Η επόμενη μέρα της ψήφισης του κατάπτυστου πολυνομοσχεδίου που οι διατάξεις του είναι καταστροφικές για τα φαρμακεία και απορυθμίζει όλο το πλέγμα των κανόνων λειτουργίας των, βρίσκει τους συναδέλφους, στην μεγάλη πλειοψηφία τους απογοητευμένους, καταχρεωμένους, απελπισμένους για το μέλλον του φαρμακείου τους και των οικογενειών τους και αηδιασμένους, από μια κυβέρνηση υποταγμένη στις εντολές της Τρόϊκας και της task forse και ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ την ηγεσία του ΠΦΣ η οποία παραπλανώντας μέχρι τελευταία στιγμή τους φαρμακοποιούς έδινε μηνύματα εμπιστοσύνης στον πιο μνημονιακό Υπουργό Υγείας.
Η καθολική αντίδραση του κλάδου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έδειξε ότι οι συνάδελφοι συνειδητοποιούσαν τους κινδύνους για την βιωσιμότητα χιλιάδων φαρμακείων και συνειδητοποιούν ακόμη περισσότερο σήμερα ότι η απορύθμιση είναι προ των πυλών με πολλές στρεβλώσεις, ασάφειες και παρερμηνείες του νόμου, οι οποίες θα δημιουργήσουν πολύ σύντομα και τετελεσμένα που δύσκολα θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε. Συνειδητοποιούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να αβαντάρει τους επιχειρηματίες στο χώρο του φαρμάκου, να απαξιώσει το επάγγελμα, να υποβαθμίσει τον ρόλο του Φαρμακοποιού, να εμπεδώσει στην συνείδηση του πολίτη ότι το φαρμακείο είναι επιχείρηση όπως όλες οι άλλες και όχι κυρίως χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης με κανόνες δημοσίου συμφέροντος, συνειδητοποιούν ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για την άλωση του κλάδου.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και μετά, σε επίπεδο Γ.Σ και Δ.Σ του ΠΦΣ, είχε τονιστεί και αποφασιστεί η αναγκαιότητα να υπάρξει μια επικοινωνιακή πολιτική συντονισμένη από τον ΠΦΣ και όλους τους Συλλόγους που θα εκλαΐκευε τις συνέπειες του νόμου όχι μόνο για τα φαρμακεία αλλά και τις επιπτώσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του λαού και τις οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη των ασφαλισμένων συμπολιτών μας, ως μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης αλλά και πίεσης προς την κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των φαρμακείων.
Μέχρι σήμερα καμία συντονισμένη προσπάθεια δεν υπάρχει από πλευράς του Προεδρείου του ΠΦΣ και ελάχιστοι Σύλλογοι πήραν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Αναμένοντας μοιραία την άλλη μνημονιακή ρύθμιση, ως προαπαιτούμενο για την δόση, την μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15%, όπως αναγράφεται στα κείμενα που δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, το Προεδρείο του ΠΦΣ, ακόμη και τώρα, δεν δείχνει καμία πρόθεση να υλοποιήσει τις παραπάνω αποφάσεις, αναμένοντας τα τετελεσμένα.
Προφανώς, βάζοντας για άλλη μια φορά, πλάτη στις πρακτικές της Κυβέρνησης, περιμένει να περάσει η προεκλογική περίοδος ώστε οι επιπτώσεις κατά της κυβέρνησης να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν στις πιο καταστροφικές ρυθμίσεις για τον κλάδο όλων των εποχών, ενώ θα περίμενε κανείς σωρεία παραιτήσεων και καταγγελιών από φαρμακοποιούς με υπεύθυνες θέσεις, προσκείμενους στην Κυβέρνηση, αντιθέτως έχουμε του τάφου σιωπή από φαρμακοποιό μέλος της Κυβέρνησης και παραμονή του σε αυτήν, έχουμε υποψηφιότητα για την Ε.Ε μέλος του Προεδρείου του ΠΦΣ με το κυβερνών κόμμα, έχουμε μέλη του Δ.Σ προσκείμενα στην φιλοκυβερνητική παράταξη να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι, έχουμε εκλέκτορες του ΠΦΣ ως υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες με συνδυασμούς προσκείμενους στα κυβερνητικά κόμματα, έχουμε και όψιμους αντιπολιτευόμενους συναδέλφους, οι οποίοι υποτίθεται αντιτίθενται στην πολιτική της Κυβέρνησης αλλά παραμένουν ως πρόεδροι τοπικών οργανώσεων του κυβερνώντος κόμματος.
Σε όλους αυτούς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν. Τα ερώτηματά μας είναι: με ποιο ηθικό ανάστημα πολιτεύεστε με αυτούς που καταστρέφουν χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις του κλάδου, με ποια συνδικαλιστική δεοντολογία μπορείτε να σταθείτε μπροστά στους συναδέλφους που καταρρέουν οικονομικά, με ποιον συνειδησιακό εφησυχασμό απευθύνεστε στους συναδέλφους να σας προτιμήσουν ξανά, πως μπορείτε να κοιτάτε τους συναδέλφους υποσχόμενοι ότι θα τους ξανασώσετε;
Απάντηση, ακόμη και αν πάρουμε, θα είναι το ίδιο αναξιόπιστη και συνδικαλιστικά καταδικαστέα από όποια πλευρά και αν το δει κανείς.
Καλούμε τους Συλλόγους να ενεργοποιηθούν, να επικοινωνήσουν με τους ασφαλισμένους, να τους ενημερώσουν για τις οικονομικές επιβαρύνσεις που υφίστανται.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον κανιβαλισμό του ωραρίου και των νέων ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου.
Πολλά από αυτά είναι καθαρά πολιτικές αποφάσεις από διευθυντήριο της Ε.Ε και του ΔΝΤ και ανατρέπονται με πολιτικές αποφάσεις σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον, μακριά από μνημόνια, τρόϊκες και υποταγμένες ηγεσίες.
Ο λόγος και οι πράξεις βρίσκονται μπροστά στον κάθε φαρμακοποιό. Η αδράνεια πρέπει να μετατραπεί σε οργή και αντίδραση σκληρή συνδικαλιστική και πολιτική.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ