εγκυοσ

Από τον κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρα - Γυναικολόγο, Ειδικό Γυναικολόγο Παίδων & Εφήβων, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστή Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Πάρα πολλές γυναίκες υποφέρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από καούρες. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Η καούρα είναι η αίσθηση «καψίματος» που εκτείνεται από το κάτω μέρος του στήθους έως το κάτω μέρος του λαιμού. Πρόκειται για αρκετά δυσάρεστο και επίπονο σύμπτωμα για τις μελλοντικές μανούλες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καούρα θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα μετά τη γέννα. 

Τι προκαλεί όμως καούρα;

Υπάρχουν δυο βασικά αίτια: οι ορμονικές αλλαγές και η ανάπτυξη του μωρού.

Ορμονικές Αλλαγές

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνονται τα επίπεδα της προγεστερόνης, μίας ορμόνης που προκαλεί χαλάρωση των μυών. Ένας από τους μυς που επηρεάζεται είναι ο μυς (σφιγκτήρας) στην είσοδο του στομάχου σας, που ανοίγει ώστε  να φτάνει η τροφή στο στομάχι και κλείνει αμέσως μετά ,  για  να μένει το περιεχόμενο στο στομάχι. Χαλαρώνοντας ο σφιγκτήρας επιτρέπει μια ποσότητα από τα όξινα γαστρικά υγρά, να επιστρέψουν προς τα πάνω, δημιουργώντας το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Ανάπτυξη του μωρού

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, ασκεί πίεση στο στομάχι και το έντερο. Η φυσική πίεση στο στομάχι μπορεί να οδηγήσει στην ώθηση του γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει καούρα.

Η πρόληψη είναι το καλύτερο μέτρο για τη μείωση της καούρας

Υπάρχουν κάποιες εύκολες και χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τα συμπτώματα στο ελάχιστο:

  • Τρώτε μικρά γεύματα σε τακτά διαστήματα, ώστε να αποφύγετε να είναι πολύ γεμάτο το στομάχι σας
  • Μην ξαπλώσετε αμέσως μετά το φαγητό  αλλά αφήστε να περάσουν 2-3 ώρες. Αυτό δίνει στον οργανισμό σας το χρόνο να χωνέψει πριν ξαπλώσετε. Προσπαθήστε επίσης  να μην κάνετε κάποια  έντονη κίνηση αμέσως μετά το φαγητό,  ειδικά εάν πρέπει  να σκύψετε προς τα εμπρός
  • Κοιμηθείτε πάνω σε περισσότερα μαξιλάρια. Ανυψώστε το πάνω μέρος του σώματος σας για να κρατήσετε με τη βαρύτητα, τα οξέα του στομάχου σας εκεί όπου ανήκουν και να βοηθήσουν την πέψη.
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που πυροδοτούν την καούρα, όπως τα πικάντικα ή και τα λιπαρά φαγητά, τα ανθρακούχα ποτά, την καφεΐνη, τη σοκολάτα, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή και τους χυμούς τους, τις ντομάτες, τη μουστάρδα, το ξύδι, τα προϊόντα με μέντα και τα επεξεργασμένα κρέατα. 
  • Φορέστε άνετα ρούχα για να αποφύγετε τυχόν επιπλέον πίεση γύρω από τη μέση και την κοιλιά σας.

Η πρώτη σας  επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι η χρήση αλγινικών, όπως π.χ. Gaviscon Double Action, το οποίο έχει ένδειξη για χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης.Τα αλγινικά (Gaviscon double action) έχουν  διπλό μηχανισμό δράσης:

  • Εξουδετερώνουν το γαστρικό οξύ
  • Δημιουργούν ένα στρώμα γέλης μέσα στον θόλο του στομάχου, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο.

Ο τρόπος δράσης του σκευάσματος  επιτρέπει να δρα μέσα σε 3-5 λεπτά και έχει διάρκεια δράσης έως 4 ώρες.  

Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική περίοδος για τη γυναίκα, αν και η καούρα μπορεί να είναι οδυνηρή και ενοχλητική για σας. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές για την πρόληψη και θυμηθείτε ότι υπάρχει μια θεραπεία με αλγινικά, που βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων,  μπορείτε  να διατηρήσετε το ενοχλητικό σύμπτωμα  στο ελάχιστο ή και να το εξαφανίσετε εντελώς.

pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr