safe sex puzzle image

Από την κα Ιωάννα Τσιαούση, Md, γυναικολόγο – μαιευτήρα, M.Sc. exe MBA, E&Β University of Athens

Η δυνατότητα του οικογενειακού προγραμματισμού μέσω της αντισύλληψης θεωρείται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές παρεμβάσεις, καθώς έδωσε στην ιατρική επιστήμη τη δυνατότητα του οικογενειακού προγραμματισμού και στη γυναίκα τη δυνατότητα ελέγχου της απόκτησης παιδιού. Ωστόσο, αυτό σημαίνει παράλληλα το δικαίωμα και την υποχρέωση να της παρέχεται η ορθή επιστημονική ενημέρωση και εκπαίδευση προκειμένου η απόφασή της να είναι η κατάλληλη για την ίδια και να μην κινδυνεύει η Υγεία της.

Σήμερα η πρόοδος της φαρμακευτικής έρευνας παρέχει στη σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση της αντισύλληψης μία ολόκληρη γκάμα αντισυλληπτικών μεθόδων, για να επιλέξει ο γυναικολόγος το ιδανικό αντισυλληπτικό για κάθε γυναίκα.

Το ιδανικό αντισυλληπτικό, σύμφωνα με όρους επιστημονικούς, είναι το αντισυλληπτικό που προσφέρει υψηλή αποτελεσματικότητα, υψηλή ασφάλεια, δεν εμφανίζει σοβαρές παρενέργειες, δεν έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες στη γονιμότητα, δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και μπορεί να παρέχει και επιπρόσθετα οφέλη για τη γυναίκα. Το τελευταίο πολύ σημαντικό κριτήριο είναι η διασφάλιση της συμμόρφωσης στη λήψη του αντισυλληπτικού. Το κριτήριο αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η μη συστηματική λήψη του αντισυλληπτικού στερεί, καταρχάς, από τον οργανισμό το αποτέλεσμα της αντισύλληψης και, κατά δεύτερον, η λανθασμένη λήψη μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές της εμμήνου ρήσεως και περαιτέρω ορμονικές διαταραχές. Παράλληλα, οι ρυθμοί της ζωής της σύγχρονης γυναίκας απαιτούν τρόπους λήψης που δεν δυσκολεύουν το ημερήσιο πρόγραμμά της.

Σήμερα στα χέρια του γυναικολόγου υπάρχει μία σειρά από αντισυλληπτικές μεθόδους που είναι διαθέσιμες και στη χώρα μας. Ξεκινώντας από το κλασικό χάπι με συνδυασμό οιστρογόνων/προγεστερόνης (COC), το σπείραμα προγεστερόνης, τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη (mini-pill), τα ορμονικά επιθέματα (patches), τα μακράς διάρκειας ενέσιμα, τα μακράς διάρκειας εμφυτεύματα και τον ενδοκολπικό δακτύλιο.

Η κάθε μέθοδος παρουσιάζει τα δικά της πλεονεκτήματα και οφέλη για τα οποία μπορεί η κάθε γυναίκα να ενημερωθεί από τον γιατρό της. Ωστόσο αξίζει ειδικής μνείας η νέα μέθοδος του ενδοκολπικού δακτυλίου που σήμερα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία ουσιαστική καινοτομία στην αντισύλληψη, η οποία προσφέρει όλα τα οφέλη της κλασικής αντισύλληψης, αλλά υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το κριτήριο της πλήρους συμμόρφωσης στη λήψη, χωρίς να επηρεάζει το ημερήσιο πρόγραμμα της γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα εύκαμπτο δακτυλίδι που περιέχει δύο δραστικά συστατικά, την αιθυνυλοιστραδιόλη και την ετονογεστρέλη. Είναι μοναδικά σχεδιασμένο και αποδεσμεύει συνεχώς χαμηλή δόση ορμονών.

Η γυναίκα εισάγει τον δακτύλιο μόνη της στον κόλπο της. Τοποθετείται γρήγορα και εύκολα μία φορά τον μήνα και συγκρατείται στον κόλπο από την επίδραση των μυών. Παραμένει εκεί για τρεις εβδομάδες, ενώ την τέταρτη εβδομάδα εμφανίζεται αιμορραγία, αφού προηγηθεί η αφαίρεσή του από την ίδια τη γυναίκα. Η αποτελεσματικότητά του φθάνει στο 99% στην αποφυγή της κύησης, είναι ασφαλής και παρουσιάζει όλα τα επιπρόσθετα οφέλη της αντισύλληψης, διασφαλίζοντας και την καλύτερη συμμόρφωση στη λήψη. Ο δακτύλιος δεν είναι αισθητός από τη γυναίκα και τον σύντροφο. Έτσι, λοιπόν, σήμερα η κάθε γυναίκα μπορεί με τη συνεργασία του γυναικολόγου της να αναζητήσει το ιδανικό αντισυλληπτικό.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS