Παρατίθενται οι προτάσεις του Συντονιστικού Οργάνου των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με στόχο την άρση των αντικινήτρων που υπάρχουν σήμερα για τη δημιουργία εταιρικών φαρμακείων, ώστε να δοθεί καινούργια προοπτική επιβίωσης και αξιοπρεπούς λειτουργίας των φαρμακείων.Το Συντονιστικό Όργανο των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης, που αντιπροσωπεύει 4 Φαρμακευτικούς Συλλόγους και πεντακόσια περίπου μέλη φαρμακοποιούς.
"Πιστεύουμε ότι σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες που θα διαφυλάξουν το ρόλο των φαρμακείων ως κέντρα δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας, και θα τα βοηθήσουν να επιβιώσουν μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Τα φαρμακεία ως ατομικές, μικρής κλίμακας επιχειρήσεις, ανταποκρίνονται πλέον με δυσκολία στο καθήκον τους να διαφυλάττουν τη δημόσια υγεία. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί ότι η ομαλή λειτουργία των φαρμακείων εξασφαλίζει την προστασία της υγείας του κάθε πολίτη, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στην εξοικονόμηση κρατικών πόρων, όπως αποδεικνύουν μελέτες που έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού.
Τα φαρμακεία θα μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αν εξασφαλισθεί η οικονομική τους επιβίωση. Δεν παραγνωρίζουμε την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία χρηματοδότησης του συστήματος υγείας. Όμως πιστεύουμε ότι με απλές νομοθετικές παρεμβάσεις, σε τρία συγκεκριμένα σημεία, τα φαρμακεία θα αποκτήσουν κίνητρο να συνενωθούν σε μεγαλύτερες μονάδες. Αυτό μπορεί να είναι ένα στενά συνεργαζόμενο δίκτυο φαρμακείων, μια συνένωση πολλών φαρμακείων σε ένα συστεγαζόμενο φαρμακείο με πολλούς φαρμακοποιούς ένας συνδυασμός των παραπάνω. Η δημιουργία αυτών των συνεργαζόμενων δικτύων φαρμακείων, θα αποφέρει τη δυνατότητα να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες στους ασθενείς, λόγο καταμερισμού των εργασιών μεταξύ φαρμακοποιών, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων, που θα κάνει έτσι τα φαρμακεία ικανά να επιβιώσουν οικονομικά. Αυτό σημαίνει συνέχιση προσφοράς υπηρεσιών υγείας στον ελληνικό λαό, διατήρηση θέσεων εργασίας φαρμακοποιών και φαρμακουπαλλήλων.
Για να επιτευχθεί το παραπάνω όμως χρειάζεται να βοηθήσει το κράτος σε τρία πολύ συγκεκριμένα σημεία που είναι τα εξής.
1. Απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται το rebate. Στα εταιρικά φαρμακεία ο υπολογισμός του rebate πρέπει να γίνεται ανά φαρμακοποιό.
2. Απαιτείται η μείωση της φορολογίας που επιβάλλεται για την υπεραξία που προκύπτει από τη συνένωση των φαρμακείων. Σήμερα είναι πολύ υψηλή και λειτουργεί αποτρεπτικά.
3. Να υποστηριχθεί νομοθετικά η δημιουργία εταιρειών φαρμακείων, στα πρότυπα των συνεταιρισμών των φαρμακαποθηκών, δηλαδή εταιρειών συνεταιρικού τύπου περιορισμένης ευθύνης
Η άρση των παραπάνω αντικινήτρων, πιστεύουμε θα απελευθερώσει πολλούς επιστήμονες φαρμακοποιούς από τη σημερινή ομηρία στην οποία βρίσκονται, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε λόγω του περιορισμού εισόδου στην αγορά εργασίας, θα ανοίξει διέξοδο σε εκατοντάδες χειμαζόμενα φαρμακεία, και θα αναβαθμίσει το επίπεδο της φαρμακευτικής επιστήμης με άμεσο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και οικονομία."