Συνεχίζεται η άρση της πίστωσης - Στο... κόκκινο 100 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

FSTH

Ταλαιπωρία δίχως τέλος βιώνουν οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στη Θεσσαλονίκη.
Μπορεί τα φαρμακεία της πόλης να ανέβασαν και πάλι ρολά μετά τη διήμερη απεργία τους, ωστόσο οι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν -τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας- από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους, εξαιτίας της διακοπής της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ πανελλαδικώς. (Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, της Νικολέττας Μπούκα)

Την ίδια στιγμή, στο... κόκκινο βρίσκονται 100 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΦΣΘ), ήδη έχουν βάλει λουκέτο 15 φαρμακεία, ενώ αλλά 80 - 90 έχουν κερδίσει λίγους μήνες ζωής, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ή συνεταίρους. Επίσης, τα κατασχετήρια από τράπεζες, φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συσσωρεύονται καθημερινά στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

«Οι φαρμακοποιοί για άλλη μία φορά είναι στο πόδι. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι δεν πληρωνόμαστε για φάρμακα που έχουμε χορηγήσει. Οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται κάθε μέρα και περισσότερο. Η φαρμακευτική περίθαλψη υποβαθμίζεται καθημερινά. Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται. Βρισκόμαστε ενώπιον υγειονομικής κρίσης. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να καταλάβουν ότι η δημόσια υγεία πρέπει να γίνει θέμα πρώτης προτεραιότητας, εάν δεν θέλουμε πολύ σύντομα να θρηνήσουμε θύματα σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μέλη φαρμακευτικών συλλόγων απ' όλη την Βόρεια Ελλάδα έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους 19, στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην προχθεσινή άκαρπη συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας, είπε ότι οι φαρμακοποιοί έλαβαν για ακόμη μία φορά διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθούν προσπάθειες πληρωμής τους. Ωστόσο, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ κι ο ΕΟΠΥΥ έχει ελάχιστα χρήματα στο ταμείο του. Συνεπώς, στη γενική συνέλευση του ΠΦΣ το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η περαιτέρω στάση τους.

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ

Στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών, οι οποίοι αναζητούν τα φάρμακά τους από νομό σε νομό, αναφέρθηκε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης και πρόσθεσε ότι αν το επόμενο διάστημα δεν αλλάξει κάτι σε αυτά που έχουν ψηφιστεί (rebate 5%), κανένας καρκινοπαθής δεν θα μπορεί να βρει τα φάρμακά του στα ιδιωτικά φαρμακεία.

"Είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα όχι μόνο για τους καρκινοπαθείς αλλά και για άλλους βαρέως πάσχοντες από πολύ σοβαρές ασθένειες. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί αυτοί οι τόσο βαριά άρρωστοι θα αναγκάζονται να ψάχνουν το φάρμακο τους. Πιστεύω ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα. Τα φάρμακα πρέπει να δίνονται και μέσα από το ιδιωτικό φαρμακείο και πρέπει να νομοθετηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να τα χορηγούμε από τα φαρμακεία μας, για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος καλύτερα", τόνισε ο κ. Ευγενίδης.

Για ελλείψεις φαρμάκων και στις Σέρρες έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών Αργύρης Ρόντσης, ο οποίος δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αυτά που πρέπει για τους ίδιους και όλη την κοινωνία.

Τέλος, χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, καθώς οι φαρμακοποιοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που έλαβαν στα βασικά τους αιτήματα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με συγκεντρωμένους τους φαρμακοποιούς έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS