Makrygiannis

από τον Γιάννη Μακρυγιάννη

Η νέα πολιτική τιμών αφανίζει οικονομικά την ύπαρξη του φαρμακείου στην χώρα μας. Ως κυρίαρχο θέμα πλέον για τη βιωσιμότητα του φαρμακείου αναδεικνύεται η νέα τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης. Οι κάθετες συνεχείς μειώσεις των τιμών χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδες όροι και κανόνες της Ευρωπαικής Ένωσης αγγίζουν το σημείο του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Με τα νέα μέτρα θα έχουμε μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 450 εκατομμύρια όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας.

Αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από τις κοινωνικές δαπάνες χωρίς να επιστρέφουν στον χρήστη που είναι ο ασφαλισμένος αλλά και στους λειτουργούς του συστήματος που είναι οι υγειονομικοί φορείς όπως οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και όλοι οι υγειονομικοί των κρατικών και ιδιωτικών δομών υγείας.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία θα περίμενε κανείς ότι οι θυσίες και οι οικονομίες του Έλληνα ασφαλισμένου θα επέστρεφαν κατά κάποιο τρόπο στην αύξηση της κοινωνικής προσφοράς του συστήματος.

Με αύξηση των συντάξεων και όχι στη μείωσή τους.
Με σταδιακή αποκατάσταση των ελλειμμάτων στα αποθεματικά των ταμείων.
Με μείωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου χωρίς ενίσχυση των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση τους και κλείσιμο των ελλειμμάτων του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το ύψος της κατά κεφαλή κατανάλωσης φαρμάκων ανά ασφαλισμένο στη χώρα μας έφτασε στα 180 ευρώ όταν ο μέσος Ευρωπαικός όρος είναι 380 ευρώ και ο ανώτερος 750 ευρώ.

Με αυτό και μόνο φαίνεται ότι η χώρα μας στο χώρο της υγείας υποβαθμίζεται σε δομές σε υπηρεσίες αλλά και σε φάρμακα αναγκάζοντας πολλούς Έλληνες πολίτες να ζητιανεύουν φάρμακα και υπηρεσίες από τα κοινωνικά φαρμακεία και τα κοινωνικά ιατρεία.

Ετήσια φαρμακευτική δαπάνη 1,8 δις για το 2014 είναι ελεημοσύνη και όχι κρατική φαρμακευτική περίθαλψη.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ.

Α) Φάρμακα on patent που πήραν άδεια κυκλοφορίας από την 1/1/2012 μειώνονται κατά 15 %.
Β) Off patent που κυκλοφορούν από την ίδια ημερομηνία μειώνονται 50% από την τιμή του πρωτοτύπου.
Γ) Γενόσημα μειώνονται κατά 35% σε σχέση με τα off patent.
Δ) Μεσοσταθμική μείωση 25% κατά την εκτίμιση εταιριών και χονδρεμπορίου.

Μέσα στη γενικότερη απαξίωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που καθοδηγούνται από τα cartel των super market αλλά και άλλων ιδιωτών που συμμετείχαν στην διαμόρφωση της έκθεσης του ΟΟΣΑ απεργάζονται νέα σενάρια.

Οι μάσκες πλέον έπεσαν και φαίνεται ξεκάθαρα ποιος ήταν ο αρχικός τους στόχος.

Η σταδιακή αφαίρεση ύλης από τα φαρμακεία όπως με την τοποθέτηση των ΜΗΣΥΦΑ σε ειδικές γωνίες στα super market (corner) κατάργηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για να μπουν νέοι επενδυτές στο χώρο του φαρμακείου συνεχή μείωση του ποσοστού κέρδους καλυπτόμενοι από τον μανδύα της φιλελευθεροποίησης της αγοράς για την επιβολή νέων κανόνων ανταγωνισμού.

Έφτασε στο σημείο η έκθεση του ΟΟΣΑ να ασχολείται με τον πόρο 40/00 τοις χιλίοις υπέρ του ΠΦΣ ζητώντας την κατάργησή του καθώς επίσης την διεκδίκηση 3% επί του 40/00 ως διαχειριστικό έξοδο του πόρου από τους φαρμακέμπορους και το hot της υπόθεσης η απαγόρευση της δημιουργίας αλυσίδων ή εταιριών από τους ιδιοκτήτες φαρμακειών.

Δηλαδή πλήρη παράδοση χωρίς όρους στα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Οφείλουμε να πάρουμε στα χέρια των φαρμακοποιών την τύχη του επαγγέλματος μας αγωνιζόμενοι με συγκεκριμένο στόχο εναντίον των συμφερόντων που μας στοχοποίησαν.

Θέσεις όπως οι εταιρίες φαρμακείων το κόστος λειτουργίας τα περιθώρια κέρδους η παροχή υπηρεσιών πρέπει εδώ και τώρα να λάβουν .
Κυρίαρχος στόχος ένας Πανελλήνιος Αγωνιστικός Διεκδικητικός με τεκμηριωμένες θέσεις με μακροχρόνιο πρόγραμμα έστω και την τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

6o PCCTr 300x300 banner
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr