Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νευροχειρουργικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Περισσότεροι από 200 επιστήμονες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Royal Olympic για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στη χειρουργική τεχνική και αντιμετώπιση όγκων του νευρικού συστήματος, των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου, των κρανιο-εγκεφαλικών κακώσεων, των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και της βάσεως του κρανίου, καθώς και των παθήσεων που αποτελούν αντικείμενο της λειτουργικής νευροχειρουργικής.
Διακεκριμένοι νευροχειρούργοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζονται σε ασθενείς με εγκεφαλικούς όγκους.
Στις ΗΠΑ αναφέρονται ετησίως περί τα 40.000 περιστατικά με όγκους εγκεφάλου, ενώ στην Ελλάδα περίπου 1.000 περιστατικά, με το 50% των όγκων να είναι κακοήθεις.
Στη Συνεδρία του Σαββάτου ο νευροχειρούργος, Marcos Tatagiba και ο Ελληνικής καταγωγής συνάδελφος του, Sοtirios Bisdas, παρουσίασαν την πρωτοποριακή τεχνική τους που αφορά στη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για αφαίρεση όγκων μέσα σε περιβάλλον μαγνητικού τομογράφου. Πρόκειται για διαδικασία που επιτρέπει συνεχείς απεικονίσεις με μαγνητική τομογραφία του χειρουργουμένου ασθενούς.
Στο ίδιο πλαίσιο έγινε εκτενής συζήτηση για τη θεραπευτική χρήση στοχευόμενων υπερήχων, με καθοδήγηση υποβοηθούμενη με εικόνες, όπως η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Είναι μέθοδος ακριβής και ασφαλής, γιατί καταστρέφει τους όγκους και όχι τους πέριξ υγιείς ιστούς. Μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς μικρούς όγκους στο κέντρο του εγκεφάλου.
Στην συνεδρία της Παρασκευής, συζητήθηκε η αντιμετώπιση των όγκων της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας (ΓΠΓ) του εγκεφάλου, με έμφαση στις χειρουργικές προσπελάσεις αλλά και στην εναλλακτική, σε ορισμένες περιπτώσεις, εφαρμογή της ακτινοχειρουργικής.
Ο συνηθέστερος (80-90%) τύπος όγκου ΓΠΓ είναι τα ακουστικά νευρινώματα που αποτελούν και το 6-8% όλων των πρωτοπαθών ενδοκρανιακών όγκων και είναι στην πλειοψηφία τους καλοήθη. Ο όγκος παρουσιάζεται με μονόπλευρη βαρηκοΐα, εμβοές, ίλιγγο ή αστάθεια.
Στην ακτινοχειρουργική χορηγείται πολύ μεγάλη δόση ακτινοβολίας στην περιοχή του όγκου, σε ελάχιστες συνεδρίες, με μικρή σε ένταση ακτινοβολία των πέριξ υγιών ιστών. Η ακτινοθεραπεία επιτυγχάνει βελτίωση των συμπτωμάτων προστατεύοντας τους υγιείς ιστούς.