PICT0201

Η διατροφή της μητέρας κατά την περίοδο της σύλληψης αποτελεί  ένα  σημαντικό καθοριστικό  παράγοντα  για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του εμβρύου και επομένως μια υγιεινή και  ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε η Β’ Πανεπιστημιακή Μ/Γ Κλινική του Νοσ. «Αρεταίειο».


Η Συνέντευξη Τύπου έγινε με αφορμή την οργάνωση επιστημονικής εκδήλωσης για το κοινό και για τους επαγγελματίες υγείας με θέμα «ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» την Τρίτη 24 Απριλίου 2012 στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος στον Πειραιά, 17.00 -21.00, με ελεύθερη είσοδο.

Η έλλειψη βιταμινών και άλλων στοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόνισαν όλοι οι ομιλητές, μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες στη μητέρα αλλά και στο έμβρυο. Ορισμένες συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από διατροφικές ελλείψεις είναι :
• Η έλλειψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος νεογνού.
• Η έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τις πιθανότητες χαμηλού βάρους του βρέφους και να εμφανίσει η μητέρα επιλόχειο κατάθλιψη.
• Η έλλειψη σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος γέννησης
• Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.
• Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες του εμβρύου
• Τέλος η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Είναι σημαντικό, ανέφερε ο κος Κων/νος Πανουλής, Επικ. Καθ. Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Νοσ. «Αρεταίειo» να γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί υγιές σωματικό βάρος πριν από τη σύλληψη καθώς το ελλιπές βάρος ή το υπέρβαρο μπορούν να έχουν επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στην έκβαση της γέννησης. Αναγνωρίζεται πλέον ότι η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων (DHA & EPA)  κατά τη διάρκεια της περιόδου της σύλληψης μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ατελειών του νευρικού σωλήνα και οι γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες, ενθαρρύνονται, να παίρνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν όχι μόνο  φυλλικό οξύ αλλά και Ω-3 λιπαρά οξέα μέχρι και 1 χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη.   

«Το εξάμηνο Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος 2010», τόνισε ο κος Γεώργιος Κρεατσάς, Καθ. Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Δ/ντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσ. «Αρεταίειο», «το ποσοστό των παλίνδρομων κυήσεων επί του συνόλου των αντιστοίχων τοκετών  στη κλινική μας ήταν 1,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το εξάμηνο  Σεπτέμβριος- Φεβρουάριος 2011 ήταν 4%. Φαίνεται λοιπόν  ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων τα τελευταία δύο χρόνια.»
Τα συμπληρώματα διατροφής, συνέχισε ο καθηγητής, πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τη γαλουχία βοηθούν στην  εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης, στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης και  στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος. Τα οφέλη αφορούν τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος (πρόληψη νόσων που συνδέονται με την κύηση, χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, υγιής ανάπτυξη και γέννα ενός υγιούς, τελειόμηνου βρέφους).

Στη συνέχεια, ο κος Νικ. Βιτωράτος, Καθ. Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Νοσ. «Αρεταίειο», επεσήμανε  ότι έρευνες  έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωφελεί την ανάπτυξη του μωρού πριν τη γέννα και επίσης μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Πιο συγκεκριμένα,  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την πρώτη βρεφική ηλικία τα Ω-3 λιπαρά οξέα, με κυριότερο το δοκοσοεξανοϊκό οξύ (DHA), είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του παιδιού. Η εξασφάλιση επαρκούς διατροφικής πρόσληψης Ω-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα DHA, από γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν έχει επίσης σχετιστεί θετικά με την ενίσχυση της όρασης, της νοημοσύνης, της συγκέντρωσης, των αντανακλαστικών και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Τέλος, σημαντικά οφέλη από την πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να προκύψουν και για την ίδια τη μητέρα, καθώς η συχνή πρόσληψη τους από ενήλικες έχει συσχετιστεί με βελτίωση της μνήμης αλλά και άλλων εγκεφαλικών και ψυχολογικών λειτουργιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη επιδημιολογική μελέτη υποδεικνύει ότι  η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής που περιέχει μεταξύ άλλων και Ω-3 λιπαρά οξέα με DHA, μειώνει τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.
Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση των Ω-3 λιπαρών οξέων αποτελεί σημαντική ασπίδα του οργανισμού, τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει από τον κίνδυνο φλεγμονής, αλλεργικών αντιδράσεων, νεοπλασιών και καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα, όπως επεσήμανε ο κος Χρήστος Βασιλόπουλος, Διατροφολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Διατροφής του Νοσ. «Αρεταίειο»  κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό συστήνεται η ημερήσια διατροφική πρόσληψη από τη μητέρα τουλάχιστον 300 mg Ω-3 λιπαρά οξέα (DHA). Η κάλυψη των διατροφικών συστάσεων σε DHA μπορεί με ασφάλεια να επιτευχθεί από την κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως σαρδέλας, κολιού και σολομού. Αντιθέτως, η κατανάλωση μεγάλων ψαριών που βρίσκονται υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως ο ξιφίας, αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς στα ψάρια αυτά συχνά ανευρίσκονται υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ρυπαντών, όπως ο υδράργυρος, οι διοξίνες κ.α., ουσίες που μπορούν να επιβαρύνουν τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου ή του βρέφους.
Η μειωμένη, όμως  κατανάλωση ψαριών, που χαρακτηρίζει το σύγχρονο διαιτολόγιο αυξάνει την ανάγκη λήψης  πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής  που περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα με DHA στις σωστές αναλογίες.

Τέλος, ο κος Κρεατσάς διευκρίνισε ότι τα κατάλληλα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, στη διάρκεια της κύησης έχουν ως αποτέλεσμα:
1. Την σωστή εμβρυική ανάπτυξη
2. Την καλή υγεία και την ευεξία της εγκύου γυναίκας
3. Το καλής ποιότητας μητρικό γάλα
4. Λιγότερες πιθανότητες για επιπλοκή στην εγκυμοσύνη

6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS