Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Κάιζερ του Όκλαντ στην Καλιφόρνια, όσοι καπνίζουν πολύ -τουλάχιστον 40 τσιγάρα την ημέρα- έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια και αλτσχάιμερ όταν γεράσουν απ’ ό,τι όσοι δεν καπνίζουν.

Οι επιστήμονες, υπό τη δρα Ρέιτσελ Γουίτμερ, επιδημιολόγο, μελέτησαν 23.123 άτομα, ηλικίας 50 έως 60 ετών, για επτά χρόνια και διαπίστωσαν πως το ένα τρίτο αυτών είχε εμφανίσει στην τρίτη ηλικία άνοια και αλτσχάιμερ.

Λαμβάνοντας υπόψη τους κι άλλους παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος για απλή άνοια αυξάνεται κατά 37% για όσους καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα, κατά 44% για όσους καπνίζουν πάνω από δύο πακέτα ημερησίως, ενώ ο κίνδυνος για μελλοντική αγγειακή άνοια, που σχετίζεται με προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα, αυξάνεται κατά 50% στους καπνιστές.

Η επίδραση

Πάντως, όσοι καπνίζουν λιγότερο από μισό πακέτο τη μέρα, καθώς και όσοι το έκοψαν πριν φτάσουν στη μέση ηλικία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Αν και στο παρελθόν είχε μελετηθεί η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στο Αλτσχάιμερ, η νέα έρευνα καινοτομεί, καθώς είναι η μεγαλύτερη που μελέτησε ποτέ την επίδραση που έχει το κάπνισμα ενός μεσήλικα, μετά από πολλά χρόνια, όταν πια φτάνει στην τρίτη ηλικία.

Όπως ανέφερε η δρ Γουίτμερ, ο εγκέφαλος όσων επιμένουν φανατικά και διαχρονικά να καπνίζουν δεν έχει «ανοσία» στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος. «Το κάπνισμα κάνει κακό στο αγγειακό σύστημα επηρεάζοντας την πίεση του αίματος και αυξάνοντας τους παράγοντες πήξης του. Είναι γνωστό ότι η αγγειακή υγεία παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αλτσχάιμερ», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας.

6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr