Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ, στο αφιέρωμα Υγεία της εφημερίδας "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ", την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει μια περαιτέρω μείωση της ήδη δραστικά συρρικνωμένης δημόσια δαπάνης για φάρμακα, στην ποιότητα περίθαλψης των ασθενών, κρούει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φρουζής, σε συνέντευξή του στο «Χ». Επισημαίνει μάλιστα τον κίνδυνο να χαθεί μια ολόκληρη γενιά στη χώρα μας από μείωση του προσδόκιμου ζωής, ως επίπτωση επιβολής περαιτέρω μέτρων στον χώρο της υγείας και καλεί την Πολιτεία σε μια συνεργασία για την εξασφάλιση από άλλες πηγές των πόρων που περικόπτει το επικείμενο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική.
Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας της χώρας μας;
Όταν πριν από 5 χρόνια αρχίσαμε να αισθανόμαστε ότι το διεθνές οικονομικό στερέωμα έχει κλονιστεί με αντίστοιχες συνέπειες στην Ελληνική Οικονομία, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε το πόσο μεγάλη θα ήταν η επίπτωση της επερχόμενης κρίσης στις βασικές ανθρώπινες αρχές της καθημερινότητάς μας. Ύστερα από τα χρόνια αυτά συνειδητοποιούμε ότι δεδομένα όπως οι καλού επιπέδου παροχές υγείας έχουν περιοριστεί δραματικά και το χειρότερο είναι πως δεν φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα η προοπτική για άμεση επανόρθωση.
Σίγουρα μετά το πρώτο σοκ που βιώσαμε λόγω της επιβεβλημένης δημοσιονομικής προσαρμογής, η χώρα έχει κάνει βήματα μπροστά, κυρίως στους μακροοικονομικούς δείκτες. Όμως, αυτό που βιώνουμε εντονότερα είναι τα βήματα της πραγματικής οικονομίας και καθημερινότητας που έχουν γίνει προς τα πίσω και τις απώλειες που καταμετρούμε σε πολλούς τομείς.
Εσχάτως παρατηρείται σε κυβερνητικό επίπεδο συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία. «Αποτυπώνεται» αυτό στην κοινωνία;
Μακροοικονομικά, όπως είπα, οι αριθμοί δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, το ευρώ παρά τις Κασσάνδρες εξακολουθεί να είναι το νόμισμα μας και σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως το στηρίζουμε σθεναρά. Οι Έλληνες όμως δεν βλέπουμε ακόμη φως στο τούνελ. Πολλοί Έλληνες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, η ανεργία εξελίσσεται σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα. Οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα μας, στερημένοι από όραμα και από την προοπτική εργασίας. Το εισόδημά μας έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 35% κατά μέσο όσο, σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες είναι στα όρια της φτώχιας ή κάτω από αυτά και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι πόροι για περίθαλψη από τα ταμεία έχουν μειωθεί κατά 50% το 2012 σε σχέση με το 2009. Και όλα αυτά μήπως και βγούμε από τη στενωπό της κρίσης και σταθούμε ξανά στα πόδια μας σαν χώρα.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί στον τομέα της υγείας είναι ικανές να λύσουν τα προβλήματα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα;
Εμείς στο χώρο της Υγείας, αρκετά συνειδητοποιημένοι από το 2009, διαπιστώσαμε ότι ήταν μονόδρομος η αυτορρύθμιση μας, συνεργαστήκαμε, διαφωνήσαμε σε όποιο οριζόντιο, αντιαναπτυξιακό μέτρο, φέραμε όμως αποτελέσματα, συνεισφέραμε θετικά στα δημοσιονομικά της χώρας, στηρίξαμε με επιμονή και αφοσίωση την πρόσβαση των πολιτών στις θεραπείες και τα φάρμακα (παρότι όχι και τόσο προφανές και εύκολο). Δεν είναι τυχαίο ότι με τη δική μας συμμετοχή η δημόσια δαπάνη για φάρμακα υποχώρησε από 5,1 δισ. ευρώ το 2009 στα 2,4 δισ. ευρώ φέτος.
Σήμερα όμως, ο χώρος της φαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, επικίνδυνο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Είναι ώρα για διαρθρωτικές αλλαγές και όχι για επιφανειακές λύσεις, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Χρειαζόμαστε μια αγορά φαρμάκου όπου θα επιτυγχάνεται και ο στόχος της δαπάνης αλλά και που δεν θα θίγεται η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, καθώς και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Αυτό μπορεί να γίνει με μία σειρά δράσεων κοινής λογικής και την εφαρμογή των νόμων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιτραπεί η κυκλοφορία νέων, καινοτόμων φαρμάκων και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο και ορθολογικό σύστημα τιμολόγησης για τα on και offpatent και τα γενόσημα. Να διαμορφωθεί ένα σωστό φαρμακευτικό μείγμα με υψηλότερους όγκους και όχι χαμηλότερες τιμές στα offpatent και τα γενόσημα, χωρίς όμως την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας γενοσήμων ανά δραστική ουσία, που θα καταλήγει εις βάρος των σοβαρών εταιρειών γενοσήμων. Να συνταχθούν επιτέλους μητρώα ασθενών και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Και ακόμη να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του περιβάλλοντος πληρωμών ώστε να μην αιμορραγούν οι επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας που καταλήγει σε προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.
Είναι ώρα επίσης για τομές και αποφάσεις προς όφελος μιας ενισχυμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα αναχαίτιση των εισαγωγών στα Νοσοκομεία και άρα μειωμένα κόστη.
Ο χώρος της υγείας βρέθηκε στο στόχαστρο για υψηλή δημόσια δαπάνη για φάρμακα, δαπάνη που συρρικνώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσής της και τι επιπτώσεις θα έχει στους ασθενείς;
Δυστυχώς, οι στόχοι για το 2014 είναι επικίνδυνοι. Το 2013 έχουμε φτάσει πλέον σε μια κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, όπου ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι κατά 50% υψηλότερος από το δικό μας. Τρομάζουμε μόνο στην ιδέα ότι η δαπάνη θα υποχωρήσει ακόμη πιο κάτω, στο 1% ενός ΑΕΠ, που σημαίνει ότι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη της Ευρώπης θα είναι έως και 80% υψηλότερη από τη δικιά μας. Από μόνο του αυτό είναι ένας παραλογισμός. Μια επιβολή της Τρόικας στους έλληνες ασθενείς υποβιβάζοντάς τους σε Ευρωπαίους πολίτες β’ κατηγορίας.
Εμμένουμε στη θέση μας ότι ο στόχος για τη δαπάνη δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 1,2% - 1,3% του ΑΕΠ και αυτό σαν απόλυτο νούμερο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 2,25 δισ. ευρώ. Πρόσφατα μάλιστα αναφέρθηκε ότι το επικείμενο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική θα περιέχει το ύψος της δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ. Ζητάμε και είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε με την Πολιτεία ώστε να βρεθούν λύσεις και να εξασφαλιστούν πόροι από κάπου αλλού, ώστε να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο περίθαλψης των Ελλήνων ασθενών.
Σε διαφορετική περίπτωση φοβάμαι ότι ο ελληνικός πληθυσμός θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδα με άμεση επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής. Έρευνες δείχνουν ότι σταδιακά χάνουμε το επίπεδο των 80 ετών. Δυστυχώς, τα παραδείγματα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είναι αποθαρρυντικά. Η οικονομική κρίση σε αυτές οδήγησε σε πτώση του προσδόκιμου, που πλέον βρίσκεται στα 68 χρόνια. Είναι τρομακτικό να σκεφτόμαστε ότι μπορεί και να χαθεί σχεδόν μια ολόκληρη γενιά στην χώρα μας.
Ο ΣΦΕΕ έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις για τη στήριξη απόρων και ανασφάλιστων. Τελευταία του πρωτοβουλία είναι η σύσταση Τράπεζας Φαρμάκων. Πώς λειτουργεί;
Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει και ανθρωπιστική κρίση, φαινόμενο το οποίο έχει ευαισθητοποιήσει από την πρώτη στιγμή τον ΣΦΕΕ, ο οποίος έχει αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών για τη στήριξη της κοινωνίας. Πρόσφατα, προχώρησε στη σύσταση Τράπεζας Φαρμάκων για άπορους και ανασφάλιστους. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο ΣΦΕΕ ενοποιεί τις μεμονωμένες δράσεις που κάθε μια εταιρεία υλοποιεί, αναδεικνύοντας την ενεργό συμβολή και συμμετοχή στην κοινωνική ανάγκη που γιγαντώνεται.
Η Τράπεζα Φαρμάκων είναι μια πρωτοβουλία που διευρύνει και εξελίσσει περαιτέρω τη συνεργασία που έχει ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τη στήριξη με φαρμακευτικό υλικό των απόρων και ανασφάλιστων του Μητρώου ΙΣΑ. Παράλληλα πρόκειται να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του δικτύου των παραρτημάτων των Ιατρείων Κοινωνικής Αποστολής και των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων που στηρίζει ο ΙΣΑ και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στους κατά τόπους Δήμους, Ιατρικούς Συλλόγους και Μητροπόλεις. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και έχει την επιστημονική επίβλεψη του ΕΟΦ.
Πηγή: sfee.gr