HSBMB-EL

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Μοριακής Βιολογίας και η χαρτογράφηση του Ανθρώπινου Γονιδιώματος έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην κατανόηση των λειτουργιών της ζωής. Έρευνες που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, μας φέρνουν κοντύτερα στη διαλεύκανση της παθογένειας ανίατων σήμερα ασθενειών, όπως ο καρκίνος, τα αγγειοκαρδιακά και τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα μεταξύ των οποίων η νόσος Αλτζχάιμερ, Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.
Η επόμενη πρόκληση που αναδύεται είναι η ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών. Νέοι φιλόδοξοι στόχοι προσδιορίζονται, όπως αυτοί της εξατομικευμένης θεραπείας, της θεραπείας δηλαδή που θα στηρίζεται στη γνώση των αναγκών του ασθενή και όχι σε εμπειρικές προσεγγίσεις, και της φαρμακογενωμικής, του σχεδιασμού δηλαδή φαρμάκων ή κατάλληλων δοσολογιών, ειδικά για τον συγκεκριμένο ασθενή.  
Στα παραπάνω θέματα αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα θα αναφερθούν νομπελίστες, ξένοι και έλληνες επιστήμονες που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό, αλλά και καταξιωμένοι έλληνες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας στη χώρα μας, που θα πλαισιώσουν τις εργασίες του 62ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, από τις 9 έως 11 Δεκεμβρίου 2011.


Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ ΑΕ, στο πλαίσιο της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο, στηρίζοντας την Παιδεία και την Έρευνα.

Μια δεκαετία μετά την πρώτη δημοσίευση της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, και συμμετέχοντας στους φετινούς εορτασμούς για το Διεθνές Έτος Χημείας, προσκεκλημένος ομιλητής στο 62ο Συνέδριο είναι ο Aaron Ciechanover από το Ισραήλ, ο οποίος το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για τις ανακαλύψεις του που σχετίζονται  με τον τρόπο αποικοδόμησης των πρωτεϊνών και τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη παθοφυσιολογία. Ο Botond Roska, ερευνητής στο Friedrich Miescher Institute της Ζυρίχης θα αναπτύξει τη μεθοδολογία εφαρμογής της πρωτοποριακής τεχνολογίας "Optogenetics", με την οποία  αποκτούμε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε στη συμπεριφορά των ζωντανών κυττάρων και οργανισμών. Ο Αργύρης Ευστρατιάδης, από το  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα αναφερθεί για τις σύγχρονες τάσεις στη βιολογία του καρκίνου. O Νικόλαος Τσουκιάς από το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Florida θα αναφερθεί στη συμβολή των Μαθηματικών στην κατανόηση σύνθετων βιολογικών συστημάτων. Οι ομιλητές αυτοί θα πλαισιωθούν με ερευνητές υψηλού κύρους απο Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, οι οποίοι θα κατοχυρώνουν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του Συνεδρίου.

Η συμμετοχή εκατοντάδων μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών προσδίδει ιδιαίτερη ζωντάνια στο συνέδριο και οι εργασίες που παρουσιάζονται δείχνουν την πρόοδο της έρευνας στην Ελλάδα και αποτελούν τη βάση για γόνιμο επιστημονικό διάλογο.
Στο Συνέδριο θα τιμηθούν φέτος ιδιαίτερα δύο εξαιρετικοί συνάδελφοι που έφυγαν αυτή τη χρονιά αναπάντεχα απο κοντά μας, ο μέχρι πρόσφατα εν ενεργεία Πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Δραίνας και ο Γιώργος Θηραίος , επίσης εξέχον μέλος της ΕΕΒΜΒ.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς της ΕΕΒΜΒ στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας. Η ΕΕΒΜΒ αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιμόρφωσης και ενημέρωσης όχι μόνον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του ευρύτερου κοινού, διοργανώνει στα πλαίσια του Συνεδρίου στρογγυλό τραπέζι προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Σάββατο 10/12/2011; 18:30- 20:00).

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS