roche logo

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2012: Η εταιρεία Roche Diagnostics (Hellas), δώρισε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), αντιδραστήρια για Μοριακό Έλεγχο του Ιού του Δυτικού Νείλου (WNV) για 11.437 εξετάσεις/δείγματα αιμοδοτών. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΕΚΕΑ, στην τόσο ευαίσθητη αυτή περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στο καίριο ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας των Αιμοδοσιών της χώρας.
Οι δωρεάν έλεγχοι για τη μοριακή ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου (WNV) πραγματοποιήθηκαν από τις 17 Οκτωβρίου στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου (ΚΜΕ) των Αιμοδοσιών των Γενικών Νοσοκομείων της Αθήνας, «Λαϊκό» & «Γ. Γεννηματάς», στα ήδη εγκατεστημένα σύγχρονα συστήματα μοριακού ελέγχου PCR της Roche που χρησιμοποιούνται και για τον έλεγχο των Ηπατιτίδων και του AIDS.
Με τα δωρεάν αντιδραστήρια που προσέφερε η εταιρεία μας ελέγχθηκαν, με την τεχνική του ελέγχου σε μικροδεξαμενές των 6 δειγμάτων (pools of 6), όλα τα δείγματα αιμοδοτών από τις περιοχές της χώρας που είχαν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου, από τις 6/10 έως και το πέρας της περιόδου ελέγχου στις 15/11.
Η εταιρεία Roche, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ελέγχων με μοριακές τεχνικές για πάνω από 25 χρόνια, είναι κάτοχος της πατέντας της μεθοδολογίας της Real Time PCR, η οποία αποτελεί παγκοσμίως την πρότυπη μέθοδο αναφοράς (gold standard) στο Μοριακό Έλεγχο για τις Αιμοδοσίες συμπεριλαμβανομένου και του Ιού του Δυτικού Νείλου.
Στην Ελλάδα, από το 2010 που έκανε την εμφάνιση του ο Ιός του Δυτικού Νείλου (WNV), οι μελέτες γενετικού χαρακτηρισμού  του ιού που έγιναν από τις έγκριτες πανεπιστημιακές ομάδες του ΑΠΘ, κατέδειξαν ότι ο τύπος του Ιού Δυτικού Νείλου που εμφανίζεται στην Ελλάδα είναι ο lineage 2,²
Τα αντιδραστήρια της εταιρείας Roche για την ανίχνευση του Ιού του Δυτικού Νείλου έχουν τη βέλτιστη ευαισθησία ανίχνευσης, ήτοι 3,8 copies/mL, για τον τύπο lineage 2.³
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό ακόμα και σε απειροελάχιστες ποσότητες μέσα στο αίμα των αιμοδοτών (δηλ. μόνο με την ύπαρξη 4-5 αντίγραφων του ιού στο αίμα του αιμοδότη), όταν το όριο ευαισθησίας για αντιδραστήρια άλλων εταιρειών για τον τύπο lineage 2 κυμαίνεται από 20 -30 copies/mL. 
Η εταιρεία Roche Diagnostics διαθέτοντας τα πιο προηγμένα συστήματα Μοριακού Ελέγχου στον κόσμο και την μεγαλύτερη εμπειρία στο χώρο της μοριακής διάγνωσης, έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει τόσο την τεχνική του ελέγχου μονήρους δείγματος, όσο και την οικονομικότερη και ταχύτερη τεχνική του ελέγχου σε μικροδεξαμενές, με ισότιμη κλινική ευαισθησία και ασφάλεια για το μεταγγιζόμενο αίμα.

Βιβλιογραφία:
1. Genetic Characterization of West Nile Virus Lineage 2, Greece, 2010 , Anna Papa et al., Emerging Infectious Diseases • www.cdc.gov/eid • Vol. 17, No. 5, May 2011.
2. Εnzootic circulation of West Nile virus (Nea Santa-Greece-2010, lineage 2), Greece, May to July 2011, A. Chaskopoulou et al., Euro Surveill. 2011;16(31):pii=19933. Available online: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19933.
3. Package inserts cobas TaqScreen WNV, Roche Molecular Diagnostics, NJ, USA

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS