Αγαπητοί συνάδελφοι, τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε υποστεί μια μεγάλη απώλεια του εισοδήματός μας, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι συνανθρωποί μας. Είναι μια κατάσταση την οποία ζούμε καθημερινά στα φαρμακεία μας είτε είναι σε χωριά είτε σε πόλεις.

Μαγικές λύσεις δυστυχώς δεν υπάρχουν και όσο και αν θέλουμε να υπήρχε το "μαγικό ραβδάκι", με το οποίο θα λυνόταν τα προβλήματα του κλάδου και όχι μόνο, δυστυχώς δεν υπάρχει. Οι ταγοί του κλάδου μας αυτή τη δύσκολη συγκυρία προσπάθησαν να περισσώσουν ότι μπορούσαν και ότι ήταν δυνατό μέσα στις δυνάμεις ενός συλλογικού οργάνου.

Πριν 2 εβδομάδες βγήκε μια υπουργική απόφαση που αφορά τα ΦΥΚ. Είναι φάρμακα ως επί το πλείστον βιολογικά (περιέχουν μια ή περισσότερες δραστικές ουσίες οι οποίες παράγονται ή προέρχονται από βιολογικό υλικό όπως ινσουλίνες, αυξητική ορμονό) και βιοομοειδή (φάρμακα παρόμοια με ένα βιολογικό φάρμακο). Σύμφωνα με τα στοιχεία της IMS θα φτάσει η δαπάνη για αυτά τα φάρμακα στα 210 δις παγκοσμίως. Το να μείνουμε εμείς εκτός από αυτην την αγορά ισοδυναμεί με οικονομική αυτοκτονία.

Τα τελευταάα χρόνια τα ΦΥΚ διακινούνταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία και κατέχουν το 1/3 της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης (700.000 εκ ευρώ). Αυτά πλέον με κάποιες εξαιρέσεις θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα από τα ιδιωτικά φαρμακεία με κλιμακωτό ποσοστό κέρδους. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε μια μείωση ποσοστού κέρδους της τάξεως του 2%. Είναι ύλη που επιστρέφει στα φαρμακεία μας, και είναι ένας τρόπος να πετύχουμε έστω και μια έμμεση μείωση του ποσοστού μας κέρδους, είναι η ύλη του μέλλοντος.

Οι εταιρείες αυτή τη στιγμή αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες πάνω σ' αυτά τα φάρμακα και όλο και περισσότεροι ασθενείς θα στραφούν σ' αυτά, εμείς δεν μπορούμε πλέον να παραμείνουμε κολλημένοι στις στατίνες, τις πραζόλες, τις voltaren και τα depon. Το κατά πόσο θα παραμείνουν αυτά τα φάρμακα (βιολογικά, βιοομοειδή) στα φαρμακεία μας είναι το ζητούμενο και είναι αυτό που θα πρέπει να προστατέψουμε εμείς οι ίδιοι καταγγέλλοντας τις τυχόν παραβατικές συμπεριφορές που μπορεί να δημιουργηθούν από καλούς συναδέλφους.

Όσον αφορά τις πληρωμές η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ό,τι στο παρελθόν αλλά ο ΕΟΠΥΥ είναι ακόμη αντισυμβατικός με βάση την συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι κλειδώσουν οι πληρωμές σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των 60 ημερών για να υπάρχει και καλύτερη διαχείριση από τους συναδέλφους. Για να μην σας κουράσω περισσότερο δουλειά πρέπει να γίνει ακόμη. Υπάρχουν νέοι συνάδελφοι με περγαμηνές, μυαλό, άφθαρτοι και με όρεξη για δουλειά σε όλες τις παρατάξεις. Το ελληνικό φαρμακείο θα δεχτεί επιθέσεις ο ρόλος του ΠΦΣ είναι ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ.

Η στείρα κριτική πρέπει να τελειώσει και ο καθένας απ' το δικό του μετερίζι να βοηθήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του για να υπάρξει βιώσιμο φαρμακείο.
Δεν μπορούμε όμως να στηριχθούμε μόνο στον πρόεδρο του ΠΦΣ, το διοικητικό του συμβούλιο ή στους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει από 11.000 φαρμακοποιούς διότι εμείς είμαστε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΣ Ιωαννίνων

OSFE 2024 300x300
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS