Η Διαπραγματευτική Επιτροπή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και οι υπάλληλοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσαν μια νέα ιατρική υπηρεσία. Αυτή η υπηρεσία, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Υγείας με 110 εκατομμύρια λίρες για τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι διαθέσιμη στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που τους συνταγογραφούν ένα νέο φάρμακο. Αυτοί οι ασθενείς, κοστίζουν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας τουλάχιστον 3.000 λίρες τον χρόνο ο καθένας.

Προσδοκία είναι η νέα ιατρική υπηρεσία να ενδυναμώσει τις σχέσεις φαρμακοποιών-πελατών, εξασφαλίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα δεσμεύονται με τους πελάτες τους όταν εκείνοι αγοράζουν για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο, με στόχο οι φαρμακοποιοί να μην μένουν μόνο στην τυπική διαδικασία της πώλησης αλλά και να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για το πού βοηθά το κάθε φάρμακο, τι αποτελέσματα θα έχει, πότε να το παίρνουν και τι παρενέργειες ενδέχεται να έχει.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της περιττής επίσκεψης στα νοσοκομεία και η εξυπηρέτηση των ασθενών από τους φαρμακοποιούς για όσο το δυνατόν περισσότερο. Στη Σκωτία, η κυβέρνηση επέλεξε να παρέχει δωρεάν συνταγές σε ασθενείς για την επίτευξη του ίδιου στόχου, με προϋπολογισμό 40 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο. Άρα, για την Αγγλία, με τουλάχιστον 10 φορές περισσότερους ασθενείς, 55 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο είναι άραγε αρκετά, ιδιαίτερα όταν ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν αφορά μόνο τη νέα αυτή υπηρεσία αλλά και την ενίσχυση της κλινικής διακυβέρνησης και άλλους στόχους;

Μεταξύ της 1ης Απριλίου 2011 και της 31ης Μαρτίου 2012, το κοινοτικό φαρμακείο θα κληθεί να αντιμετωπίσει 80 εκατομμύρια λίρες περικοπών που προέκυψαν από περικοπές φόρων, επιδομάτων, καθώς και από μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Η Διαπραγματευτική Επιτροπή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ανακοίνωσε ότι η πρόκληση επιπλέον ταλαιπωρίας, σήμερα έχει ως στόχο την αποφυγή μεγαλύτερης ταλαιπωρίας στο μέλλον. Για το «The Pharmaceutical Journal», τα παραπάνω είναι ένα παράδειγμα του ότι, αυτά που το Υπουργείο Υγείας δίνει, τα παίρνει πίσω, όσο νόμιμο κι αν είναι αυτό.
  
Πηγή: The Pharmaceutical Journal (www.pjonline.com), Vol 286, 19 Μαρτίου 2011

300x300 noufio banner 19 copy
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 FBpost PaPei20

Flash not installed.

300X300NewPharmaCorner