Τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου θα εξετάσει το τέταρτο κατά σειρά Συνέδριο “Cancer & Personalized Medicine Conference”, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 στο Divani Caravel Hotel. Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Boussias Communications και το Health Daily, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και του δικτύου Women for Oncology (W4O).
Εν αναμονή της εναρκτήριας ομιλίας του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και Διευθυντή Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», Ευάγγελου Φιλόπουλου, και εκπροσώπων όλων των εταίρων της Υγείας (κρατικών Φορέων, της ακαδημαϊκής και ιατρικής κοινότητας, συλλόγων ασθενών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας), το Συνέδριο θα προσφέρει την πλατφόρμα ανάπτυξης διαλόγου σχετικά με τα νέα καινοτόμα μοντέλα υγειονομικής φροντίδας και αποζημίωσης που δίνουν έμφαση στην αξία, ώστε επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ κόστους θεραπείας και παροχής ποιοτικής υγειονομικής φροντίδας.
Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των εξατομικευμένων θεραπειών παρέχει αύξηση της επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Από την άλλη όμως, το κόστος των νέων θεραπειών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό, απειλώντας την ικανότητα των συστημάτων υγείας να παρέχουν ποιοτική φροντίδα υγείας. Στόχος επομένως, του Συνεδρίου είναι να διερευνήσει τις δύο αυτές αντικρουόμενες παραμέτρους και να αναζητήσει προτάσεις για την υιοθέτηση των καλύτερων και αποδοτικότερων λύσεων, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το σύστημα υγείας.
Ειδικότερα, 21 διακεκριμένοι ομιλητές που εκπροσωπούν το σύνολο των εταίρων της Υγείας, θα καταθέσουν την εμπειρία τους και στο πλαίσιο των εργασιών θα παρουσιάσουν:
1. Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «το Μέλλον της Εξατομικευμένης Ιατρικής στην Ελλάδα» με συντονιστή τον Όθωνα Ηλιόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής του Harvard Medical School των ΗΠΑ. Η Πολιτεία, μαζί με διακεκριμένους Έλληνες και διεθνείς Ακαδημαϊκούς θα κληθούν να τοποθετηθούν για το Μέλλον της Εξατομικευμένης Ιατρικής στην Ελλάδα, αναλύοντας τις προϋποθέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς και την ευκαιρία να αναδειχθεί σε κεντρικό κόμβο για την υλοποίηση, τον συντονισμό και την ενοποίηση προσεγγίσεων εξατομικευμένης ιατρικής όχι μόνο στη περιοχή μας, αλλά σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο.
2. Ενότητα με θέμα τη χρήση των βιοδεικτών στην εξατομικευμένη θεραπεία. Η συντονίστρια Ελένη Λινάρδου, Παθολόγος - Ογκολόγος, Αν. Διευθύντρια Α’ Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Metropolitan και καταξιωμένοι εκπρόσωποι της ιατρικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας θα συζητήσουν για τη σημαντικότητα των βιοδεικτών στις θεραπείες του καρκίνου. Θα αναλύσουν την αξία και τη χρήση τους στην εξατομικευμένη θεραπεία και το ρόλο που διαδραματίζουν στην πρόγνωση-διάγνωση νοσημάτων και θα απαντήσουν σε ερωτήματα αναφορικά με την έγκριση και αποζημίωση νέων βιοδεικτών.
Υπογραμμίζεται ότι Κεντρικοί Ομιλητές της φετινής διοργάνωσης είναι τρεις διεθνούς εμβέλειας επιστήμονες από το χώρο της ογκολογίας, της γενετικής και των οικονομικών της υγείας, οι οποίοι θα μοιραστούν με το συνεδριακό κοινό την πολύτιμη εμπειρία τους και γνώση σε θέματα γενετικής και ογκολογίας, καινοτόμων θεραπειών και διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Συγκεκριμένα, ο John Iafrate, Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Διευθυντής του κλινικού εργαστηρίου μοριακής διάγνωσης CID και Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης (MGH) των ΗΠΑ, θα παρουσιάσει τη δεκαετή εμπειρία του στην εφαρμογή της γονιδιωματικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο Stephen Palmer, Καθηγητής και Αναπληρωτής Διευθυντής της Ομάδας Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (TEEHTA) του Πανεπιστημίου του York, θα αναφερθεί στη διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθείται στο National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) της Βρετανίας αναφορικά με την καινοτόμο θεραπεία CAR-T. Τέλος, ο Luca Sangiorgi, Υπεύθυνος του Τμήματος Γενετικής του Rizzoli Orthopedic Institute της Ιταλίας, θα παρουσιάζει το ρόλο και τη σημασία των Ευρωπαϊκών Δικτύων αναφοράς για τον καρκίνο.
Η Επιστημονική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Επίτιμο Πρόεδρο τον Όθωνα Ηλιόπουλο, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και Ογκολόγο στο General Hospital της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, συγκεντρώνει διακεκριμένους Ογκολόγους, Ακαδημαϊκούς και μέλη Συλλόγων Ασθενών.