Διακήρυξη Κυριάκου Θεοδοσιάδη (πηγή: pharmateam)
Οι επερχόμενες αρχαιρεσίες, για ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οριοθετούν το τέλος μιας περιόδου η οποία, χωρίς υπερβολή, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια από τις μελανότερες (αν όχι η μελανότερη) στην ιστορία του κλάδου μας. Στη διάρκειά της, τα «κάστρα», που προστάτευαν όχι μόνο την επιβίωσή μας, αλλά και την αξιοπρέπειά μας, έπεσαν. Καταρρίφθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Θεσμοθετήθηκε η διάθεση φαρμάκων και εκτός φαρμακείου. Η υπεράσπιση ενός αξιοπρεπούς ωραρίου κατάντησε ανέκδοτο. Παράλληλα, δεν προχώρησε τίποτα που θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίρροπα, όπως η θεσμική κατοχύρωση συγκεκριμένων υπηρεσιών από τα φαρμακεία. Ακόμα και η πολυδιαφημισμένη διάθεση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τα φαρμακεία, εξελίχτηκε σε διαδικαστικό και οικονομικό
τραγέλαφο.
Τα φαρμακεία μας, στη διάρκεια των τριών χρόνων διοίκησης από το απερχόμενο Δ.Σ., έχασαν πολύ περισσότερα πράγματα από την κάθετη υποχώρηση του βιοτικού μας επιπέδου. Έχασαν το σημείο αναφοράς τους και το κύρος τους στην κοινωνία. Ακόμα και σε διεκδικητικό επίπεδο, ο κλάδος μας, ένας εκ των μαχητικότερων επιστημονικών κλάδων της χώρας στο παρελθόν, μετατράπηκε σε αφοπλισμένη επαγγελματική ομάδα, χωρίς όραμα για το μέλλον. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μας του παρελθόντος αποτελούν «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις».
Ποιος ή τι φταίει; Η συνεχής αναφορά στην κρίση και τις απαιτήσεις των δανειστών μας, όσο αλήθεια και αν περιέχει, άλλο τόσο αποτελεί και βολικό προκάλυμμα και δικαιολογία απραξίας και αναποτελεσματικότητας. Είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης ανήκει στην πλειοψηφία και το προεδρείο του απερχόμενου Δ.Σ. του ΠΦΣ. Αυτό ίσχυε και ισχύει πάντα. Απλώς, άλλοι αναλαμβάνουν ευθαρσώς τις ευθύνες τους και άλλοι προσπαθούν να ωραιοποιήσουν και να δώσουν υπόσταση στο τίποτα.
Η επαναστατική φόρα του «αλλάξτε τα όλα», αντικαταστάθηκε από ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και ατέρμονες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Οι διεκδικήσεις εξαντλήθηκαν σε επιδείξεις διαδρομισμού, στους προθαλάμους του ΕΟΠΥΥ. Ο ΠΦΣ, από πρωτοπόρος στην οργάνωση κινητοποιήσεων, μετατράπηκε σε ένα διαχειριστή συνεπειών των χαμένων μαχών. Οι μεγαλόπνοες εξαγγελίες, για αναβάθμιση των φαρμακείων δια της Ευρωπαϊκής οδού, περιορίστηκαν σε πολυδάπανα ταξίδια, εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων και φωτογραφήσεις με ευρωβουλευτές. Οι διακηρύξεις συλλογικότητας και ενότητας αποδείχθηκαν κούφιες, καθώς αντικαταστάθηκαν από ένα σχήμα μιας παρέας, χωρίς κοινές αρχές και αξίες, με μόνη συγκολλητική ουσία την ανάγκη του φαίνεσθαι. Συνυπεύθυνοι σε αυτή την εξέλιξη, όχι μόνο η ομάδα του απερχόμενου προέδρου, αλλά και στελέχη άλλων χώρων που ταυτίσθηκαν μαζί του σ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, αλλά προσπαθούν τώρα να επιδείξουν προσχηματικά αποστασιοποίησή τους. Σπασμωδικότητα, ανευθυνότητα, επιπολαιότητα, αλλά κυρίως έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής είναι τα χαρακτηριστικά της απερχόμενης διοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά και μνημείο προχειρότητας, αποτελεί η πρόσφατη σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Στο όνομα του «να παρουσιάσουμε έργο», με συνοδεία κατάλληλων φωτογραφιών, δημιουργήθηκε κάτι που όχι μόνο ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τα φαρμακεία μας, αλλά ενέχει και κινδύνους για το μέλλον.
Άρα, όλα για τη δημιουργία εντυπώσεων;
Ε, λοιπόν όχι. Σαν φαρμακοποιοί, σαν επιστήμονες, σαν μέλη της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, αξίζουμε κάτι καλύτερο. Πολύ καλύτερο. Και για την επιβίωσή μας, αλλά και για την αξιοπρέπειά μας και για το μέλλον μας.
Στις επερχόμενες εκλογές για τη νέα διοίκηση του ΠΦΣ πρέπει να πρυτανεύσει μια άλλη αντίληψη. Μια αντίληψη που να συνοψίζεται στο πλαίσιο ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ. Αυτή η εκλογική διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά προς μια τέτοια κατεύθυνση. Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με πραγματικές διαδικασίες ενότητας και αξιοποίηση όλων. Όλοι χρειάζονται, αρκεί να παραμεριστούν οι προσωπικές στρατηγικές και να υπάρξει μια νέα ηγεσία στον κλάδο, που θα εφαρμόσει ένα σαφές διεκδικητικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που θα αφορά όχι μόνο τις τρέχουσες ανάγκες επιβίωσής μας, αλλά και θα στοχεύει στον αναβαθμισμένο ρόλο του επιστήμονα φαρμακοποιού στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΦΣ πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ξεκινώντας με την ψήφο μας στις εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ., καλούμε όλους τους συναδέλφους μας εκλέκτορες, ανεξάρτητα πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, να κάνουν το ίδιο. Να συνεργαστούμε όλοι μαζί, για έναν Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο πρωτοπόρο, μαζικό, οργανωμένο, διεκδικητικό.
Έναν Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αντάξιό μας!
Κυριάκος Θεοδοσιάδης