Panel Omilitwn

Αθήνα, 14 Μαΐου 2013: Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, κ. Α. Μανώλης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υπέρτασης, τον Ιούνιο του 2014, στην Αθήνα. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε στις ομιλίες των εισηγητώνη σύνδεση της ασθένειας με την οικονομική κρίση και την ανεργία.

Συγκεκριμένα ο κ. Κ. Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη μεταξύ 123.000 ανθρώπων που αποδεικνύει πως η οικονομική κατάσταση και η ανεργία συσχετίζονται απευθείας με την υπέρταση.

Επίσης, ο κ. Θ. Μακρής, Συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου- Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», στην ομιλία του με θέμα: «Υπέρταση και εγκυμοσύνη» αναφέρθηκε για τις συνθήκες ζωής σήμερα -και κυρίως την τελευταία πενταετία της οικονομικής κρίσης- που έχουν αλλάξει τον οικογενειακό προγραμματισμό. «Η πρώτη εγκυμοσύνη έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερη ηλικία και σε συνδυασμό με το στρες, την ανεργία και τις δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης το πρόβλημα της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη, φαίνεται να επιδεινώνεται» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μακρής ο οποίοςαναφέρθηκε, επίσης, στα διλήμματα και τους προβληματισμούς στη θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης των ηλικιωμένων.

Στην εκδήλωση καλύφθηκαν, επίσης, θέματα της καθημερινής αντιμετώπισης της ασθένειας με ιδιαίτερη σημασία για τον ασθενή και όχι μόνο. Ο κ. Μανώλης, στην ομιλία του: «Σημασία της προσαρμογής του τρόπου ζωής στην υπέρταση» αναφέρθηκε σε πορίσματα πρόσφατων μελετών που δείχνουν ότι:
- Η μείωση της πρόσληψης άλατος σε 2.4 νατρίου την ημέρα -από κάθε πηγή- οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mmHg. Δηλαδή αν κάποιος έχει πίεση 143/92 mmHg (δηλαδή είναι υπερτασικός) μπορεί να την κατεβάσει σε 138/88 mmHg (δηλαδή εκτός των παθολογικών ορίων).
- Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mmHg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.
- Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mmHg.
- Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα 5 ως 7 ημέρες την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mmHg.
- τα φρούτα, λαχανικά και τροφές με χαμηλά λιπαρά στην καθημερινή μας διατροφή μπορούν να μειώσουντην αρτηριακή πίεση κατά 8-14 mmHg.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης: «Όταν, παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής, η υπέρταση επιμένει ή όταν υπάρχει διαβήτης ή/και βλάβη οργάνου θα πρέπει να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή. Παρόλα αυτά, είναι μικρό το ποσοστό των υπερτασικών που επιτυγχάνει σίγουρη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης. Σήμερα δίνουμε μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, επομένως η απλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής θεωρείται απαραίτητη και συμβάλλει στη συνεργασιμότητα ιατρού και υπερτασικού ασθενούς. Ευτυχώς έχουμε στη διάθεσή μας σταθερούς συνδυασμούς δύο ή και τριών θεραπευτικών κατηγοριών φαρμάκων σε ένα δισκίο που προσφέρουν τόσο αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης όσο και προστασία από τις επιπλοκές της νόσου.»

«Η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι» είναι το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας - Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE HELLAS-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία, κ. Γεώργιος Στεργίου. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Στεργίου: «Πρόκειται για μια σημαντική εκπαίδευση του πληθυσμού, που γλυτώνει χρόνο και χρήμα σε υπερτασικούς και ασφαλιστικά ταμεία.»

6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr