xapia 7

Για ωμό εκβιασμό κάνουν λόγο κορυφαία στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, μετά και την απόφαση για επιβολή από 01.01.2013 έκτακτου τέλους ύψους 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν δεχτούν να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (claw back). (Πηγή: capital.gr, της Βίκυς Κουρλιμπίνη)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φαρμακευτικές εταιρείες παραμένουν ακόμη μουδιασμένες από την ανακοίνωση της επιβολής του ειδικού τέλους, όπως περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μιλούν για «εκβιαστικό δίλημμα» εκ μέρους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Υγείας.

Τι σημαίνει πρακτικά η νέα αυτή ρύθμιση; Ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη θετική λίστα, δηλαδή αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει πλέον στη διάθεσή του τρεις επιλογές:

- πληρώνει κανονικά το ποσό που αναλογεί σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 (claw back) χωρίς άλλη υποχρέωση

- αν δεν καταβάλει claw back, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το 2013 το ειδικό τέλος ύψους 15% επί των λιανικών πωλήσεων (το οποίο σε τελικό ποσό είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με το claw back), με δυνατότητα συμψηφισμού

- αν δεν πληρώσει, τότε το σκεύασμα παύει να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με συνέπεια οι πωλήσεις να υποστούν σοβαρό πλήγμα, με δεδομένο πως οι ασφαλισμένοι επιλέγουν πλέον φάρμακα και με βάση το ποσό που θα αποζημιώνουν τα ταμεία.


Το παρασκήνιο

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η απόφαση για την επιβολή του ειδικού τέλους, ενώ το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες είναι ιδιαίτερα έντονο. Στελέχη από το χώρο του φαρμάκου μιλούν για ένα ακόμη μέτρο το οποίο επέβαλε η τρόικα, φοβούμενη πως οι επιχειρήσεις δεν θα αποδώσουν ποτέ στα κρατικά ταμεία την επιστροφή για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2012), όπως άλλωστε είχαν διαμηνύσει.

Το κλίμα πάντως που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των επιχειρήσεων φαίνεται να είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την επικαιροποιημένη λίστα εκ μέρους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου με τα φάρμακα που θα αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου «κόπηκαν» από αυτή περίπου 200 σκευάσματα, στη λογική της μείωσης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις εμφανίζονται διχασμένες. Δύο είναι οι κυρίαρχες στρατηγικές που θα ακολουθηθούν στο προσεχές διάστημα: πολλές θα δεχτούν τελικά να καταβάλουν την επιστροφή που τους αναλογεί, ενώ οι πιο «επιθετικές» εταιρείες σκέφτονται να διακόψουν τη διακίνηση προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

«Οι ζυμώσεις που γίνονται είναι πολλές, την ώρα που ακόμη αναμένουμε να δούμε πως θα κινηθούν και οι μητρικές εταιρείες όταν ενημερωθούν για τη νέα αυτή εξέλιξη» σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος θυγατρικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα τέλος με έγκυρες πληροφορίες, οι νομικές υπηρεσίες του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος παραμένουν σε ετοιμότητα, προκειμένου να προσβάλλουν τη συγκεκριμένη διάταξη

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr