Νέες συνθετικές μέθοδοι και τεχνολογίες παραγωγής πεπτιδίων, μέθοδοι ανάλυσης πεπτιδικών φαρμάκων και πεπτίδια με πολλά υποσχόμενες φαρμακευτικές εφαρμογές, όπως για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδος, του φλεγμονώδους πόνου και διαφόρων μορφών καρκίνου, θα παρουσιαστούν από Έλληνες και ξένους ερευνητές στη διάρκεια του 32ου Ευρωπαϊκού Πεπτιδικού Συμπoσίου.
Τα πεπτίδια, οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από αμινοξέα, τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, μπορούν να χαρακτηριστούν ως θαυματουργά βιομόρια. Συνθετικά πεπτίδια και μιμητές πεπτιδίων, όπως επίσης και πεπτίδια που παράγονται βιοτεχνολογικά, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών προβλημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, διαφόρων μορφών καρκίνου, οστεοπόρωσης, κατά του AIDS κλπ.
Παρουσιάζοντας ποικίλες βιολογικές δράσεις, τα πεπτίδια και τα πρωτεϊνικά φάρμακα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό της φαρμακευτικής αγοράς.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Γιώργος Κόκοτος, καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα πεπτίδια που είναι μόρια με σημαντικά διαφορετικές δομές δρουν ως ορμόνες, νευροδιαβιβαστές, ρυθμιστές του μεταβολισμού κλπ και επομένως παίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο όχι μόνο ως θεραπευτικές ενώσεις αλλά και ως βιοδείκτες.
Οι σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των πεπτιδίων θα συζητηθούν στο Συμπόσιο που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 2-7 Σεπτεμβρίου 2012, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Αθηνών. Το συνέδριο θα αποτελέσει ένα διεθνές φόρουμ για την ανάδειξη θεμάτων που ξεκινούν από το χώρο τη χημείας και της βιολογίας και καταλήγουν στην φαρμακευτική και την ιατρική.
Το συνέδριο αυτό «επιστρέφει» ξανά στην χώρα μας μετά από 49 χρόνια. Θεωρείται υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου συνέδριο και γίνεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα ενώ τελεί υπό την αιγίδα της European Peptide Society.
Πρόκειται να το παρακολουθήσουν 700 περίπου σύνεδροι από όλο τον κόσμο (από 46 διαφορετικές χώρες) και θα παρουσιάσουν ομιλίες οι πλέον διακεκριμένοι επιστήμονες στο πεδίο, τόσο από το ακαδημαϊκό όσο και από το βιομηχανικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων δύο κατόχων βραβείου Νόμπελ.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη συμμετοχή του Καθηγητή Kurt Wuthrich (Νόμπελ Χημείας 2002), ο οποίος πριν από δύο μήνες είχε συνυπογράψει μαζί με με άλλους είκοσι Νομπελίστες έκκληση υποστήριξης της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.