Ακολουθεί κείμενο της Πανελλήνιας Φαρμακευτικής Συμμαχίας πριν τη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ στις 22 Μαρτίου 2014.

 

Οι φαρμακοποιοί όλης της Χώρας, ξεπερνώντας ο καθένας τον προσωπικό του Γολγοθά, συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν τα Συλλογικά Όργανά τους. Η καθολική συμμετοχή στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση και η επιφυλακτικότητα που έδειξαν οι συνάδελφοι κατά την διάρκεια της δεύτερης, απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι η ΑΠΕΡΓΙΑ δεν μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό.

Οποιαδήποτε κινητοποίηση, για να γίνει αποδεκτή από την βάση και να έχει αποτελέσματα, οφείλει κατ’ αρχάς να πείσει για την αναγκαιότητά της, με ξεκάθαρες θέσεις και με παρουσίαση στόχων η σημασία των οποίων έχουν αναλυθεί και η αξία της επίτευξής τους έχει γίνει κατανοητή.

Κυρίως όμως απαιτεί ηγεσία που να πείθει και να εμπνέει. Χρειάζεται ηγεσία που δεν καθησυχάζει ή κινητοποιεί τον κλάδο ανάλογα με τα φεγγάρια και τις προσωπικές εκτιμήσεις. Ηγεσία που έχει αποδείξει ότι ούτε εξαρτήσεις έχει ούτε σε μυστικές συμφωνίες συμμετέχει...

Οι φαρμακοποιοί:

• Aγωνίστηκαν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ασκούμενη πολιτική της Τρόικας απέναντι στον Κλάδο και στην Ελληνική Κοινωνία παραμερίζοντας συνειδητά υποψίες για φιλοκυβερνητικά παιχνίδια.

• Αγωνίστηκαν ενάντια στο πακέτο μέτρων της "Έκθεσης" του ΟΟΣΑ («εργαλειοθήκη» την ονομάζουν) και όχι υπέρ ή εναντίον «καλών» ή «κακών» υπουργών της Κυβέρνησης όπως παρουσιάστηκε μετ’ εμφάσεως.

• Αγωνίστηκαν υπέρ ενός ενιαίου ωραρίου λειτουργίας Φαρμακείων εντός των νομίμων πλαισίων και ανθρώπινων ορίων και όχι υπέρ της ασυδοσίας και της αποδιοργάνωσης του κλάδου.

• Αγωνίστηκαν υπέρ της διάθεσης των Μ.Υ. Συ.ΦΑ. μόνο από τα Φαρμακεία, με διατιμημένη αλλά και σταθερή-ενιαία τιμή και όχι υπέρ μιας πρόσκαιρης τρίμηνης παραμονής τους στα Φαρμακεία με ανώτατο πλαφόν, ώστε μέσα από τον κανιβαλισμό του κλάδου (... «ανταγωνισμό» τον ονομάζουν) να διαπιστωθεί η... μη-μείωση της τιμής τους και να οδηγηθούν πανηγυρικά στα super markets.

• Αγωνίστηκαν υπέρ της ενότητας του κλάδου πέρα από διαφορετικές αντιλήψεις και διαφωνίες, κομματικές εξαρτήσεις, προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις.

• Αγωνίστηκαν για να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, υπέρ ιδιωτικών κεφαλαίων, υπέρ της πολυϊδιοκτησίας φαρμακείων (πλειοψηφικής και μη), υπέρ ιδιωτικών κεφαλαίων, είτε αυτά τα κεφάλαια είναι φαρμακοποιών είτε μη-φαρμακοποιών

Σταθήκαμε και στεκόμαστε ενάντια:

Στην απελευθέρωση τιμών των Μ.Υ.Συ.Φα.! Ο στόχος της μείωσης τιμών μέσω του περιβόητου «εσωτερικού ανταγωνισμού» είναι μια ψευδεπίγραφη προσδοκία. Ουδείς διαφωνεί ότι ούτε «πεσο-τιμό-μετρο» υπάρχει ώστε να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί η όποια μείωση των τιμών, αλλά ούτε γνωρίζει κανείς αν η μείωση αυτή θα είναι για τους κρίνοντες αρκετή, ώστε να αφήσουν τα προϊόντα αυτά στα φαρμακεία. Η μετακίνηση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ μετά από τρείς μηνες στα super markets με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται περισσότερο από βέβαιη και με τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές. Μετά τα συμπληρώματα διατροφής που ξεκίνησαν ως «lights» και τελείωσαν ως «τα πάντα» ... θα έχουμε και τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. που θα ξεκινήσουν ως «κάποιο κομμάτι» και θα καταλήξουν στο ... «ολόκληρο το καμμάτι».

Στο «απελευθερωμένο» ωράριο! Το συνεχές ωράριο που κυοφορείται αλλάζει καθολικά τη μορφή του Ελληνικού Φαρμακείου χωρίς να προσφέρει καμία διευκόλυνση στον ασθενή. Αντιθέτως, θα οδηγήσει σε κλείσιμο Φαρμακείων! Είναι απαραίτητο τα Φαρμακεία της χώρας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ένα ενιαίο, καθολικό, ανθρωπίνως δυνατό και ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλη την Επικράτεια -σύμφωνα και με τις τοπικές ανάγκες της κοινωνίας- ωράριο, το οποίο σε συνδυασμό με τις εφημερίες που προγραμματίζουν οι Σύλλογοι είναι οι μόνες κατάλληλες συνθήκες να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις ημέρες του χρόνου και παντού στην Ελλάδα.

• Στην υιοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου της Τρόικας ή όποιου άλλου φορέα διεθνούς ή όχι, που προωθεί αλλαγή στην διάθεση του Φαρμάκου αποκλειστικά από τον Ανεξάρτητο Έλληνα Φαρμακοποιό, απόλυτα Υπεύθυνο προσωπικά και δια της αυτοπρόσωπης παρουσίας του για την ορθή και ολοκληρωμένη πρακτική της αποστολής του.

Χωρίς αυτές τις σαφώς διατυπωμένες και κοινώς αποδεκτές από σύσσωμο τον Φαρμακευτικό Κόσμο Αρχές και Σταθερές του λειτουργήματός μας, οι οποίες προασπίζουν τα συμφέροντα τόσο των χειμαζόμενων Ελλήνων συμπολιτών μας όσο και του Ελληνικού Φαρμακείου με τους κοντά 25.000 εργαζόμενους σ’ αυτά και τις οικογένειές τους, είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε και να συμπορευτούμε τόσο με όποια απόφαση της Πολιτείας, όσο και όποια πρόταση του Κλάδου η οποία δεν θα τις θεωρεί αυτονόητες και αμετακίνητα αδιαπραγμάτευτες.

Από την άλλη, όσοι θεωρούν ότι η σημερινή θέση του φαρμακείου τους τους παρέχει την δυνατότητα να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Κλάδου, πλανώνται πλάνην οικτράν. Οι όποιες αλλαγές τελικά επιβληθούν στον κλάδο, θα πλήξουν κατ’ αρχάς αυτούς, αφού όσοι επιβουλεύονται τα φαρμακεία μας, τις δεσπόζουσες αυτές θέσεις θα εκμεταλλευτούν και όχι τις δευτερεύουσες...

Οι κινητοποιήσεις επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα μόνο με ξεκάθαρους στόχους και διαφανείς διαδικασίες. Νοοτροπίες που προάγουν την αδράνεια ή την δήθεν αγωνιστικότητα, δεν συνάδουν με τις ανάγκες της σημερινής εποχής, δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά ικανοποιούν μόνο λαϊκίστικες κομματικές διαθέσεις.

Είναι οι νοοτροπίες που τον τελευταίο καιρό καθησύχαζαν τους συναδέλφους λέγοντας ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος (επονομαζόμενο και light) των συμπληρωμάτων διατροφής θα πάνε στα super markets ενώ τελικά έφυγαν όλα, ότι ο Υπουργός Υγείας και ο Πρωθυπουργός έχουν προτάξει τα... στήθη τους για την παραμονή των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. στα φαρμακεία, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ότι όποιος διαφοροποιείται από την όποια καθησυχαστική γραμμή είναι καταστροφολόγος, ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ θα τα είχαμε ήδη πληρωθεί από... πρόπερσι και γενικά νοοτροπίες που κινούνται όπως φαίνεται σε κατευθύνσεις αντίθετες με την λογική και το συμφέρον του κλάδου.

Η πολλαπλώς εκπεφρασμένη εδώ και ένα χρόνο από τους γνωστούς εκπροσώπους του κλάδου «ατάκα» στα διάφορα φαρμακευτικά συνέδρια και όχι μόνο, ότι τελικά «...βγήκαμε από το κάδρο» μόνο θυμηδία και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει πια σήμερα....

Γιατί στο «κάδρο» εξακολουθούμε να είμαστε και μάλιστα με την ανοχή αυτών που μας παραμύθιαζαν...

Οι πανηγυρικές και θριαμβευτικές ανακοινώσεις των σημερινών διοικούντων τον ΠΦΣ οι οποίοι ακολουθούν πάντα... αγωνιστικές κινητοποιήσεις που εκφράζονται ως αποτέλεσμα γνωστών καθησυχαστικών δηλώσεων δεν μας εκπλήσσουν...

Είναι το αποτέλεσμα ενός συνεχιζόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού που προσπαθεί να δικαιολογήσει όχι μόνο τα αδικαιολόγητα, αλλά και την αδράνεια και τις προγενέστερες εφησυχαστικές δηλώσεις του.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS