Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Novotel (Μιχαήλ Βόδα 4-6) στην Αθήνα ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος», υπό την οργανωτική ευθύνη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής. Το α’ μέρος της ημερίδας [09:30 – 12:30] απευθύνεται σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ το β’ μέρος [12:30 – 13:15] απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για το ευαίσθητο αυτό θέμα.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου της Ε.Ο.Ο με πλήρη τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας», είναι ο κος Παπαδογεωργάκης Νικόλαος, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Με την ημερίδα της Αθήνας, η οποία αποτελεί την 13η και καταληκτική του προγράμματος, ολοκληρώνονται οι δράσεις δημοσιότητας σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό την επιμόρφωση Οδοντιάτρων και Ιατρών αλλά και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη κατά του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας.
Ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα / κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και περίπου 200 θανάτους ασθενών. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα θεωρείται ο ιός θηλωμάτων HPV που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.
Για να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας, πατήστε εδώ.