Πηγή: iatronet.gr
Τα εικονικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθανθούν καλύτερα, ακόμα και αν γνωρίζουν ότι λαμβάνουν χάπι ζάχαρης, ανέφεραν ερευνητές, σε ασυνήθιστο πείραμα που στόχευε στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου.
Σχεδόν 60% των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα, ενώ γνώριζαν ότι λάμβαναν εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα, σε σύγκριση με 35% των ασθενών που δεν έλαβαν νέα αγωγή, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό "PLoS ONE".
Ο Ted Kaptchuk, των Harvard Medical School και Beth Israel Deaconess Medical Center της Βοστόνης, δήλωσε ότι κατέστησε σαφές ότι τα συγκεκριμένα χάπια δεν περιείχαν ενεργό συστατικό και είχε αναγράψει στη φιάλη ότι ήταν placebo.Το φαινόμενο placebo έχει αναφερθεί σχεδόν από την αρχή της ιατρικής.
Τα placebo είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνα σε νέα φάρμακα ή αγωγές και γενικά ερευνητές αναφέρουν ότι 30% έως 40% των ασθενών αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα ή εμφανίζουν βελτίωση συμπτωμάτων ακόμα και όταν, χωρίς να το γνωρίζουν, λαμβάνουν εικονικό φάρμακο.
Ωστόσο θεωρείται ανήθικο να χορηγηθεί εικονικό φάρμακο σε ασθενή ως μέρος αγωγής και να μην του γνωστοποιηθεί ότι είναι μόνο ένα χάπι ζάχαρης. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι το placebo δεν θα δράσει αν ο ασθενής γνωρίζει ότι είναι εικονικό.
Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε 80 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Οι εθελοντές επιλέχθηκαν για έρευνα σώματος- νου και τους δόθηκε εικονικό φάρμακο ή τίποτα για 3 εβδομάδες. Σε όσους έλαβαν εικονικά φάρμακα δόθηκε η υπενθύμιση ότι λάμβαναν μη δραστικά χάπια. Ο Anthony Lembo, δήλωσε έκπληκτος για τη δράση του placebo σε πολλούς εθελοντές.
Τα placebo βοηθούν ακόμα και όταν ο ασθενής το γνωρίζει
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση