revmazin infographic

 

Ελλιπώς ενημερωμένο εμφανίζεται το ελληνικό κοινό σχετικά με τα Ρευματικά Νοσήματα, καθώς ένας στους δύο Έλληνες δε γνωρίζει τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών. Την ίδια στιγμή ένα ποσοστό 50% πιστεύει πως υπάρχουν τρόποι πρόληψης των εν λόγω νοσημάτων. Επίσης παρατηρείται έντονη σύγχυση στην κατανόηση του όρου «Ρευματοπάθεια», αφού το 55% του πληθυσμού δε γνωρίζει ότι με τους όρους «αρθρίτιδα», «ρευματοπάθεια» και «ρευματισμός» αναφερόμαστε στην ίδια πάθηση. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη μεγαλύτερη έρευνα κοινού σχετικά με τα Ρευματικά Νοσήματα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Η έρευνα υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν» σε συνεργασία με την εταιρεία «Health Marketing», στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΡευΜΑζήν στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.048 άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, επισκέπτες της ΔΕΘ. Σκοπός της ήταν να αναδείξει κατά πόσο ο ελληνικός πληθυσμός είναι ενημερωμένος για τα ρευματικά νοσήματα, τα συμπτώματά τους, την αντιμετώπισή τους, τη συχνότητά τους, αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που αφορούν.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας παρουσιάζονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που έχει οριστεί για σήμερα, 12 Οκτωβρίου.

Λάθος η επιλογή της Ιατρικής ειδικότητας

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 54% των ερωτηθέντων δεν προτίθεται να απευθυνθεί στον αρμόδιο ιατρό για τη συγκεκριμένη νόσο, δηλαδή σε Ρευματολόγο, σε περίπτωση που νιώσει έντονους, συνεχόμενους και επίμονους πόνους σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι οποίοι δεν προέρχονται από κάποιο τραύμα. Για την ακρίβεια, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα απευθυνόταν σε Ορθοπεδικό, το 11% σε Παθολόγο, ενώ ένα 4% δε γνωρίζει σε ποια ειδικότητα θα πρέπει να απευθυνθεί.

Λανθασμένη είναι και η εντύπωση που υπάρχει αναφορικά με την ηλικία στην οποία ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από κάποιο ρευματικό νόσημα. Μόνο το 37% γνωρίζει πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν όλες τις ηλικίες. Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν μόνο ηλικίες 40 και άνω. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι 7 στους 10 είναι ενημερωμένοι ότι πάσχουν και παιδιά από ρευματικά νοσήματα.

Υπάρχει πρόληψη και θεραπεία για τα Ρευματικά νοσήματα;

Οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες είναι ενημερωμένοι πως τα ρευματικά νοσήματα δεν είναι σπάνια, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν πως γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.

• Το 60% γνωρίζει πως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων καταστέλλονται.

• 8 στους 10 γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, εάν κάποιος ασθενής με ρευματικά νοσήματα δεν πάρει φαρμακευτική αγωγή για μεγάλο διάστημα.

• Το 60% γνωρίζει πως ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή

• Το 57% γνωρίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα μπορεί να έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα

Η μοναδική πρόληψη για τα Ρευματικά νοσήματα είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και η αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, όπως έχει καθοριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων(EULAR), «Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα με τον κατάλληλο γιατρό!», μας προτρέπει να μην αμελούμε τα συμπτώματα και να ακούμε το σώμα μας.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα κοινού που έχει γίνει μέχρι στιγμής. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν ακριβώς τις γνώσεις του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα και βάσει αυτών θα σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας, με σκοπό να ενημερωθεί ο γενικός πληθυσμός για τα νοσήματα αυτά.» Τα παραπάνω επισήμανε η Προέδρος της ΡευΜΑζήν, κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ελλιπής ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα καθιστά σημαντικότερη την ενεργοποίηση τόσο των συλλόγων ασθενών όσο και της πολιτείας για την διάχυση της έγκυρης πληροφορίας.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr