Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τυφλοί ασθενείς, που πάσχουν από σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια από την παιδική ηλικία τους, θα δοκιμάσουν, για πρώτη φορά στον κόσμο, μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστικά κύτταρα, τα οποία προέρχονται από έμβρυα που "περισσεύουν" στις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αν η τεχνική αποδειχτεί πετυχημένη και στους ανθρώπους, όπως έχουν δείξει ήδη οι δοκιμές με πειραματόζωα, οι οποίες προηγήθηκαν, τότε όχι μόνο πολλοί άνθρωποι θα μπορέσουν να ξαναδούν, αλλά και πολλοί άλλοι δεν πρόκειται να χάσουν το φως τους στο μέλλον.

Η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε την άδεια να προχωρήσει η επίμαχη εμφύτευση των εμβρυικών βλαστοκυττάρων στα μάτια των ασθενών που πάσχουν από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας του Stargardt, κατά την οποία -για γενετικούς λόγους- καταστρέφονται τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Geron ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης κλινικής δοκιμής για την αποκατάσταση κατεστραμμένων νεύρων από βλαστικά κύτταρα σε ένα ασθενή στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε παραλύσει εν μέρει μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Τώρα, μια δεύτερη αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Advanced Cell Technology, πήρε την έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να ξεκινήσει μια δεύτερη κλινική δοκιμή με εμφύτευση βλαστικών κυττάρων, αυτή τη φορά στα μάτια δεκάδων ασθενών, που από μικροί έχουν χάσει την όρασή τους.

 

6o PCCTr 300x300 banner
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr