xapia 2

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στην τελευταία συνεδρίαση της Τεχνικής Επιτροπής Φαρμάκου, παραβρέθηκε και ο Υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης, που ζήτησε από όλους τους παρισταμένους στήριξη της προώθησης των γενοσήμων. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, έλαβε τον λόγο και τόνισε προς τον Υπουργό ότι: «ο όρος γενόσημο φάρμακο έχει απαξιωθεί και στη συνείδηση του ασφαλισμένου και του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, διότι προ τριετίας επί υπουργίας Λοβέρδου επιχειρήθηκε με τρόπο άγαρμπο, άκομψο και επιθετικό η επιβολή χορήγησης γενοσήμων φαρμάκων. Η τακτική αυτή είχε ως αντανακλαστικό αποτέλεσμα την καθιέρωση της πεποίθησης ότι τα φάρμακα αυτά είναι υποδεέστερα των πρωτοτύπων, ανασφαλή και αναξιόπιστα. Σήμερα το γενόσημο υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της λανθασμένης τακτικής».


Ακόμη ο κ. Θεοδοσιάδης επεσήμανε πως «προκειμένου να διασφαλισθεί και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη όλων των υγειονομικών προς φάρμακα που δεν υστερούν στο παραμικρό έναντι των πρωτοτύπων πρέπει με πρωτοβουλία του υπουργείου και του ΕΟΦ να γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις ως προς την ποιότητα, την βιοϊσοδυναμία και την βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων αυτών».
«Στην ελληνική αγορά, συνέχισε, υπάρχουν επώνυμα γενόσημα φάρμακα ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πρωτότυπα και εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση ο φαρμακοποιός έχει τη συγκρότηση και την επιστημονική γνώση να υποστηρίξει με τρόπο ωφέλιμο για την δημόσια υγεία, ένα τόσο λεπτό ζήτημα.
Αυτή την επιστημονική συγκρότηση και γνώση ο ΠΦΣ ως σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα Φαρμακευτικής Περίθαλψης θέτει στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας , του ΕΟΦ και κάθε θεσμικού φορέα».


ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Θεοδοσιάδης έθεσε στον Υπουργό με ιδιαίτερη ένταση το θέμα των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ από το 2010 προς τα φαρμακεία για τα οποία, όπως επεσήμανε στον κ. Γεωργιάδη, το πλέγμα των γραφειοκρατικών δεσμεύσεων δεν αφήνουν καμιά ελπίδα για γρήγορη εξόφληση.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε πως είναι άδικο και αδιανόητο η χώρα να δέχεται κίτρινη κάρτα από την Τρόικα για τη μη εξόφληση των ληξιπροθέσμων, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και λιμνάζουν τα σχετικά κονδύλια, γεγονός που παρουσιάζει τη χώρα και το πολιτικό δυναμικό ως παντελώς ανίκανο να διαχειρισθεί το αυτονόητο.
Ο κ. Θεοδοσιάδης υπέδειξε παρουσία όλων των εκπροσώπων των φορέων του φαρμάκου, ότι η μοναδική λύση που μπορεί να εξασφαλίσει την άμεση εξόφληση εντός των επομένων 30 ημερών είναι η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να υποβληθεί εκ μέρους του ΠΦΣ σχετική τροπολογία η οποία και υποβλήθηκε σήμερα Δευτέρα, στο Υπουργείο.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS