Tον θεσμό των εφημεριών ο οποίος μπορεί να καλύψει σε 24ωρη βάση τον πληθυσμό χωρίς να απειλεί την σταθερότητα του φαρμακευτικού ιστού, προτείνει ο φαρμακοποιός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές, καθώς η σημερινή κατάσταση με την απελευθέρωση του ωραρίου, έχει δημιουργήσει μεγάλη ζημιά όπως αναφέρει.
Με το σημερινό σύστημα, τονίζει αποκλειστικά στο onmed.gr, ο κ. Δαγρές, προκαλείται ζημία για τους εξής λόγους:
α) γιατί τα Φαρμακεία στην Ελλάδα είναι πολλά, ισοδύναμα στην ικανότητα παροχής υπηρεσιών και ομοιόμορφα διάσπαρτα παντού, κάτι όμως που για να επιτευχθεί αναπόφευκτο τα καθιστά μικρά, και
β) γιατί η φαρμακευτική «πίτα» (αποζημιούμενη και μη) είναι πεπερασμένη, οπότε μία «απελευθέρωση» του κοινού τύπου δεν την αυξάνει αλλά την αναδιανέμει προς τα πάνω (μεγάλα-κεντρικά Φαρμακεία).
Το θέμα είναι ότι με τον θεσμό των εφημεριών μπορούμε και να καλύψουμε επί 24ωρης βάσης εξίσου καλά τον πληθυσμό, και χωρίς να απειλούμε τη σταθερότητα του φαρμακευτικού ιστού. Το σημερινό σύστημα δηλαδή είναι ζημιογόνο και περιττό και πρέπει να εγκαταληφθεί.

Ερωτηθείς για τις εκλογές των φαρμακοποιών - ο γύρος των οποίων θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες περίπου, για το τι σημαίνει η εκλογική αυτή αναμέτρηση για τον κλάδο, τι καινούριο περιμένει να ανατείλει , τι φοβάται και τι προσδοκά, ο κ. Δαγρές υπογραμμίζει:
«Οι συγκεκριμένες εκλογές σηματοδοτούν το κύκνειο άσμα του παλαιού και κομματικά εξαρτώμενου συνδικαλισμού, και την ανατολή ενός δυναμικού, σύγχρονου και ολοκληρωμένου μοντέλου εκπροσώπησης.
Ο φόβος είναι μόνο στην έκταση της επικράτησης του Καινούργιου έναντι του Παλαιού, και εκεί ακριβώς εδράζονται και οι προσδοκίες.
Στις εκλογές όπως σημειώνει, «κατέρχεται για πρώτη φορά μία νέα παράταξη με το όνομα «Συμμαχία» που συσπειρώνει γύρω της κάποια από τα καλύτερα και πιο ζωντανά στοιχεία του δυναμικού του κλάδου.
Κατέρχονται επίσης και παραδοσιακά κομματικά ψηφοδέλτια όπως της ΝΔ με επικεφαλείς νυν σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας και συνάδελφο διορισμένο ως διοικητή σε Κυβερνητική Θέση άσχετη με το φάρμακο (ΟΑΕΔ), του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ κλπ».

Σε ερώτηση ποια η σχέση του με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο καθώς τελευταία έχει διαχωρίσει πολλές φορές την θέση του, το μέλος του ΦΣΑ απαντά:
«Στο παρελθόν εργάστηκα πολλές φορές για τον ΠΦΣ στη χάραξη πολιτικής. Δυστυχώς όμως διέκρινα από την πλευρά του ΠΦΣ μία παράδοξη και ζημιογόνο αλλαγή στάσης στα ζητήματα του κλάδου αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012. Και αυτό οδήγησε σε σοβαρά σφάλματα, αλλά και διάσπαση και αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης του κλάδου».

Στην συνέχεια, ο κ. Δαγρές, μας καταθέτει επιγραμματικά τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου, στην σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα:
α) οι παγιωμένες πλέον καθυστερήσεις πληρωμών που στεγνώνουν τη ρευστότητα στα Φαρμακεία και τα εμποδίζουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο,
β) η αδικαιολόγητα χαμηλή Φαρμακευτική Δαπάνη που οδηγεί σε σοβαρή δυσχέρεια των πολιτών να έχουν πλέον πρόσβαση στο απαραίτητο φάρμακο,
γ) ο άδικος επιμερισμός των θυσιών που έγινε για να επιτευχθεί το παραπάνω, και
δ) κάποιες παρανοήσεις και ιδεοληπτικές εμμονές που βαφτίζουν με τον παραπειστικό τίτλο «απελευθέρωση» λανθασμένες και παρωχημένες εμπειρικά θεσμικές επιλογές.
Και τα τέσσερα παραπάνω πρέπει ή να επιδιορθωθούν ή να εγκαταληφθούν (κυρίως το 4ο) για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω.

Πως βλέπει όμως την επόμενη ημέρα των φαρμακοποιών και των φαρμακείων, στην μετά Μνημόνιο εποχή; «Λόγω της φύσης της, η παροχή φαρμακοθεραπείας απαιτεί υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες για να την αναλάβουν (φαρμακοποιοί), ενώ είναι φύσει αδύνατο να αντικατασταθεί από αυτοματισμούς ή μηχανές.
Συνεπώς οι φαρμακοποιοί και στη μετά-Μνημονίου εποχή θα συνεχίσουν να έχουν αναπόφευκτα κυρίαρχο ρόλο, ίσως και ενισχυμένο, στο Σύστημα Υγείας».
Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε ο κλάδος πέρυσι, και κατά πόσο τελικά βοήθησαν τους φαρμακοποιούς να περάσουν τα μηνύματά τους, ο συνομιλητής μας, επισημαίνει:
«Οι πολίτες δεν ήταν εναντίον των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών. Σε σχετική ερώτηση πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας ALCO τον Οκτώβριο του 2012, αμέσως μετά τη λήξη των εντονότερων ίσως κινητοποιήσεών μας, οι πολίτες σε πολύ μεγάλο ποσοστό (68%) απάντησαν ότι ήταν σωστές.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα, οι κινητοποιήσεις επιτάχυναν, προσωρινά έστω, θεαματικά τους χρόνους αποπληρωμής των φαρμάκων και έτσι έσωσαν το σύστημα από ένα collapsus.
Οι κινητοποιήσεις μας δηλαδή διέσωσαν τη χώρα από μία ανθρωπιστική κρίση, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων.
PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr