Σε συνέχεια της επικοινωνίας μου με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη εκδόθηκε η ΠΟΛ 1124 με θέμα: Επικαιροποιημένες Αποφάσεις περί αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής άρθρου 12 του Κ.Φ.Δ. με ημερομηνία 29 Απριλίου 2014 και με ρητή εντολή να αποσταλεί με email σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας.

 

Η διευκρινιστική αποτελεί λύτρωση για όλους αυτούς που έχουν δόσεις στην εφορία και αιτούνται χρήματα από οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου, Φαρμακοποιοί, Φωτοβολταϊκα κ.τ.λ.

Εως και σήμερα το καθεστώς προέβλεπε πως όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή εταιρία είχε δόσεις στην εφορία κατά την αίτηση φορολογικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ ήταν αναγκασμένος να προχωρήσει σε παρακράτηση από 30% εως και 100% του ποσού για το οποίο ζητούσε ο αιτών την ενημερότητα ΑΚΟΜΑ και αν ήταν ενημερος-δηλαδή κατέβαλε με μετρητά την δόση κάθε μήνα για να αποφύγει τους τόκους υπερημερίας.

Σε κάθε περίπτωση ο ιδιώτης ή εταιρία υπο ρύθμιση ήταν αναγκασμένος:
- να καταβάλει μετρητά τη μηνιαία δόση του για να είναι ενήμερος
- αν είχε ρυθμίσει το ποσό της οφειλής έως 12 δόσεις, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ έπρεπε να του παρακρατά ακόμα 3 δόσεις κάθε μήνα
- Αν είχε ρυθμίσει το ποσό της οφειλής σε πάνω από 12 δόσεις, ο Προϊστάμενος ης Δ.Ο.Υ έπρεπε να του παακρατά ακόμα 5 δόσεις κάθε μήνα

Αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ποσοστικό και ποιοτικό!
Ποσοτικά το ποσοστό παρακράτησης διαμορφώνεται στο 10%
Ποιοτικά, πλέον ισχύει αναδρομικότητα στις παρακρατησεις!
Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι 3 ή οι 5 δόσεις παρακρατησης θα πρέπει να τηρούνται σωρευτικά και αναδρομικά στο χρόνο και ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ!

Παράδειγμα:
1) Αν έχω ρυθμίσει ένα ποσό 7.000 ευρώ σε 7 (επτά δόσεις) αντί να μου γίνεται παρακράτηση 2.100 ευρώ θα παρακρατούνται μόνον 700 ευρώ (αρκεί σωρευτικά και διαχρονικά να καλύπτονται 3 μηνιαίες δόσεις δόσεις μαζί με τις προηγούμενες παρακρατησεις που έχουν γίνει)
2) Αν έχω ρυθμίσει ποσό 27.000 σε 27 (εικοσι επτά) δόσεις των 1.000 ευρώ, αντί να μου γίνει παρακράτηση 5 δόσεων Χ 1.000 ευρώ = 5.000 μηνιαίως, θα γίνει παρακράτηση 2.700 ευρώ (αρκεί σωρευτικά και διαχρονικά να καλύπτονται 5 μηνιαίες δόσεις δόσεις μαζί με τις προηγούμενες παρακρατησεις που έχουν γίνει)

Για κάποιον που του γίνεται παρακράτηση για πρώτη φορά θα του γίνεται παρακράτηση 3 ή 5 δόσεων ανάλογα με το αν έχει ρυθμίσει την οφειλή του εως 12 ή πάνω από 12 δόσεις αντίστοιχα.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε πολύτιμο κεφάλαιο κίνησης και η παρακράτηση δεν είναι καταστροφική. Ειδικά στην περίπτωση των φαρμακείων όπου ο ΕΟΠΥΥ μολονώτι είναι αναγκασμένος με νόμο να αποδίδει τις παρακρατησεις προς την Δ.Ο.Υ. εντός 10 (δέκα) ημερών καθυστερεί την καταβολή τους πάνω από 120 ημέρες την πληρωμή (19 Απρίλιου κατατέθηκε ο Νοέμβριος 2013).

«Προσωπικά οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ένα συνάνθρωπό μας που μολονότι έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο έργο και παρά τον περιορισμένο χρόνο του είχε την υπομονή να ακούσει τα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής μιας απόφασης από έναν άγνωστο, από την άλλη πλευρά ενός τερματικού. Τι κι αν ο ακροατής ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων; Απέδειξε ότι είναι πρώτα άνθρωπος και μετά ότι του αξίζει να είναι εκεί που βρίσκεται!»

Ευχαριστώ κ. Θεοχάρη

Πάνος Ζαρογουλίδης
Φαρμακοποιός ΜΒΑ, Αντιπρόεδρος ΦΣ Πέλλας
Εκλέκτορας ΦΣ Πέλλας στον ΠΦΣ

Ιστορικό
http://www.hellenic-pharmacy.blogspot.gr/2014/04/blog-post_11.html

http://hellenic-pharmacy.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2014/04/blog-post_7249.html

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS