ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Η νέα καμπάνια του Συλλόγου αναδεικνύει το πολύπλευρο φορτίο της νόσου και την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη από τα Συστήματα Υγείας 

Κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας, η διεθνής κοινότητα των ατόμων με Ατοπική Δερματίτιδα συσπειρώνεται για να ενισχύσει την κοινή προσπάθεια για τη διεκδίκηση καλύτερης φροντίδας υγείας και αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο. Τη φωνή των Ελλήνων ασθενών και των οικογενειών τους εκπροσωπεί και φέτος ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών «Επιδέρμια», υλοποιώντας ενημερωτική καμπάνια για την ανάδειξη του σημαντικού και πολύπλευρου φορτίου της χρόνιας και ανίατης αυτής πάθησης.

Η Ατοπική Δερματίτιδα (ΑΔ), ο πιο γνωστός τύπος εκζέματος, είναι μία μη μεταδοτική δερματική πάθηση που μπορεί να είναι σοβαρή, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία του ατόμου. Η νόσος χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων, κατά τις οποίες το άτομο μπορεί να βιώνει έντονο κνησμό και πόνο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο νυκτερινός ύπνος, να μειώνεται η εργασιακή του απόδοση, να επηρεάζονται αρνητικά οι διαπροσωπικές σχέσεις και να επιβαρύνεται η ψυχολογία του. Στα παραπάνω προστίθεται ο κοινωνικός στιγματισμός, το συχνά υψηλό οικονομικό κόστος της θεραπευτικής αγωγής, αλλά και η έλλειψη κατανόησης και υποστήριξης εκ μέρους του εργασιακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος του ασθενούς.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η καμπάνια που υλοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών «Επιδέρμια» επιδιώκει να συμβάλει στην αποστιγματοποίηση της νόσου, μεταφέροντας στο ευρύ κοινό το μήνυμα πως η Ατοπική Δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των κοινωνικών διακρίσεων που υφίστανται πολλοί ασθενείς. Επιπλέον, βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση των ιατρικών και συναισθηματικών αναγκών των ασθενών και των φροντιστών τους, προκειμένου να λαμβάνουν ουσιαστική και σφαιρική υποστήριξη από το περιβάλλον τους. Ταυτόχρονα, με το μήνυμα «Εάν η Ατοπική Δερματίτιδα επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά σου, δεν είσαι μόνος!», οι ασθενείς παρακινούνται να αναζητήσουν την υποστήριξη που χρειάζονται μέσω της κοινότητας της Ατοπικής Δερματίτιδας στην Ελλάδα.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας αλλά και στο κανάλι του Συλλόγου στο YouTube, ένα animated σποτ (www.youtube.com/watch?v=s8Ee749XldM) που παρουσιάζει με δημιουργικό και συμβολικό τρόπο,  έναν ασθενή και ένα άτομο που δεν πάσχει από ΑΔ να αλληλεπιδρούν αρμονικά σε 3 διαφορετικές συνθήκες της καθημερινής ζωής: στον χώρο εργασίας, τις κοινωνικές επαφές και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Εστιάζοντας στο στοιχείο της άμεσης φυσικής επαφής, το τηλεοπτικό σποτ συμβολίζει την αποδοχή των ασθενών σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους. Μέγας Χορηγός του σποτ είναι η βιοφαρμακευτική εταιρεία SANOFI και υποστηρικτές οι φαρμακευτικές εταιρείες LEO Pharma,  ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και PFIZER.

Επιπροσθέτως, η καμπάνια περιλαμβάνει ανάρτηση ενημερωτικού υλικού στις σελίδες Facebook και Instagram του Συλλόγου, το οποίο αναδεικνύει τις βασικές διαστάσεις του φορτίου της νόσου: την επίπτωση στη σωματική υγεία και την ανάγκη για πρόσβαση σε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές, αλλά και το ψυχικό-συναισθηματικό φορτίο και τον αντίκτυπο των συμπτωμάτων στις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες του ατόμου. Επιπλέον, η καμπάνια στα social media περιλαμβάνει την ανάρτηση μιας σειράς χρήσιμων συμβουλών προς τους ασθενείς για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους, όπως για παράδειγμα, ορθές πρακτικές καθαρισμού και ενυδάτωσης του ατοπικού δέρματος. Μέγας Χορηγός της δραστηριοποίησης στα social media είναι η βιοφαρμακευτική εταιρεία SANOFI και υποστηρικτές η φαρμακευτική εταιρεία LEO Pharma και η διεθνής Ένωση Οργανώσεων Ασθενών με Δερματολογικές Παθήσεις GLOBAL SKIN.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών «Επιδέρμια», Ρένος Βαμβακούσης, δήλωσε:  «Μέσα από τη φετινή καμπάνια, μεταφέρουμε το μήνυμα πως η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μία νόσος που μπορεί να είναι σοβαρή, με εξάρσεις και έντονο κνησμό και η οποία μπορεί να έχει ισχυρό και πολύπλευρο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου και των κοντινών του προσώπων. Αναδεικνύοντας το πλήρες φάσμα του φορτίου της νόσου, επιχειρούμε να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια μιας πραγματικά συμπεριληπτικής κοινωνικής νοοτροπίας, όπου οι ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών και των φροντιστών τους θα γίνονται κατανοητές και σεβαστές από όλους. Επιπλέον, είναι ύψιστης σημασίας οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τους ασθενείς να αντικατοπτρίζουν την πολυδιάστατη φύση της νόσου και να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών». 

Η εν λόγω καμπάνια εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας πρωτοβουλίας ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων που συντονίζει η διεθνής Ένωση Οργανώσεων Ασθενών με Δερματολογικές Παθήσεις GLOBAL SKIN και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών (EFA) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας. Υπογραμμίζεται πως ο Σύλλογος «Επιδέρμια» συμμετέχει για 2η συνεχή χρονιά στην εν λόγω πρωτοβουλία αποτελώντας το μοναδικό ελληνικό συλλογικό όργανο ασθενών που αποτελεί μέλος της ένωσης GLOBAL SKIN.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr