Δελτίο Τύπου, 28 Ιανουαρίου 2013: Η ουσία nanoparticle albumin bound paclitaxel που άλλαξε τα δεδομένα για εκατομμύρια ασθενείς που πολεμούν τον καρκίνο του μαστού, έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του Παγκρέατος. Η ουσία αυτή σε συνδυασμό με τη γεμσιταμπίνη προσφέρει υψηλή αποτελεσματικότητα και χρόνο ζωής στους ασθενείς με τη θανατηφόρα αυτή μορφή καρκίνου.
Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου ετήσιου συνεδρίου για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος (ASCO GI), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο San Francisco της California, παρουσιάστηκε η μελέτη MPACT, μία από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές παγκόσμιες μελέτες, σε πάνω από 800 ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι με τη χρήση της ουσίας nanoparticle albumin bound paclitaxel σε συνδυασμό με τη γεμσιταμπίνη, αυξήθηκε κατά 59% η επιβίωση των ασθενών στον 1 χρόνο και διπλασιάστηκε η επιβίωση των ασθενών που επιβίωσαν στα 2 χρόνια.
Ο καρκίνος του Παγκρέατος είναι ο 10ος πιο συχνός καρκίνος και ο 8ος σαν αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτό γιατί, πολύ συχνά διαγιγνώσκεται όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Για τους ασθενείς με προχωρημένο στάδιο Καρκίνου Παγκρέατος, η πρόγνωση είναι πολύ κακή και τα ποσοστά επιβίωσης πολύ χαμηλά. Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργείο (όταν είναι εφικτό), χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ενώ είναι ελάχιστες οι εγκεκριμένες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος σε Ευρώπη και Αμερική.
Το αντινεοπλασματικό φάρμακο νέας γενιάς, η ουσία nanoparticle albumin bound paclitaxel, που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο στην Ελλάδα παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη επιστημονική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Σήμερα η ουσία αυτή σε συνδυασμό με τη γεμσιταμπίνη αποτελεί τον πρώτο χημειοθεραπευτικό συνδυασμό που παρατείνει σημαντικά την επιβίωση στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο Παγκρέατος.
Το Abraxane® (nanoparticle albumin bound paclitaxel) είναι το πρώτο προϊόν μιας νέας γενιάς αντινεοπλασματικών φαρμάκων που διαθέτουν ένα πρωτοποριακό μηχανισμό δράσης ενάντια στους όγκους. Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τη βιολογία του ίδιου του όγκου εναντίον του και αξιοποιεί μια νέα τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM), ώστε να πετύχει καλύτερη στόχευση των καρκινικών κυττάρων και μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση.
Η τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM) σχεδιάστηκε για να μεταφέρει κυτταροτοξικούς παράγοντες στον όγκο αξιοποιώντας τις φυσικές ιδιότητες της αλβουμίνης, πρωτεΐνης που υπάρχει ήδη στον οργανισμό. Έτσι πετυχαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση της πακλιταξέλης μέσα στον όγκο και λιγότερο στους άλλους ιστούς, με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την αντικαρκινική δράση μέσα στον όγκο και ταυτόχρονα να μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την καταστροφή των γύρω ιστών.
H εκτεταμένη και συνεχής έρευνα για τον καρκίνο του παγκρέατος με την υποστήριξη εκτεταμένων πολυκεντρικών, πολυετών κλινικών μελετών, και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ασθενών δείχνουν ότι η συνδυαστική θεραπεία με την ουσία nanoparticle albumin bound paclitaxel και γεμσιταμπίνη, μπορεί να γίνει η ενδεδειγμένη αγωγή για το μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αξιολογήσει αυτή την εξέλιξη ως μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου.
1. Siegel R, Ward E, Brawley O, Jemal A. Cancer statistics, 2011: the impact of eliminating socioeconomic and racial disparities on premature cancer deaths. CA Cancer J Clin. 2011;61(4):212-236.
2. Pancreatic Cancer Action Network. The alarming rise of pancreatic cancer deaths in the United States: Why we need to stem the tide today.
http://www.pancan.org/section_research/reports/incidence_report.php. August 2012. Accessed January 3, 2013.
3. American Cancer Society. Cancer facts & figures, 2012.
http://www.cancer.org/acs/groups/content/@epidemiologysurveilance/documents/document/acspc-031941.pdf. Accessed January 3, 2013.
4. SEER Stat Fact Sheets. Cancer of the pancreas. http://seer.cancer.gov/statfacts/html/pancreas.html#incidence-mortality. Accessed January 3, 2013.
5. Vincent A, Herman J, Schulick R, Hruban RH, Goggins M. Pancreatic cancer. Lancet. 2011;378:607-620.
6. Varadhachary GR, Tamm EP, Abbruzzese JL, et al. Borderline resectable pancreatic cancer: definitions, management and role of preoperative therapy. Ann Surg Oncol. 2006;13(8):1035-1046.
7. Garber K. Stromal depletion goes on trial in pancreatic cancer. J Natl Cancer Inst. 2010;102(7):448-450.
8. Sharma C, Eltawil KM, Refrew PD, Walsh MJ, Molinari M. Advances in diagnosis, treatment and palliation of pancreatic carcinoma: 1990-2012. World J Gastroenterol. 2011;17(7):867-897.
9. National Cancer Institute. Pancreatic cancer treatment. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/pancreatic/Patient Updated March 9, 2012. Accessed January 3, 2013.