Από τον κ. Δημήτρη Ξενόπουλο, χειρουργό οφθαλμίατρο

Το να είμαστε περισσότερο χρόνο  έξω από σπίτι μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο για τους χρήστες φακών επαφής. Η αυξημένη θερμοκρασία,  η συχνότερη χρήση  κλιματιστικών, έκθεση στον ήλιο, ο αέρας  και η άμμος είναι συνήθως οι βασικές αιτίες που τα μάτια στο τέλος της ημέρας  είναι κόκκινα, ερεθισμένα και κουρασμένα. Ο λόγος είναι ότι τα δάκρυά εξατμίζονται γρηγορότερα και κατά συνέπεια τα μάτια δεν λιπαίνονται επαρκώς. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσάρεστη και ενοχλητική ξηροφθαλμία αρκούν απλά  ορισμένες απλές και εύκολες συμβουλές:

Χρήση  Τεχνητών  Δακρύων (Οφθαλμικές Σταγόνες)

Φροντίστε να ενσταλάξετε  τεχνητά δάκρυα οφθαλμικές σταγόνες) μιας χρήσης όπως π.χ. τις Newsept eyes, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Περιέχουν Υαλουρονικό Νάτριο, το οποίο θεωρείται ως το καλύτερο ενυδατικό και Χαμομήλι το οποίο   με τις ευεργετικές ιδιότητές του δρα ως καταπραϋντικό. Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τα τεχνητά δάκρυα, πάνω από τους φακούς τους.Η ενστάλαξη των τεχνητών δακρύων  θα κρατήσουν τους φακούς σας ενυδατωμένους, θα κρατήσουν τα μάτια σας άνετα, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε καθαρή όραση 

Χρήση γυαλιών ηλίου

Το να φοράμε  γυαλιά ηλίου το καλοκαίρι ακούγεται προφανές. Ωστόσο, θα εκπλαγείτε πόσα άτομα  κυκλοφορούν, ακόμη και το καλοκαίρι, χωρίς καθόλου γυαλιά ηλίου. Εκτός από το ότι τα μάτια αισθάνονται χαλαρά και άνετα, τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες. Για τους χρήστες φακών επαφής, ένας όχι τόσο προφανής λόγος να φορούν γυαλιά ηλίου ενώ φορούν τους φακούς επαφής τους είναι ότι τα γυαλιά ηλίου παρέχουν προστασία από τον αέρα.  Οι φακοί επαφής χρειάζονται επαρκή λίπανση για να λειτουργήσουν σωστά και τα γυαλιά ηλίου παρέχουν προστασία τις ημέρες που έχει αέρα, που είναι μία από τις βασικές αιτίες της ξηροφθαλμίας.

Χρήση φακών επαφής με ενσωματωμένη προστασία UV

Ορισμένοι  φακοί επαφής  έχουν  ενσωματωμένη επίστρωση που αποκλείει την υπεριώδη ακτινοβολία. Δεν υποκαθιστούν μεν ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας, αλλά σίγουρα μειώνουν τις ακτίνες UV στις οποίες εκτίθεστε. 

Χρήση φακών επαφής μιας χρήσης

Με την έκθεση στον ήλιο και τον άνεμο, οι φακοί επαφής έχουν περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν ερεθισμό και ερυθρότητα αντί να παρέχουν καθαρή, άνετη όραση. Εάν αισθάνεστε μια αμμώδη, χαλικώδη αίσθηση περισσότερες από δύο φορές την ημέρα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να δοκιμάσετε καθημερινά φακούς επαφής μίας χρήσης. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε τεχνητά δάκρυα newsept eyes  μιας χρήσης,  με  υγρά φακών επαφής  newsept total  με εκχύλισμα χαμομηλιού. 

Xρήση  γυαλιών οράσεως  περιστασιακά

Μερικές φορές όταν οι άνθρωποι ρωτούνται εάν φοράνε γυαλιά περιστασιακά αντί των φακών επαφής τους, το θεωρούν σχεδόν προσβολή.  Ωστόσο, εάν φοράτε φακούς επαφής κάθε μέρα, είναι ωραίο να κάνετε στα μάτια σας ένα διάλειμμα μία μέρα την εβδομάδα, αφού οι φακοί επαφής με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων των ματιών σας.

Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής

Μετά από μια ολόκληρη μέρα  εκτός σπιτιού το καλοκαίρι, μην κάνετε το λάθος να κοιμηθείτε φορώντας  τους φακούς επαφής σας. Ο ύπνος με τους φακούς επαφής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης, μερικές φορές δε σοβαρής λοίμωξης, από έξι έως οκτώ φορές. Αυτός ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αφού περάσετε όλη την ημέρα  με αέρα ή σε αμμώδη παραλία.

Μην κολυμπάτε με τους φακούς επαφής

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε  τις πολύ χλωριωμένες πισίνες και το να κολθμπάτε κάτω από το νερό καθώς μπορεί να παρουσιαστεί το βακτήριο acanthamoeba, που είναι γνωστό ότι προκαλεί επιπλοκές στην όραση. Αν και αυτός ο τύπος λοίμωξης είναι πολύ σπάνιος, εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε ένα άτομο με ιστορικό έκθεσης στο νερό ενώ φοράει τους φακούς επαφής του και συνήθως αυτό το άτομο κάνει υπερβολική χρήση των φακών επαφής. Τα ντους και τα υδρομασάζ πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Αν δεν θέλετε να τους  βγάλετε, τότε χρησιμοποιείστε γυαλιά θαλάσσης.

Συμπερασματικά

Χρησιμοποιείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα της ημέρας τεχνητά δάκρυα με Υαλουρονικό Νάτριο και Χαμομήλι π.χ. newsept eyes, κάντε σωστή χρήση των φακών επαφής, τηρείτε τους κανόνες υγιεινής  και αλλάζετε συχνά το υγρό των φακών επαφής. Για σύντομες εξορμήσεις προτιμάτε υγρά φακών επαφής  σε μονοδοσικες αμπούλες.  Αν έχετε έντονα συμπτώματα , επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr