PEF SYNERGASIA FARMAKOBIOMHXANIAS PANEPISTHMION

Τις δυνατότητες για συνεργασία σε υποδομές και επιστημονικό δυναμικό του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και των εταιρειών-Μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) συζήτησαν ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων και ο Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ καθηγητής Λέανδρος Σκαλτσούνης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Δυνατότητες Συνεργασίας της Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, αναλύθηκαν οι τρόποι της συνεργασίας αυτής στο πλαίσιο συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα (PPPs), καθώς και η διερεύνηση της δημιουργίας ενός εξειδικευμένου διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου του ΕΚΠΑ επιπέδου MBA.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές του τμήματος παρουσίασαν την καινοτομία που προάγεται μέσα από τα προγράμματα σπουδών του Τμήματος Φαρμακευτικής και πιθανούς τρόπους ενδυνάμωσης των συνεργειών του πανεπιστημίου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε πως «η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στηρίζει τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια», για αυτό και «έχει δημιουργηθεί στην ΠΕΦ εξειδικευμένη και επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα που ενισχύει αυτή την προσπάθεια».

Στη συνέχεια ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες που θα προκύψουν για τη χώρα εάν επενδύσει στις συνέργειες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και αναδείξει την αξία της έρευνας και της ανάπτυξης. «Η Ελλάδα έχει μια σημαντική ευκαιρία μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και της αλλαγής της φαρμακευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί ερευνητικό και παραγωγικό hub στην Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Από τη μεριά του ο κ. Σκαλτσούνης ευχαρίστησε την ΠΕΦ για την στήριξη του ερευνητικού έργου του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και τόνισε πως «οι φοιτητές μας βρίσκουν σε ποσοστό 95% επαγγελματική απασχόληση σε σχετικό με τις σπουδές τους αντικείμενο», ενώ ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του πανεπιστημίου και της φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι συνθήκες είναι ώριμες και το επιτρέπουν αυτό, γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος η δημιουργία ερευνητικών κέντρων μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα».

Αναλύοντας την αναγκαιότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας της φαρμακοβιομηχανίας με τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ο κ. Σκαλτσούνης υπογράμμισε πως «έχουμε την ακμάζουσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία που μας έχει συμπαρασταθεί σε όλη τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας του τμήματος». Ο ίδιος κατέληξε αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της συνέργειας της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου με το πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας πως «είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπτύξουμε από κοινού, το πανεπιστήμιο και η φαρμακοβιομηχανία τη σχέση μας και να προαγάγουμε την καινοτομία και την έρευνα».

6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS