ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Συνάδελφοι,
Ζούμε σε μια χώρα που βιώνει πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, που εύλογα επεκτείνεται και μετατρέπεται σε κρίση κοινωνική, υγειονομική, πολιτιστική, σε κρίση αξιών. Σε μια χώρα που η οικονομική εξάρτηση της, την έχει οδηγήσει σε μια σειρά αποφάσεων και μέτρων δημοσιονομικού κυρίως χαρακτήρα, με αντανάκλαση όμως σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων.

Δεν έχει μείνει κοινωνική ομάδα ή έστω μεμονωμένος πολίτης αλώβητος και ανεπηρέαστος. Μέσα σ΄ αυτό το «τσουνάμι» καταστροφής και εξαθλίωσης δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη η κοινωνική ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, εν τέλει το φαρμακείο. Δεν ήταν δυνατόν το ελληνικό φαρμακείο να αποτελέσει μια νησίδα ευημερίας σ΄ ένα πέλαγος όπου ανατρέπονταν τα πάντα.

Η προσφυγή της χώρας στο μνημόνιο και την τρόικα δεν ήταν δική μας επιλογή ούτε και την χειροκροτήσαμε. Την αντιπαλέψαμε αλλά μας υπερέβαινε.
Απέναντι μας βρέθηκαν σε πολιτικό επίπεδο επιλογές με τις οποίες αντιπαρατεθήκαμε σε επίπεδο πολιτικής και συνδικαλιστικής πρακτικής, αλλά κυρίως οικονομικά συμφέροντα πανίσχυρα που έκριναν ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για να υλοποιήσουν τον κεντρικό στόχο τους που δεν είναι άλλος από την άλωση και εξαγορά των φαρμακείων μας.
Κρίναμε ότι αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός πυρήνας της συσπείρωσης μας και εκεί να δοθεί η «μητέρα των μαχών». Παλέψαμε ενωμένοι, κινηθήκαμε σ΄ όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων κινητοποιήσαμε την κοινή γνώμη και τελικά πετύχαμε αυτό που δεν πέτυχαν πολλοί άλλοι κλάδοι επιστημόνων και επαγγελματιών.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δεν θίχτηκε, όταν δίπλα μας, στους άλλους υγειονομικούς χώρους, ο οιοσδήποτε επιχειρηματίας – χρηματοδότης μπορεί να ανοίξει ιατρείο, οδοντιατρείο, διαγνωστικό κέντρο προσλαμβάνοντας ιατρούς ή οδοντιάτρους ως υπαλλήλους.
Αντιπαλέψαμε το άλλο μεγάλο επικοινωνιακό ψεύδος για το δήθεν «κλειστό» επάγγελμα του Φαρμακοποιού, με αποτέλεσμα να παραμείνουν σε ισχύ τα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια, με παράλληλη ρύθμιση της διαδικασίας εισόδου νέων συναδέλφων στο επάγγελμα (δημιουργία Ο.Ε. κατ΄ εξαίρεση των πληθυσμιακών κριτηρίων).
Σήμερα πλέον σ΄ όλα τα ρεπορτάζ το φαρμακείο δεν ταυτίζεται με τον όρο «κλειστό επάγγελμα».
Αντιμετωπίσαμε από τον Μάιο του 2010 την μνημονιακή δέσμευση για μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15%. Ακολουθήσαμε τακτική, επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση κατάλληλη και αποτελεσματική, ώστε στην τελευταία προ ολίγων ημερών επίσκεψη της, η Τρόικα να μη θέσει πλέον θέμα ποσοστού κέρδους.
Αντιμετωπίσαμε με απόλυτη επιτυχία τις βλέψεις πολυποίκιλων συμφερόντων, ιδιαίτερα ισχυρών και με προσβάσεις υψηλές, για την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ και από άλλα κανάλια διανομής (βλέπε σουπερ μάρκετ ). Ο στόχος τους δεν επιτεύχθηκε.
Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και όπως οποιοδήποτε προϊόν που έχει φαρμακολογικό φάκελο στον ΕΟΦ πωλείται και θα πωλείται μόνο από τα φαρμακεία.
Το ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υγείας μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων του με την Τρόϊκα.
Χάσαμε από τα φαρμακεία μας ένα σημαντικό τμήμα της επαγγελματικής μας ύλης, όπως είναι τα φάρμακα του Ν.3816 (ΦΥΚ) και οι βρεφικές τροφές.
Αγωνιζόμαστε και είμαστε πολύ κοντά στο να επιστρέψει η διάθεση από τα φαρμακεία σε πρώτη φάση των ΦΥΚ και μετά των βρεφικών τροφών. H επανάκτηση των απωλειών μας είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές μας.
Όπως επίσης είναι στην πρώτη σειρά των επιδιώξεών μας νομοθετική ρύθμιση για υποδιπλασιασμό ή υποτριπλασιασμό του rebate για τα δύο ή τρία συστεγασμένα φαρμακεία και για τη μείωση του φόρου υπεραξίας κατά την αλλαγή της νομικής μορφής.
Είναι ζητήματα που δημιουργούν δημοσιονομικό κόστος και γι αυτό δεν καταφέραμε μέχρι τώρα τη ρύθμιση τους. Η επιμονή και η στόχευση πάντα υπάρχει, ώστε την κατάλληλη στιγμή να επιτύχουμε τον στόχο μας.
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, αν και δόθηκε το μεγαλύτερο βάρος, στην τακτική και εμπρόθεσμη εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.
Αν και όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας διεκδικούν να εξοφλούνται στους ίδιους χρόνους που εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί, εμείς γνωρίζουμε ότι ο σημερινός ρυθμός πληρωμών δεν μπορεί να γίνει ανεκτός και αποδεκτός. Ήταν ο λόγος που μας οδήγησε μέσα στο 2012 σε 10 ημέρες απεργιών και σε 8 συνολικά εβδομάδες διακοπής εκτέλεσης συνταγών.
Κατηγορηθήκαμε από κάποιους συναδέλφους ότι έπρεπε ο χρόνος διακοπής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Κρίναμε ότι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων δεν πρέπει να είναι η οικονομική και επαγγελματική εξάντληση των φαρμακείων, ούτε και η πόλωση με τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από ανάλογα μέτρα. Οι κινητοποιήσεις δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε χώρος επαναστατικής γυμναστικής. Πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στόχευση, αλλά κυρίως να έχουν αρχή και τέλος. Η εμπειρία από άλλους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς χώρους δείχνει ότι οι μακρόσυρτοι απεργιακοί αγώνες τελικά λειτουργούν ως μπούμερανγκ και στο εσωτερικό του χώρου και στην κοινωνία. Δυστυχώς την ίδια αυτή εμπειρία έζησαν και οι συνάδελφοι μας στην Αττική χάνοντας δύο μήνες πληρωμών του ΕΟΠΥΥ μέσα σε ένα χρόνο, με αποτέλεσμα σήμερα το 80% των κατασχέσεων – εκχωρήσεων που έχουν εκδοθεί να αφορούν φαρμακεία της Αττικής.
Ανάλογα καταστροφικά για τον κλάδο αποτελέσματα είχε η ίδια αλαζονική και εξόφθαλμα λανθασμένη τακτική που ακολούθησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στο θέμα του ωραρίου. Ενώ ήταν εφικτή και αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Υγείας , λύση μόνο με αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων φαρμακείων το Σάββατο, τελικά οδηγήθηκε αρχικά η Αττική και σταδιακά όλη η χώρα στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, σε κόντρες εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα μεταξύ συναδέλφων και σε τελευταία ανάλυση στη διάσπαση της ενότητας και της συνοχής του κλάδου. Κι όλα αυτά σ΄ένα κλίμα συνειδητά διαμορφωμένου ως κλίμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με τον ΠΦΣ, προκειμένου να καλυφθούν τα λάθη, οι αδυναμίες και οι μακροπρόθεσμες στοχεύσεις αυτής της πρακτικής.


Συνάδελφοι
Είμαστε οι τελευταίοι που θα ισχυρισθούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση του φαρμακείου. Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι γιατί όταν βγούμε από το τούνελ της κρίσης θα είμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες των φαρμακείων μας και όχι κάποια αλυσίδα.
Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί θα έχουμε περισώσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που αφορά το ποσοστό κέρδους και τη διάθεση φαρμάκων μόνο από το φαρμακείο. Δυστυχώς όλα αυτά τα ζητήματα ήταν «ανοιχτά» καθ΄ όλην την τριετία. Δεν μας τα χάρισαν. Τα περιφρουρήσαμε. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα θέματα που αφορούν τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ τόσο των τρεχόντων λογαριασμών όσο και των παλαιότερων ετών. Πιστεύουμε ότι με την νομοθετική διάταξη που εμείς προωθήσαμε στη Βουλή θα απεμπλακούν τα χρέη των παλαιοτέρων ετών και θα σταθεροποιήσουμε τις τρέχουσες πληρωμές καθιερώνοντας σταθερή κάθε μήνα ημέρα πληρωμής.
Έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά. Τα γνωρίζουμε, τα παλεύουμε και θα τα πετύχουμε.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι να θεσμοθετήσουμε νομικό πλαίσιο συνένωσης των υπαρχόντων φαρμακείων με δημιουργία εταιρειών μεταξύ φαρμακοποιών. Ακολουθούν η καθιέρωση ενός ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων αποδεκτό από την ολότητα – αν είναι δυνατόν - του κλάδου που θα προέλθει μέσα από τις προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων.
Το ωράριο πρέπει να σταματήσει να είναι η αιτία της διάσπασής μας. Γι αυτό πρέπει να επιλεγεί ένα ωράριο στο οποίο θα συγκλίνουν όλες οι τάσεις και αντιλήψεις κι ας έχουν όλοι στο μυαλό τους ένα ελάχιστο σημείο σύγκλισης. Το ωράριο των φαρμακείων να μη ταυτίζεται με το ωράριο των σούπερ μάρκετς.
Τα λάθη του παρελθόντος και σε αυτό το θέμα ας αποτελέσουν για όλους μάθημα προς αποφυγή.
Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη προκειμένου να οριοθετήσουμε το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας των e-shops, πριν αποτελέσουν τον χώρο ενός νέου κανιβαλισμού μεταξύ μας.
Μπορούμε να επεκτείνουμε για πολύ ακόμη τον κατάλογο των όσων πρέπει να κάνουμε την επόμενη τριετία.
Πάνω απ΄ όλα όμως πρέπει να επαναφέρουμε την ενότητα, την ομόνοια, την συναδελφοσύνη στον κλάδο. Την τριετία που διανύσαμε ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά κυρίως σε βάρος της ηγεσίας του ΠΦΣ. Και οι πρωταγωνιστές αυτής της πρακτικής ήταν αυτοί που έπρεπε να σιωπούν διότι ήταν οι πρωταγωνιστές μιας σειράς λανθασμένων επιλογών τις οποίες προσπαθούσαν να καλύψουν επιτιθέμενοι στην ηγεσία του ΠΦΣ.
Άλλοτε με διασπαστικές κινήσεις, άλλοτε με αυτονομιστικές συμπεριφορές και αποφάσεις σε θέματα πανελλαδικού ενδιαφέροντος και πάντως σε σταθερή βάση, ενσπείροντας ζιζάνια με ένα μόνο στόχο: Nα πληγεί η αξιοπιστία και η δυναμική του ΠΦΣ. Η αποθέωση των προσωπικών πολιτικών με οποιοδήποτε κόστος.
Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με μια ειδησεογραφία τρόμου και πανικού οδήγησαν πολλούς συναδέλφους σε πτώση του ηθικού, σ΄ ένα κλίμα μιζέριας και γκρίνιας μεγαλύτερης απ΄ ότι οι συνθήκες δικαιολογούν και στο τέλος σε μειωμένα αντανακλαστικά αντίδρασης όποτε χρειαστεί.
Κύριος στόχος μας είναι να αλλάξουμε αυτό το κλίμα. Να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας . Να αξιολογούμε τις προτάσεις εξετάζοντας την ουσία τους και όχι το πρόσωπο που τις εισηγείται. Να χαράξουμε το πλαίσιο λειτουργίας του φαρμακείου μετά την κρίση. Με το να κλαίμε γύρω από το χυμένο γάλα δεν προσφέρουμε το παραμικρό.
Να σηκώσουμε τα μανίκια για ουσιαστική δουλειά και όχι μόνο λόγια και κραυγές.
Να κάνουμε την αγωνία μας αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο φαρμακείο.

Για την ΑΕΣΠ
Κυριάκος Θεοδοσιάδης
Πρόεδρος ΠΦΣ

6o PCCTr 300x300 banner
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr