xapia4

Όπως αναφέρει σημερινή ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μετά από τρεις πεντάωρες συνεδριάσεις εν μέσω θέρους (1.8, 8.8 και 23.8) ολοκληρώθηκε το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Φαρμάκου που συστάθηκε με σκοπό τη διατύπωση των θέσεων για τα θέματα φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, στην επικείμενη συνάντηση με την Τρόικα.

Και συνεχίζει:

Στις συναντήσεις αυτές μετείχαν από πλευράς Υπουργείου Υγείας η γενική γραμματέας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου και οι Χαράλαμπος Καραθάνος, Νικόλαος Μανιαδάκης, Κυριάκος Σουλιώτης, Σταύρος Ευαγγελάτος, Κατερίνα Φαμέλη και Σοφία Κεκεμπάνου. Επίσης από την OΣΦΕ οι Μπελώνης Σταύρος και Γαλανόπουλος Ανδρέας, από την ΠΑΣΥΦΑ οι Σκυλακάκης Θεόδωρος και Λέλος Σωτήριος, από τον ΣΕΦΑ οι Παπάζογλου Γιώργος και Παναγούλιας Κων/νος, από τον ΣΦΕΕ οι Αποστολίδης Άκης και Βοστιτσάνου Ζέφη, από την ΠΕΦ οι Πενταφράγκας Βασίλης και Βασιλόπουλος Γεώργιος.

Τον ΠΦΣ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Θεοδοσιάδης Κυριάκος και Παπαθανάσης Θανάσης.

Παρά τις έντονες διαφωνίες και διεργασίες που υπήρξαν λογω των αντικρουόμενων συμφερόντων που υπήρχαν στο τραπέζι, το αποτέλεσμα κρίνεται αντικειμενικά πολύ θετικό για τα φαρμακεία. Η υιοθέτηση των περισσοτέρων προτάσεων του ΠΦΣ και η έντονη αντίδραση σε προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας κυρίως, που θα επιβάρυναν και άλλο τα φαρμακεία, χαρακτηρίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα γενόσημα, καταργείται με υπουργική απόφαση η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει αντί του γενόσημου να προμηθευτεί το πρωτότυπο. Εάν δηλαδή ο ασφαλισμένος πάρει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τη διαφορά και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα να πληρώνει αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς, ο ΕΟΠΥΥ.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι η απόφαση για την κατάργηση του rebate φαρμακείου για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει ο φαρμακοποιός και για όποιο φαρμακείο πιαστεί ο στόχος της διάθεσης των γενοσήμων στο 60%, θα καταργείται για το συγκεκριμένο φαρμακείο όλο το rebate όλων των φαρμάκων για τον συγκεκριμένο μήνα.

Το Δελτίο Τιμών που επρόκειτο να εκδοθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα πάει μερικές ημέρες πιο πίσω. Οι ανατιμολογήσεις θα γίνονται δυο φορές τον χρόνο, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, και το μεταβατικό διάστημα διάθεσης των αποθεμάτων θα γίνει 40 ημέρες για τα φαρμακεία και 15 ημέρες για τις φαρμακαποθήκες.

Για τα ΜΥΣΥΦΑ υιοθετήθηκαν οι απόψεις του ΠΦΣ, (παρά την αντίθεση της φαρμακοβιομηχανίας), για την άρνηση διάθεσης σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων και τη μη απελευθέρωση της τιμής τους. 

Τα ΜΥΣΥΦΑ θα συνταγογραφούνται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με το 100% της τιμής τους.

Για τα ΦΥΚ, τα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση (bluebox) θα χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα από τα φαρμακεία μας.
Με τη ρύθμιση αυτή υπερκαλύπτεται η μνημονιακή οδηγία για το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στο 15%.
Για τα φάρμακα αυτά που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία μας θα καταργηθεί το rebate 5% και θα καθαρισθεί πλαφόν συνταγών και πλαφόν της αξίας τους κάθε μήνα για κάθε φαρμακείο και το ποσοστό κέρδους θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσό των 30 ευρώ ανά συσκευασία, που ισχύει σήμερα.

Εδώ θα πρέπει για μια ακόμη φορά να σημειώσουμε ότι οι αποφάσεις αυτές που είναι ομόφωνες, αποτελούν θέσεις του Υπουργείου Υγείας το οποίο θα στηριχθεί σε αυτές στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΦΣ στην πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας να επιμεριστεί το clawback σε όλους τους φορείς. Τελικά η πρόταση αυτή απορρίφτηκε. Στις πολύωρες συνεδριάσεις οι αντικρουόμενες απόψεις που πολλές φορές οδήγησαν και σε συγκρούσεις ήταν το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και το clawback. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις ήταν ομόφωνο και σύμφωνα με τις θέσεις του ΠΦΣ.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS