19 Μαρτίου 2020 (ενημέρωση με λεπτομέρειες του ΠΟΥ)

Ο ΠΟΥ και το ΕΜΑ επικαιροποιούν συμβουλές που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία κατά της χρήσης ιβουπροφαίνης στη θεραπεία των συμπτωμάτων του COVID-19 

Η Reckitt Benckiser (RB), ο παρασκευαστής του Nurofen, έχει επίγνωση της συνεχιζόμενης διάδοσης πληροφοριών, κυρίως μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τη χρήση στεροειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών (NSAID) φαρμάκων συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης στην ανακούφιση των συμπτωμάτων COVID-19.

Με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων με βάση την ιβουπροφαίνη στην επιδείνωση του COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε στο ακόλουθο tweet (εδώ) ότι με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες:

  • Ο ΠΟΥ δεν αποφαίνεται κατά της χρήσης τηςιβουπροφαίνης.
  • Ο ΠΟΥ διαβουλεύετται με τους γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 και δεν γνωρίζει αναφορές για τυχόν αρνητικές επιδράσεις της ιβουπροφαίνης, πέραν των συνήθων γνωστών παρενεργειών που περιορίζουν τη χρήση της σε ορισμένους πληθυσμούς.

Η παραπάνω δήλωση ειναι σε συμφωνία με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ότι "Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ ιβουπροφαίνης και επιδείνωσης του COVID-19".

Η πλήρης δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ (https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:

  • Κατά την έναρξη της θεραπείας για πυρετό ή πόνο στο COVID-19, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης και των ΜΣΑΦ.
  • Σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας της ΕΕ, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ (όπως ιβουπροφαίνη) σύμφωνα με τις εγκεκριμένες πληροφορίες για το προϊόν.
  • Επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος για τους ασθενείς που παίρνουν ιβουπροφαίνη να διακόψουν τη θεραπεία τους, με βάση τα παραπάνω. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που λαμβάνουν ιβουπροφαίνη ή άλλα φάρμακα ΜΣΑΦ για χρόνιες παθήσεις.

Η ασφάλεια των καταναλωτών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα καλά εδραιωμένο φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την αυτοφροντίδα του πυρετού και του πόνου, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμόξεων, για περισσότερα από 30 χρόνια.

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, θα υπενθυμίσουμε στους καταναλωτές και σε αυτούς που τους φροντίζουν την προσεκτική ανάγνωση και παρακολούθηση των οδηγιών που παρέχονται στη συσκευασία και στο ενημερωτικό φυλλάδιο για τους ασθενείς. Εάν έχετε οποιεσδήποτε επιπλέον ανησυχίες, μιλήστε με τον πάροχο της υγειονομικής σας περλιθαλψης.

Ως υπεύθυνος επιστημονικός οργανισμός, συνεργαζόμαστε με τις σχετικές αρχές δημόσιας υγείας. Δεσμευόμαστε να κοινοποιήσουμε τυχόν πρόσθετες πληροφορίες ή οδηγίες που είναι απαραίτητες για την ασφαλή χρήση των προϊόντων μας, όταν αυτή είναι αναγκαία.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr