PGEU: Στις 13-15 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών.
Με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της PGEU το 3ήμερο 13-15 Νοεμβρίου. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονη διαφοροποίηση και οξεία αντιπαράθεση σε πολλά θέματα της ημερησίας διάταξης.
Α. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ- ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 1/1/2016
Φάνηκε ξεκάθαρα πλέον η επικράτηση της θέσης των Φαρμακοβιομηχάνων και των ισχυρών επενδυτών ότι βασικός τους στόχος είναι η άλωση της ιδιοκτησίας όλων τω επιστημόνων φορέων όλων των ιδιωτών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την δημιουργία φθηνού επιστημονικού δυναμικού σ΄όλη την Ευρώπη.
Β. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Αφού κάθε μεγαλοκεφαλαιούχος μπορεί να ανοίγει φαρμακείο, ιατρείο, δικηγορικό γραφείο, γραφείο μηχανικού χρησιμοποιώντας ως υπεύθυνο τον αντίστοιχο επιστήμονα παραχωρούμε και το δικαίωμα στον πτυχιούχο να εργάζεται σ΄όλη την Ευρώπη.
Για το σκοπό αυτό θα είναι εφοδιασμένος με μια ηλεκτρονική ταυτότητα πιστοποιημένη από την χώρα αναγνώρισης του πτυχίου του έτσι ώστε να βρίσκει εργασία στις χώρες της ΕΟΚ.
Έτσι δίνουμε λύση στον υπερκορεσμό των πτυχίων στις χώρες του Νότου και παράλληλα στην δυνατότητα λειτουργίας φαρμακείου με φθηνά πτυχία σε ιδιώτες μεγαλομετόχους ν΄ αναπτύξουν φαρμακεία αλυσίδων στο Βορρά.
Γ. ΤΙΜΕΣ & ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται στις χώρες της Ευρωζώνης όπου οι τιμές μειώνονται δραματικά. Η χώρα μας παρουσιάστηκε πρώτη στις εξαγωγές μπροστά από Εσθονία, Πορτογαλία, Τσεχία κα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πύλη νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Η μη αναφορά και χορήγηση τιμών με τις τρείς χαμηλότερες οδηγεί σε μειωμένες τιμές flat και με ποσοστιαίες αναφορές επι των πρωτοτύπων έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τω κλειστών ελεγχόμενων προϋπολογισμών 2 δις Ελλάδα, 1.8 Εσθονία , 2.1 Πορτογαλία για το 2014.
Δ. ΓΕΝΝΟΣΗΜΑ: Η πολιτική γενοσήμων φαίνεται ότι αποτελεί τον δούρειο ίππο άλωσης της πανευρωπαϊκής αγοράς από τις Αμερικάνικες πολυεθνικές
Η εκποίηση από την αγορά πολλών πολυεθνικών πρωτοτύπων φαρμάκων δημιουργεί ένα νέο οικονομικό project για τον ανταγωνισμό στο μέλλον με επικράτηση νέων συμφερόντων.
Η συνεχώς μειωμένη κρατική δαπάνη, για την φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και για την υγεία αλλάζει το επενδυτικό τοπίο στο χώρο της έρευνας και της προώθησης νέων καινοτόμων φαρμάκων τα οποία θα είναι ακριβά και δύσκολα αποζημειούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ετσι δίνεται χώρος για ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην κοινωνική ασφάλιση λαμβάνοντας μερίδιο από την φαρμακευτική, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Αν συνυπολογίσει κανείς και την μείωση της κρατικής συμμετοχής κατά 2 δις το 2014 στην κοινωνική ασφάλιση φαίνεται ξεκάθαρα το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται.
Ε. Profit margin (ποσοστά κέρδους και ο ρόλος των πολυεθνικών)
Στη σημερινή περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης με την ανεργία να αγγίζει το 30 % με μηδενική επιχειρηματική ανάπτυξη στον χώρο των μικρομεσαίων αλλά και μηδενική ρευστότητα οι πολυεθνικές πιέζουν την Ευρωπαϊκή επιτροπή για μείωση του ποσοστού κέρδους στα φαρμακεία και στο χονδρεμπόριο, αυξάνοντας παράλληλα τα δικά τους ποσοστά κέρδους.
Ενώσεις όπως η PGEU και η GIRP αδυνατούν να αντιπαραθέσουν μια πειστική και κυρίως ανταγωνιστική θέση υλοποίησης.
Έτσι μοιραία οδεύουν σε μια συρρίκνωση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων με συνεχή μείωση του τζίρου των κερδών και κυρίως των αποθεμάτων τους λόγω των συνεχών μειώσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλυσίδα φαρμακείων CELESIO η οποία καταγράφει μείωση των κερδών της κατά 15 εκατομμύρια ευρώ( το 1ο εξάμηνο 2014) σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα (FRANFURTER-ALLEMEINE ZEITUNG).
Η Ελληνική αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε ιδιαίτερη παρουσία με πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων της εφαρμοζόμενης πολιτικής φαρμάκου στην χώρα μας ανέδειξε την απελπιστική κατάσταση του Έλληνα ασφαλισμένου, συνταξιούχου άνεργου, ανασφάλιστου και εξέπνευσε φωνή αγωνίας για την κοινωνική κρίση και την τραγική οικονομική κατάσταση του Έλληνα ασθενή.
Δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε μελλοντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης φαρμάκων θα βγάλει έξω από το σύστημα περίθαλψης μεγάλες κοινωνικές ομάδες δημιουργώντας πλέον ανθρωπιστικό πρόβλημα επιβίωσης.
Γιάννης Μακρυγιάννης
Το φαρμακείο
Ενημέρωση από τον Γιάννη Μακρυγιάννη για τη Γενική Συνέλευση των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Φάρμακα