xapia 2

Ο Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, σχολιάζει σημεία από τη συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, στην εφημερίδα Athens Voice. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

 

Σε χθεσινή συνέντευξη του υπουργού ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αναφέρεται το εξής:
«Δείτε το παράδειγμα με τα φάρμακα: στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το δικό μας καθεστώς πώλησης -δηλαδή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε διατίμηση μόνο από τα φαρμακεία- ισχύει μόνο σε τρεις ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παντού αλλού το σύστημα είναι απελευθερωμένο.
Στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες τρεις χώρες που έχουμε το συγκεκριμένο καθεστώς, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι ακριβότερα κατά 27,6%. Λέμε δηλαδή στον ανάπηρο, που από ανάγκη του κόψαμε το αναπηρικό επίδομα, τα φάρμακά του να τα αγοράζει ακριβότερα κατά 27,6% από ό,τι ο αντίστοιχος ανάπηρος στη Βρετανία ή στην Ολλανδία. Αυτό, συνειδησιακά μου προκαλεί πρόβλημα.»

Αν και το παράδειγμα που επικαλείται ο κ.Χατζηδάκης προκειμένου να εξάγει το επιθυμητό για αυτόν λογικοφανές συμπέρασμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα ως λαϊκισμός, είναι ίσως σημαντικό να μπούμε ακόμα μια φορά στη διαδικασία να απαντήσουμε σε αυτού του τύπου παράλογους ισχυρισμούς.
Παράλογους γιατί ο ανάπηρος για τον οποίο νοιάζεται ο κ. Χατζηδάκης, έχει βρεθεί στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πληρώνει όντως πολύ περισσότερα χρήματα για τα ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ από τα οποία εξαρτάται η υγεία και η ίδια η ζωή του. Αυτό δε συμβαίνει επειδή τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά!
Άλλωστε τα τρία τελευταία έτη γίνονται όλο και φθηνότερα όπως ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι του κ.Χατζηδάκη , οι υπουργοί υγείας, από τον Λοβέρδο και μετά έχουν προχωρήσει στην έκδοση Δελτίων Τιμών φαρμάκων που πάντα μείωναν τις τιμές τους. Ανατρέξτε σε ανακοινώσεις των κ.κ. Λοβέρδου, Λυκουρέντζου, Σαλμά, Γεωργιάδη και θα δείτε πως όλοι είχαν – έχουν στην περίπτωση του κ.Γεωργιάδη- κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο υπουργείο μια κοινή επιτυχία: Τη μείωση των τιμών των φαρμάκων!
Παρόλα αυτά, ο ασθενής καλείται να πληρώσει περισσότερα χρήματα από ότι στο παρελθόν , αφού α) αυξήθηκαν οι συμμετοχές σε πολλές κατηγορίες παθήσεων, β) ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής ενός φαρμάκου γ) ο ασθενής επιβαρύνεται με 1 ευρώ για κάθε συνταγή δ) ο ασθενής επιβαρύνεται το 100% της αξίας όσων φαρμάκων μπήκαν στην αρνητική λίστα.
Τώρα, γιατί για τα παραπάνω δεν γίνεται λόγος, είναι γιατί μάλλον δεν αποτελούν συνειδησιακό πρόβλημα για την κυβέρνηση…

Από την άλλη, τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι όντως φθηνά.
Από τα φθηνότερα παγκοσμίως!
Αλλά αν ήθελε ο κ.Χατζηδάκης να είναι ακόμα φθηνότερα, γιατί τότε δεν κάνει απλά … ένα αίτημα στο διπλανό υπουργείο, αντί να διατείνεται πως πρέπει να τα δώσει στα super market για να γίνουν φθηνότερα? Αμφισβητεί την ικανότητα των συναδέλφων του σε αυτόν τον τομέα?
Καταλήγει ο κ.Χατζηδάκης στο συμπέρασμα πως αν καταφέρει να μεταφέρει την ευθύνη της τιμολόγησης των ΜΥΣΥΦΑ από το συνάδελφό του, τον υπουργό υγείας, και τη δώσει στο…. διευθυντής μιας πολυεθνικής αλυσίδας super market, τότε, μάλλον, θα πέσουν οι τιμές τους!!!
Αν αυτό δεν είναι παράλογο, είναι τουλάχιστον υποτιμητικό για την ίδια την κυβέρνηση. Σίγουρα , όμως δεν είναι για το καλό του …καταναλωτή.
Άλλωστε, το διπλανό υπουργείο, κ.Χατζηδάκη, απευθύνεται σε ασθενείς, όχι σε καταναλωτές. Εκτός και αν, τον ανάπηρο του παραδείγματός σας, τον αντιμετωπίζετε μόνο ως καταναλωτή...

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr