Τρία χρόνια ακραίας μνημονιακής πολιτικής έζησε ο κλάδος μας με την εφαρμογή νέων νόμων που βασικό στόχο είχαν την αποδόμηση του υπάρχοντος συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης και το άνοιγμα του δρόμου της λιανικής αγοράς φαρμάκων στις αλυσίδες των πολυεθνικών TRUST.
Η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που συντάχτηκε εκφράζοντας ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ελλήνων επιχειρηματιών της υγείας αλλά και η επιμονή των εκπροσώπων του IMF- ΔΝΤ δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Ο πολιτικός στόχος της απορύθμισης και της κατάργησης των υποθετημένων προστατευτικών Νόμων με στόχο να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να απελευθερωθούν τα προστατευμένα επαγγέλματα οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία.
Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, το κλείσιμο μεγάλου ποσοστού εξ αυτών, την μείωση της απασχόλησης, την εξαφάνιση της ρευστότητας, την αύξηση της ανεργίας και την στέρηση πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.
Θεωρώ δίκαιο η Νέα Κυβέρνηση να καταργήσει το σύνολο των διατάξεων του Ν. 4254 /2014και την επαναφορά νέων κανόνων και νομοθετικών ρυθμίσεων λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων-φαρμακείων.
Η ανάπτυξη και λειτουργία των 11500 φαρμακείων στη χώρα προσφέρει μια σημαντική και ουσιαστική υπηρεσία στον Ελληνικό Λαό που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα άλλο επιχειρηματία της υγείας. Διότι λειτουργεί ως πρωτοβάθμιο κέντρο περίθαλψης με συμβουλευτικό και ουσιαστικό ρόλο αντιμετώπισης των αναγκών του Έλληνα πολίτη.
Αναπληρώνει την τεράστια έλλειψη υποδομών της πολιτείας δίνοντας λύση στα προβλήματα των ασφαλισμένων σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Πιστεύω επίσης ότι το δημοσιονομικό κόστος της Κυβέρνησης είναι μηδενικό γιατί όλες αυτές οι υπηρεσίες δεν αμείβονται. Οφείλει το κράτος να στηρίξει το φαρμακείο της γειτονιάς, του χωριού, των νησιών, και των άγονων περιοχών της χώρας. Εκεί όπου αποτελεί τον μοναδικό σύμβουλο υγείας και περίθαλψης του Έλληνα πολίτη.
Πρέπει επίσης να απαιτήσουμε την αλλαγή των περιθωρίων κέρδους με γνώμονα την προσφορά και την οικονομική συμβολή του καθενός εμπλεκομένου στην τιμολόγηση και διατίμηση των φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προιόντων στη χώρα.
Κίνητρα επίσης πρέπει να δοθούν στη διακίνηση των γενοσήμων, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ).
Μόνο έτσι μπορούν να επιβιώσουν οι μικροεπιχειρήσεις φαρμακείων στο δύσκολο, και ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον που επέβαλλε η Τρόικα και το ΔΝΤ.
Τελειώνοντας ευελπιστώ ότι το Υπουργείο Υγείας μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το ΔΣ του ΠΦΣ θα ενεργήσει άμεσα δίνοντας λύση στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου μας προς όφελος του Έλληνα ασφαλισμένου και του ασφαλιστικού συστήματος.