσιεύουμε τίποτα από τα δεδομένα της. Αν το κάναμε, θα μπορούσαμε να εμφανιστούμε ως σοβαρός παίκτης στον παγκόσμιο χάρτη προσέλκυσης επενδύσεων κλινικών μελετών». 

Το μέλλον θα φέρει τεράστιες δαπάνες στον τομέα της υγείας τόνισε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Θα ζούμε περισσότερο και οι ασθένειες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πιο προσωποποιημένο τρόπο, άρα αναπόφευκτα μεγάλο μέρος των δημοσίων δαπανών θα γίνονται για την υγεία» ανέφερε. «Θα είναι τεράστιο λάθος να μείνουμε εκτός της παραγωγής. Ακόμα και αν δεν είμαστε στην αιχμή της τεχνολογίας,  θα πρέπει να είμαστε κοντά στην αιχμή, διαφορετικά θα χάσουμε την ευκαιρία», προειδοποίησε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί από 5 έως 8 φορές. 

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ έχει δεσμευτεί προς επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες και νέες τεχνολογίες από το επενδυτικό clawback, ανέφερε ο Άγγελος Μπένος, Partner, Pharma Industry Lead, PwC, Greece. Όπως δήλωσε, από τα 500-550 εκατομμύρια ευρώ, περίπου το 60% πήγε σε παραγωγικές μονάδες και το υπόλοιπο 40% σε Έρευνα και Ανάπτυξη. «Στις κλινικές μελέτες δεν είχαμε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε» παραδέχθηκε «μόλις το 10% των κεφαλαίων δόθηκε για κλινικές μελέτες», σημειώνοντας ότι βασικότερος λόγος για αυτό είναι ότι «οι κλινικές μελέτες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού».

Τη συζήτηση η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κατερίνα Δούκα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

OSFE 2024 300x300
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr