Karageorgiou

Παρατίθεται η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΠΦΣ, κ. Δημήτρη Καραγεωργίου, στο συνέδριο των Financial Times.

..."Πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΦΣ Κιλκίς μου έλεγε ότι το κοινωνικό φαρμακείο που έχουν εκεί ουσιαστικά διατηρεί με τη στήριξη του τη λειτουργία του τοπικού νοσοκομείου. Σκέφτηκα ότι πρόκειται για αντιπολιτευτικές υπερβολές αφού ο συνάδελφος αυτός είναι πατέρας νεαρής βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως όμως μετά προσκλήθηκα από το BBC world TV–radio να τους μιλήσω για τις ελλείψεις των φαρμάκων στην Ελλάδα, στο Πέραμα στο ανοιχτό ιατρείο των "γιατρών του κόσμου". Εκεί και μπροστά στις κάμερες υπήρξα μάρτυς του αιτήματος μιας αγχωμένης φαρμακοποιού μεγάλου αντικαρκινικού νοσοκομείου του Πειραιά να την καλύψουν σ’ ένα ορισμένο αντικαρκινικό φάρμακο που καιρό τώρα δεν μπαίνει στο νοσοκομείο.

Βεβαίως οι κυνικοί του ΕΟΠΥΥ λένε ότι και αυτά τα φάρμακα "εμείς τα πληρώσαμε" όμως και εμείς οι φαρμακοποιοί από το υστέρημά μας όντας απλήρωτοι 4 μήνες τώρα. Αυτά λέγονται την ώρα που το Υπουργείο της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακάλυψε μέσα στους 1.500.000 ανέργων 50.000 μόνο αναξιοπαθούντες ανασφάλιστους και πρέπει να τους βοηθήσουν οι συνήθεις ύποπτοι της τηλεοπτικής προπαγάνδας, οι φαρμακοποιοί. Αφού αυξήθηκαν οι συμμετοχές των ασθενών χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν εισοδηματικά κριτήρια ανακαλύφθηκαν οι αναξιοπαθούντες αλλά όχι και η Κοινωνική Αλληλεγγύη γι’ αυτούς. Δηλαδή όχι να επιμερισθεί αναλογικά το βάρος στους παραγωγούς, διακινητές και φαρμακοποιούς παρά μόνο στους τελευταίους. Τελικά επιλέχθηκε προκειμένου να μην τσαλακωθεί το image του Αναπληρωτή Υπουργού ενόψει ανασχηματισμού η λύση να εξυπηρετηθούν οι αναξιοπαθούντες από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ. Ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν καταφέρνει να πληρώσει τους παρόχους στο θεσμοθετημένο δίμηνο, ενώ υπάρχουν για τους σκοπούς του, χρήματα στο Δημόσιο λογιστικό και είναι ανίκανος να τα πάρει πως σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου κρατικών φαρμακείων; Για αυτά θα υπάρχουν λεφτά αλλά όχι για τους παρόχους. Περίεργο πως η φιλελεύθερη Ευρώπη επιτρέπει τέτοιες νησίδες κρατισμού να υφίστανται και να θέλουν να επεκταθούν. Είναι σίγουρο ότι στον ΕΟΠΥΥ δεν έμαθαν ότι το τείχος του Βερολίνου έπεσε το 1989….

Εμείς λοιπόν είμαστε σε συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία και σας φέρνουμε έτοιμη λύση που δεν επιβαρύνει το δημόσιο ούτε αυξάνει τη δαπάνη. Σας προσφέρουμε όλο το πυκνό δίκτυο των φαρμακείων μας για την εξυπηρέτηση των ασθενών σα φάρμακα άνω των 200€ και τα ΦΥΚ που τώρα είναι σχεδόν κρατική αποκλειστικότητα. Μην σας ξενίζουν οι εικόνες από τις ουρές στα γκισέ των φαρμακείων σας κύριοι του ΕΟΠΥΥ. Η αλήθεια αυτή δεν ωραιοποιείται. Αν μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει για έναν καρκινοπαθή να του λένε έλα σε 2 μήνες για τη δόση σου.

Ελλείψεις φαρμάκων. Τα είπαν οι προλαλήσαντες. Σας δίνω ένα μόνο νούμερο. Τα τελευταία 2 χρόνια μειώθηκε η κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελλάδα κατά 197 εκ. κατά για τους λόγους που αναλύθηκαν και φυσικά δεν είναι μόνο και αποκλειστικά το παράλληλο εμπόριο η αιτία και εύκολη δικαιολογία για τα απανωτά λάθη πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Τα είπαν ήδη άλλοι.

Φαρμακεία. Και γι’ αυτά δίνω ένα νούμερο λόγω χρόνου. Στην τελευταία 3ετία η φαρμακοβιομηχανία φαίνεται να έχασε το 33% από τον τζίρο της, τα φαρμακεία 63%. Τελικά το rebate πλήρωσαν στην πραγματικότητα οι συνήθεις ύποπτοι οι φαρμακοποιοί.

Τελειώνω κάνοντας έκκληση.


Αξιότιμε κ. Υπουργέ Υγείας,

Την κρίσιμη στιγμή που η χώρα μας ψάχνει απεγνωσμένα αλλά όχι απέλπιδα να φέρει επενδύσεις και δουλειές εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ο καθένας στο μέτρο της ευθύνης του να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Ο τομέας υγείας είναι ο καθ’ αυτό τομέας κοινωνικής συνοχής. Με αυτόν τον ΕΟΠΥΥ δεν μιλάμε για στήριξη προφανώς.

Αν θέλεις πραγματικά μαζί με εμάς και με όλους τους επαγγελματίες υγείας να βοηθήσεις τον Πρωθυπουργό, κάνε δύο κινήσεις.

1. Κατάργησε τον κρατισμό των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ.

2. Τώρα είναι η πολιτική στιγμή να ζητήσουμε χαλάρωση των όρων του Μνημονίου που αφορούν την υγεία. Τα σημάδια ανθρωπιστικής κρίσης θα πυκνώνουν συνέχεια όσο υπάρχουν τα μέτρα αυτά.

Αφού οι στόχοι πιάστηκαν γιατί να μένουμε κολλημένοι στον υπολογισμό της δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η δουλειά του μέτρου έγινε αποτελεσματικά. Γιατί συνεχίζει να υπάρχει;

Επιτρέψτε μου την απορία αφελούς πολίτη. Οι ελεγκτές της Τρόικα επισήμως ελέγχουν ότι έχει συμφωνηθεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Από πού προκύπτει ότι οι εν λόγω υπάλληλοι είναι και παραγωγοί πολιτικής;

Ευχαριστώ

Δημήτρης Καραγεωργίου

6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr