panellinio diavitologiko

Τα νεότερα δεδομένα της συναινετικής έκθεσης της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας του ΣΔ παρουσίασε η Καθηγήτρια Μelanie Davies (University of Leicester, UK), κατά την «Αρεταίειο Διάλεξη» στο πλαίσιο του  17ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου. «Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη παροχή εμφατικής εξατομικευμένης φροντίδας για κάθε ασθενή, καθώς βελτιώνεται η καλύτερη επιλογή διαχείρισης ενώ λαμβάνονται υπόψιν οι προσωπικές και κοινωνικές αξίες των ασθενών».


Στο 17o Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 4.350 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 2.900 το παρακολούθησαν διαδικτυακά. Οι 1.460 παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και υψηλού επιπέδου επιστημονικές παρουσιάσεις από 175 έγκριτους Έλληνες και ξένους ομιλητές αναφορικά με τα νεότερα δεδομένα, τις τελευταίες εξελίξεις και μελέτες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Kατά την έναρξη του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), Καθηγητής Γ. Δημητριάδης χαρακτήρισε τις νέες επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες «εργαλείο για τη διαχείριση του ΣΔ τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους οργανισμούς που έχουν θεσμικό ρόλο». Παράλληλα, παρουσίασε το πρώτο πολυσυγγραφικό βιβλίο σύγχρονης Διαβητολογίας, μια προσπάθεια τριών ετών από την ΕΔΕ.

Ανάμεσα στα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις παθοφυσιολογικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις και ο αυξανόμενος επιπολασμός των συνοσηροτήτων στα άτομα με ΣΔ, η διερεύνηση των οποίων πρέπει να ξεκινάει κατά τη διάγνωση του ΣΔ.  «Μια πολυπαραγοντική παρέμβαση και ανθρωποκεντρική θεώρηση κρίνεται απαραίτητη για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ΣΔ και των συνοσηροτήτων», αναφέρει ο Γεν. Γραμματέας της ΕΔΕ Ανδρέας Μελιδώνης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα ποσοστά παχυσαρκίας, που πυροδοτούνται και από ορμονικές διαταραχές, αγγίζουν το 21,9% και 23,8% για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, ενώ αυξανόμενη είναι και η παιδική παχυσαρκία. Έμφαση δόθηκε από τους ομιλητές στη θεραπευτική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία και την υιοθέτηση της σωστής διατροφής και μιας μακροπρόθεσμης ολοκληρωμένης συμβουλευτικής διατήρησης του σωματικού βάρους.

Ο ΣΔ που αναμένεται να αυξηθεί στα 642 εκατομμύρια το 2040, περιλαμβάνει πέρα από τους «κλασσικούς» τύπους 1 και 2 και άλλους τύπους ΣΔ όπως είναι ο μονογονιδιακός MODY και ο ΣΔ τύπου LADA που είναι εξίσου κλινικά σημαντικοί και πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά τη διαδικασία της διάγνωσης.

Οι προτεραιότητες στις ενέσιμες θεραπείες και η αναγκαιότητα ολιστικής προσέγγισης της ινσουλινοθεραπείας, συνδυάζοντας τόσο την έρευνα όσο και την βιβλιογραφία φέρνουν στο προσκήνιο την εξατομικευμένη ιατρική και την σημασία και ανάγκη της εξατομικευμένης εκπαίδευσης του ασθενούς.

Επίσης παρουσιάστηκαν οι νεότερες και ασφαλείς θεραπείες που απαιτούν συνδυασμό των κατευθυντήριων οδηγιών και της αντιδιαβητικής αγωγής, όπως για παράδειγμα θεραπείες για το διαβητικό πόδι, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται σε ειδικά ιατρεία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία, οι ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και οι mobile εφαρμογές που σχετίζονται με τον ΣΔ, οι οποίες ξεπερνούν τις 1.100, έχουν ως στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα όπως η αυτοδιαχείριση και ο αυτοέλεγχος και μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως είναι η γρήγορη ροή πληροφοριών μεταξύ ιατρού και ασθενούς.   

Για περισσότερες πληροφορίες και για να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένο όλο το Συνέδριο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.17synedrioede2019.gr/

6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr