Makrygiannis

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, για τη Γενική Συνέλευση της PGEU.

1. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενάντια στα παραφαρμακευτικα της Ιταλίας δημιουργεί ένα επιπλέον νομικό επιχείρημα στην διατήρηση της λειτουργιας του ιδιωτικού φαρμακειου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμμετοχή ιδιωτών σε ατομικά φαρμακεία με τη μορφή εταιρών-επενδυτών δεν ενισχύει ούτε προσφέρει κάτι περισσότερο στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της αγοράς.
Εκτιμάται επίσης ότι η λειτουργία πολλών μικρών ιδιωτικών φαρμακείων εξυπηρετεί καλύτερα τους ασφαλισμένους λαμβάνοντας υπόψιν την κοινωνικότητα του φαρμακοποιού και όχι την επιχειρηματικότητα της αλυσίδας.

2. ΜΗΣΥΦΑ

Κάθε χώρα-μέλος εφαρμόζει μια δική της λίστα Ο.Τ.C στην όποια συμπεριλαμβάνονται τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής.
Ως εκ τούτου η χώρα μας οφείλει με την υπουργική απόφαση 3457/16-1-2014, άρθρο 17 να συγκροτήσει ο ΕΟΦ επιτροπή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) και εντός δύο μηνών αφού μελετήσει τις διαδικασίες σύνταξης της λίστας που εφαρμόζεται σε δέκα-κράτη μελη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντάξει τον αναθεωρημένο κατάλογο ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ ο οποίος θα εγκριθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

3. ΤΙΜΕΣ-ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ – ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Το πρόβλημα των ελλείψεων σε όλες σχεδόν τις χώρες αυξάνεται καθημερινά και δημιουργεί μια απαράδεκτη κατασταση στην κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Μόνο στη Γαλλία καταγράφονται από τον αντίστοιχο ΕΟΦ εξακόσια ελλειμματικά φάρμακα και δώδεκα αντικαρκινικά φάρμακα υψηλού κόστους, ως αποτελεσμα της τεράστιας αύξησης των παράλληλων εξαγωγών.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στην τεράστια κερδοφορία που επιδιώκουν οι εταιρίες παραγωγής και οι χονδρέμποροι λειτουργώντας σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά που δεν υπαρχουν ενιαίες τιμές και δεν λαμβάνονται υποψιν οι αναγκες του πληθυσμου κάθε χωρας.
Η Γενικη Συνελευση της PGEU με πρόταση της Γαλλίδας Προέδρου ζητά από την Επιτροπή Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προστασία του ασφαλισμένου Ευρωπαίου πολίτη και το δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα.
Μια αντιστοιχη πρόταση κάνουν και οι Ολλανδοί συνάδελφοι με την επωνυμία "ΦΑΡΜΑΚΟ" προτείνοντας τη λειτουργία βάσης δεδομένων ανά χώρα για την ηλεκτρονική αλληλοκάλυψη των ελλείψεων.
Η έκθεση δεδομένων θα κατατεθεί ως πρόταση τον Μάιο και θα καταγράφει καθημερινά τις ελλείψεις φαρμάκων σε κάθε χώρα. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ΕΟΦ όλων των μελών χωρων να αντιδρά άμεσα ενημερώνοντας τον κάθε ενδιαφερομενο πώς και με ποιο τροπο μπορεί να προμηθευτεί το αναγκαίο σ' αυτόν φάρμακο.

4. ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ

Εκτιμάται ότι μετά την εφαρμογή μνημονίων στις χώρες του Νότου η αφαίρεση ύλης από τα φαρμακεία, η μη χορήγηση ΦΥΚ αλλά και η απελευθέρωση ΜΗΣΥΦΑ περιόρισαν δραματικά τα περιθώρια κέρδους του φαρμακείου.
Οι κλειστοί προυπολογισμοί και ο υπολογισμός του ΑΕΠ κάθε χώρας δημιούργησαν νέα δεδομένα φτώχειας σε πολλες χώρες του νότου.
Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών δημιουργεί την προοπτική για το μέλλον μιας αγοράς που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση των περιθωρίων κέρδους σε φαρμακοποιούς και φαρμακεμπόρους και την αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας στους παραγωγούς.

5. ΩΡΑΡΙΟ (ΕΘΝΙΚΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ;)

Το θέμα του ωραρίου δημιουργεί πολλές αντιθέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις στις χώρες–μελη.
Οι διαφορετικές γεωγραφικές και κλιματολογικές ανάγκες, ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς στα αστικά κέντρα και στις περιφέρειες της κάθε χωρας, ο αριθμός των λειτουργούντων φαρμακείων είναι οι παράγοντες που δεν βοηθούν την εφαρμογή ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού ωραρίου.
Η λογική της πλήρους απελευθέρωσης χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα προαναφερόμενα δεν εγγυάται την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών.
Ως εκ τούτου κάθε χώρα προτείνει την εφαρμογή ενός ωραρίου που πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου και των εκπροσώπων των φαρμακοποιών.
Εκτιμώ ότι είναι η καλ'υτερη στιγμή να εφαρμόσουμε ένα νέο ωράριο που θα εμπεριέχει περισσότερες ώρες εργασίας από τις σημερινές, βάζοντας ανθρώπινους κανόνες εργααίας και όχι αυθαίρετη και άναρχη εργασία όπως εφαρμόζουν σήμερα οι διευρυμένοι συνάδελφοί μας.

Γιάννης Μακρυγιάννης, πρόεδρος Φ.Σ. Λάρισας

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS