xapia 2

Ψαλίδισμα τιμών, μείωση στον αριθμό των διακινούμενων φαρμάκων μέσω πλαφόν στους γιατρούς ή ακόμη και στους ασθενείς αναμένεται να δούμε το επόμενο διάστημα καθώς η φαρμακευτική δαπάνη …ξέφυγε. Τι μας περιμένει; (Πηγή: iatropedia.gr, της Δήμητρας Ευθυμιάδου)

Εδώ και μήνες η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει κατά πολύ από τους υπολογισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της τρόικας. Ο έλεγχος μέσω του  συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαίνεται ότι δεν επαρκεί με αποτέλεσμα κάθε μήνα να περισσεύουν κοντά στα 60 εκατ. ευρώ! Ποσό ουδόλως ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς ότι η τρόικα έχει διαμηνύσει πώς να δεν πιάσουμε τους στόχους θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να λάβουμε μέτρα. Τι μέτρα;
 
Πλαφόν στη συνταγογράφηση του γιατρού αλλά και του ασθενούς καθώς ακόμη και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκου. Σενάριο που μάλλον φαντάζει τρομοκρατικό για τους συνταξιούχους και όχι μόνο όταν τα πάντα έχουν υποστεί ήδη ψαλίδι.
 
Πάντως ο στόχος των 2,88 δις ευρώ που είχε τεθεί επισήμως από την τρόικα μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις για ΦΠΑ, νοσοκομειακά φάρμακα κλ.π. (ανεπισήμως η απαίτηση ήταν να πέσει πολύ πιο κάτω), φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί με τίποτε.
Ήδη άλλωστε τα φάρμακα μηνιαίως αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ με την ετήσια δαπάνη να υπολογίζεται κοντά στα 3,5 δις.
 
Για το λόγο αυτό έρχονται νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και ειδικά των γενόσημων καθώς θεωρείται από το υπουργείο Υγείας ότι ακόμη και σήμερα παρά τις μειώσεις, έχουν υψηλές τιμές. Γεγονός βέβαια που δεν αναμένεται να είναι και πολύ ...ευχάριστο στα Μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας τα οποία διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα τους έχουν υποστεί τεράστιο κούρεμα.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr