DownloadPDFΣύμφωνα με το υπ' αριθμόν Υ1/Γ.Π. 81357/21.10.2010 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου:
[...] Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων, καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους (αποφυγή συνωστισμού, απομόνωση πασχόντων κ.λπ.). Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, ιδιαίτερα τα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως διαμορφώθηκαν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, είναι οι εξής:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες β΄και γ΄τριμήνου
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.ά.), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
  • Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά)

Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλάσσεται σε διαφορετικού υποορότυπους κάθε χρόνο, για την περίοδο 2010-2011, η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου πρέπει να περιέχει τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ στελέχη και τα εμβόλια που θα διατίθενται να έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

Το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο (ή η παιδιατρική δόση) χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Η Ελλάδα, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει συγκροτήσει δίκτυα επιτήρησης, μέσω των οποίων παρακολουθείται η δραστηριότητα της γρίπης και τα κυκλοφορούνται στελέχη του ιού με την εργαστηριακή επιτήρηση μέσω των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης.[...]

Επισημαίνεται ότι η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου αφορά μόνο στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση σχετικής ιατρικής συνταγής, που θα φυλάσσεται για μια τριετία. Επίσης, σε περίπτωση που δεν υπάρχει το συνταγογραφούμενο αντιγριπικό εμβόλιο, θα χορηγείται οποιοδήποτε άλλο αντιγριπικό εμβόλιο, του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ στελέχη (με άδεια κυκλοφορίας του ΕΟΦ.

 

6o PCCTr 300x300 banner
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS